15 / 05 / 2024

Önalım davasının tarafları

Önalım davasının tarafları

Paylı mülkiyetin satışında hak sahibinin açtığı önalım davasının tarafları kimlerdir? Önalım davası taraflarının yükümlülükleri nelerdir? Kimler önalım davasında davalı ya da davacı olamaz? sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebili

Ev sahibi olanlar dikkat! 3 ay süre tanındı

Tapu sahipleri dikkat. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan tapu ile ilgili kayıtlar için düzenleme çalışmaları başlatılıyor. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekiyor. İşte tüm ayrıntılar...

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Kentsel dönüşüm davasında emsal karar!

İzmir'de devam eden kentsel dönüşüm davasında yerel mahkeme emsal bir karar verdi. Kentsel dönüşüm kapsamında yaşadığı apartman yıkılan ve kendisine iki yerine bir daire verilen Bilgin Çınarlıel, açtığı davayı kazandı.

Yapı Kredi Koray GYO Ankara-Ankara Projesi davasını kazandı!

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yaptığı açıklamada Yapı Ankara-Ankara Projesi davasını kazandığını açıkladı.

Akiş GYO sorumluluk davasının duruşması 21 Kasım'da!

Akiş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı aleyhine açılan sorumluluk davasının bir sonraki duruşması 21 Kasım'da yapılacak...

Kira artış davasını kim açar?

Kiracılık Hukuku gereğince kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava her zaman açılabiliyor. Peki, kira artış davasını kim açar? Kiracı mı? Mal sahibi mi? İşte yanıtı..

Kira sözleşmesinin süresinden önce feshi mümkün mü?

Taşınmaz mal kiralamalarında taraflar arasında kira anlaşması yapılıyor. Kira sözleşmesi yazılı olabileceği gibi sözlü de olabiliyor. Peki, kira sözleşmesinin süresinden önce feshi mümkün mü? Değil mi?

Önalım hakkı kime karşı kullanılır?

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabiliyor. Peki, önalım hakkı kime karşı kullanılır? Paydaşa mı alıcıya mı?

Önalım hakkı davası hangi mahkemede açılır?

Önalım hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde kullanılıyor. Peki, önalım hakkı davası hangi mahkemede açılır? Dava nasıl açılır?

Önalım hakkı davası dilekçesi 2015!

Bir bağımsız bölümün paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde öteki paydaşlar, öncelikle satınalma hakkı olarak da nitelendirilen önalım hakkını kullanabiliyor. İşte önalım hakkı davası dilekçesi 2015..

Muvazaa satış davasını kim açar?

Muvazaalı gayrimenkul satışları, gerçek amacı saklanarak yapılan satışlar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, muvazaa satış davasını kim açar?

İzale-i şuyu davasının açılamayacağı durumlar!

Hissedarların taşınmaza ortak mülkiyet olarak sahip olması durumunda ortaklığın giderilmesi için izale-i şuyu davası açılabiliyor. Ancak davanın açılamayacağı bazı durumlar bulunuyor. İşte, izale-i şuyu davasının açılamayacağı durumlar!

Önalım davasının tarafları Haberi

Önalım davasının tarafları

Önalım hakkı davası


Taşınmazın parçalanmasına önlemek, yani payların olabildiğince paydaşlar elinde toplanmasını sağlamak ve paydaşlar arasında öteden beri varolan ilişkileri sürdürerek yabancı bir kişinin araya girmesine engel olmak amaçlarını güden önalım hakkı, süresinde kullanılması ile davacı/davalı arasında bir satış sözleşmesi ilişkisi doğuyor. Bunun açık anlamı; davacının, önalım bedelini yatırmak koşuluyla, önalımlı payı satın alma hakkını kazanmasıdır. Bu nedenle, davacılara süresinde kullanılmak üzere kazanılan önalım hakkı konusunun sonradan diğer paydaşa satılmış olması davacıların bu hakkını ortadan kaldırmıyor. Medeni Kanun madde 734/I’e göre, “Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır”. Önalım davasının tarafları ise şöyle;


- Davacı


Önalım davasının davacısı, paylı mülkiyete konu taşınmazda payını üçüncü kişiye satan paydaş olarak karşımıza çıkıyor. Paydaşların tamamının birlikte bu davayı açma zorunlulukları olmadığı için ayrı ayrı dava...