30 / 04 / 2024

Önalım hakkı süreleri

Önalım hakkı süreleri

Bir taşınmaza birden fazla kişinin paylı olarak sahip olması, paydaşlara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Payın satılmak istenmesi halinde diğer paydaşların önalım hakkı doğuyor. Peki, önalım hakkı süresi nedir?

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Devre mülk sözleşmesinin feshi nasıl yapılır?

Devre mülk sözleşmesinin feshi, günümüzde dolandırıcılığa bağlı sorunların ortaya çıkmasını engellemek için mümkündür. Devre mülk satışları gereğinden fazla abartılarak tüketicilere sunulsa da sonrasında sözleşmenin feshi hakkı vardır. Peki devre mülk sözleşmesi feshi nedir?

Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlükleri başvurularında yaş şartı değiştirildi! Hizmet süreleri de düzenlendi!

2023 yılında gerçekleştirilecek Polis Meslek Eğitim Merkezi başvurularında yaş şartı ve hizmet süreleri düzenlendi. İşte ayrıntılar...

Deprem bölgesindeki o illerde çeklerin ibraz süreleri resmen durduruldu! 

Deprem bölgesinde yer alan illerde çeklerin ibraz süreleri resmen durduruldu. İşte o son dakika kararı ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Ev sahibi olanlar dikkat! 3 ay süre tanındı

Tapu sahipleri dikkat. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)'nde yer alan tapu ile ilgili kayıtlar için düzenleme çalışmaları başlatılıyor. Önalım hakkı sahibi paydaşlara gayrimenkul alıcısı tarafından satışın bildirilmesi durumunda önalım davasının açılması gerekiyor. İşte tüm ayrıntılar...

Geri alım hakkı nedir? Vefa hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır? sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte merak edilen soruların detayları!

Şirketlerin Kur Korumalı Mevduat süreleri değişti! Şirketler için KKM süreleri ne zaman bitiyor?

Şirketlerin KKM kapsamındaki döviz hesabı cinsinden katılım fonu hesaplarının süresi genişletildi. Peki KKM yeni süreleri ne zaman?

Ev ve araba sahibi olmak gittikçe zorlaşıyor! Konuta ve otomobile erişim süreleri katlandı!

Konuta ve otomobile erişim süreleri katlandı. Peki konutta ve otomobilde erişim süreleri nasıl değişti? İşte tüm ayrıntılar...

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik!

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31739 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi komisyonda!

TBMM'ye sunulan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında halihazırda devam etmekte olan tarımsal arazi satışında sınırdaş tarımsal arazi maliklerinin önalım hakkına ilişkin davaların reddedilmesi amaçlanıyor. 

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik 2021!

Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31658 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Önalım hakkı süreleri Haberi

Önalım hakkı süreleri

Önalım hakkı süresi nedir?

Bir taşınmaza birden fazla kişinin paylı olarak sahip olması, paydaşlara birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Payını satmak isteyen bir paydaşın öncelikle diğer paydaşlara bildirmesi gerekiyor.


Kanundan doğan önalım hakkının kullanılmak istenmemesi halinde paydaş 3. kişilere satış yapabiliyor.  


Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır. Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırmakla yükümlüdür. Peki, önalım hakkı süresi nedir?


Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü süre

Cebrî artırmayla satışlarda önalım hakkı kullanılamaz. Önalım hakkından feragatin resmî şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekir. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabilir.


Yapılan satış, alıcı...