25 / 05 / 2024

ortak alanlarda aidat

ortak alanlarda aidat

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için " ortak alanlarda aidat uygulaması " konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Apartman aidatları için yeni bir zam dönemi yaklaşıyor ve apartmanlarda ortak giderler ve toplanan aidat bedelleri ile ilgili uygulanacak olan zamların nasıl hesaplandığı ve uygulandığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Beklenen apartman aidatlarına yapılacak zam ve nasıl hesaplandığı işte a

Avans ve aidat vaktinde ödenmezse kiracılar tahliye, ev sahipleri ise mülkünü kaybetme riskiyle karşılaşacak!

Kiracının ödenmeyen aidatlar ve diğer borçlar nedeniyle ortak yaşamın finanse edilmesi zor bir hale gelmesi durumunda, ev sahibi mülkünü kaybedebilir. Kat malikleri ve evini kiraya verenlerin aidat ödemelerine dikkat etmeleri gerekmekte. İşte aidatlar ve borçların ödenmesine ilişkin detaylar...

Kiracı aidat ödemezse ne olur?

Apartman ya da site yönetimi tarafından ortak kullanım giderlerinin karşılanabilmesi için aidat adı altında ücretler toplanıyor. Bu aidat kiracı veya ev sahiplerinden tahsil ediliyor. Peki, Kiracı aidat ödemezse ne olur? Kiracının ödemediği aidattan ev sahibi mi sorumludur? İşte tüm merak edilenler.

Ev sahibi aidat öder mi?

Apartman ve site sakinleri ortak alanların giderleri için aidat ödemekle mükellef oluyor. Peki, kiracı varken ev sahibi aidat öder mi? Evde oturmayan ev sahibi aidat öder mi?

İstanbul'da en yüksek aidat hangi ilçelerde?

2022'yle beraber yüzde 40-60 oranında artan site aidatları yönetimleri ve ev sahiplerini karşı karşıya getirdi. Türkiye Tesis Yöneticileri Federasyonu (TEYFED) İstanbul'da en yüksek aidat tutarlarının Sarıyer, Ortaköy ve Beşiktaş'ta olduğunu belirtti.

Binalardaki aidat ve ortak gider borcu takiplerinde faiz işler mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda aidat ve ortak gider borcu takiplerini kaleme aldı.

Ortak kullanım alanı işgali ihtarname 2021!

Herhangi bir site ya da apartmanda yaşayanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte ortak kullanım alanı işgali ihtarname hazırlama...

Apartman ortak kullanım alanı işgali!

Bir site ya da apartmanda oturanların ortak alanlarda birbirlerine karşı anlayışlı olmaları ve kurallara uymaları gerekiyor. Peki apartman ortak alanlarının izinsiz işgalinde ne yapılır? İşte apartman ortak kullanım alanı işgali...

Kat maliklerinin ortak alanlarda söz hakkı!

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Oturduğum sitede bahçe alanını bir kısmını otoparka çevirdiler. Hukuken mümkün müdür?'' sorusunu yanıtladı....

Sitelerde ortak alanlarda yapılacak değişiklikler için oylama nasıl yapılır?

Posta yazarı Tamer Heper 'Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ortak alanlarda yapılacak inşaat, onarım, değişik renkte badana için beşte dört oy gerekiyor. Daireme klima taktıracağım. Klimanın dış ünitesi için 23 bağımsız bölümlü binamızda, benim bir olan payım da hesaba katılacak mı?' sorusunu cevapladı.

Sitede ortak alanları kullanmayan malikler aidat öder mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'A, B, C bloklarından 32 konut ve bu konutların altında 11 dükkandan oluşan yeni kurulmuş bir sitemiz var. Dükkanlar siteye ait ortak tesis ve alanlardan yararlanamıyor. Toplanan aidata katılmaları gerekiyor mu, gerekiyorsa ne ölçüde katılması lazım?' sorusunu yanıtladı.

Müteahhide ayıplar için dava açılabilir!

Kat malikleri tarafından, ortak alanlarda tespit edilen ayıpların giderilmesi için müteahhite karşı onarımın giderilmesine ya da onarım bedelinin ödenmesine ilişkin dava açılabiliyor.

Konutta aidat vurgunu!

Koronavirüs salgını sebebiyle sitelerde ortak alanların kullanımı azalsa da aidatlar cep yakmaya devam ediyor. 100 metrekarelik konutun aidatı 2 bin 200 TL'ye kadar çıktı. Bazı yöneticiler aidatları ek kazanç kapısı yapıyor.

ortak alanlarda aidat Haberi

ortak alanlarda aidat

Konut sitelerinde mevzuatsal olarak KMK-da konusu geçen dört ortak alan tanımından bahsedilebilir: KMK madde 4, 10,67 ve  EK-madde 2.


KMK madde 10-da site giderlerine gelir elde etmek için imalatı yapılmış alanlar ile diğer maddelerde çeşitli açıklamalar için anılan kapıcı daireleri; amir maddelerde belirtilen olumlu karar oranının  sağlanması ile kiraya verilebilir.


Bu kiralamalarda, ayrıca bir  aidat istenmez, talep edilmez, uygulanmaz. Çünkü aidatın temeli gider avansına esas olan KMK maddesi ile  Yönetim Planının ilgili maddelerindeki  metne göre hazırlanan işletme projesidir. Bu projede bağımsız bölüm başına düşen aidatlar; KMK madde20-ye  veya  yönetim planında arsa payı, eşit veya m2 oranına  veay bunların karmasına göre belirlenir. (ki arsa payı olmayan bağımsız bölüm, bağımsız bölüme bağlanmamış arsa payından bahsedilemez)


Ortak alanlar KMK madde 10 veya EK-madde 2’ye konu...