23 / 07 / 2024

Ortak evin vergisi

Ortak evin vergisi

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor. Peki, ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir? Ortak evin emlak vergisinden muaf olunabilir mi?

O ilde evin fiyatı yıllık emlak vergisinin 16 bin katı! Devlet kaç yılda evinizi geri alıyor? 

İzmir Özdere'de bir evin emlak vergisi yıllara göre hesaplandı. 16 milyon TL'ye satılan evin değeri, yıllık emlak vergisinin yaklaşık 16 bin katı olduğu ortaya çıktı. İşte ayrıntılar...

Ortak Konut Kredisi nasıl çekilir? Ortak kredi çekip 5 Kişi aylık 20 bin TL ödüyor...

Son zamanlarda artan kredi faizi oranlarından dolayı 'Ortak konut kredisi'ne ciddi talep oluşmakta. Buna göre, bu tarz kredi türünde 5 kişiye kadar ortak kredi çekilerek konut alınabiliyor. Böylece, 3 milyon liralık bir evin aylık ödemesi 20 bin lira oluyor.

Serenay Sarıkaya Ortaköy'den aldığı lüks daire için kesenin ağzını açtı! 

Güzel oyuncu Serenay Sarıkaya, geçtiğimiz aylarda Marmaris'ten aldığı yazlık evin ardından şimdi de Ortaköy'de lüks bir siteden ev aldı. 

Turiste kiralanan evin vergisi ödenecek! Bakan Ersoy resmen açıkladı!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, konutların turizm amaçlı kiralanmasına yönelik yasaya ilişkin, “Bu düzenleme olmazsa olmaz. Çok ciddi gelir sağlayıp vergi ödememek olabilir mi? Vergilerini tabii ki ödeyecekler. Güvenlik zafiyeti de vardı. Her gece kimin kaldığını bildirecekler” dedi.

Miras kalan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Yakını vefat eden bir veya birden fazla kimseye miras olarak ev kaldığını düşünelim. Bu durumda miras kalan evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Sitelerde ortak alanların kullanımı nasıl olur?

Son senelerde otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu sitelere rağbet arttı. Birçok evin bir araya geldiği bu binalarda otopark, bahçe kullanımında ve bunların bakım harcamalarının ödemelerinde anlaşmazlıklar olabiliyor. Peki ortak alanların kullanımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Ev sahipleri dikkat! 'Lüks' emlak vergisi piyangosu size de vurabilir!

Sitelerde emlak vergisi için ölçümü yapılan ortak alanlar, yapıların 'lüks' ya da 'normal' olarak sınıflandırılmasını sağlıyor. Peki 'lüks' ve 'normal yapılarda emlak vergisi nasıl değişiyor? İşte detaylar...

Hande Erçel Murat Dalkılıç'ın kirasına ortak oldu!

Güzel oyuncu Hande Erçel, 3 senedir beraber olduğu sevgilisi Murat Dalkılıç’ın maddi sıkıntı yaşamasıyla oturdukları evin kirasına ortak oldu...

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından kimler yararlanabilir?

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanmak için tüm koşulları uygun olmasına rağmen yalnızca ‘ortak alanlardan gelen payların ilave edilmesi suretiyle konutlarının brüt metrekaresi, 200 metrekareyi aşan ve vergi ödeyen mülk sahiplerinin’ yargıya başvurma imkanları bulunuyor.

Evin var derdin var: Değerli Konut Vergisi!

7 Aralık 2019 tarih ve 30971 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7194 sayılı Kanun ile hayatımıza giren vergilerden bir tanesi de Değerli Konut Vergisi...

Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

2017 yılı çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 31 Mayıs'ta sona eriyor. Peki, vergide mükellef kimdir? Kiradaki evin çevre temizlik vergisini kim öder?

5 soruda sıfır evin emlak vergisi!

Emlak Vergisi Kanunu kapsamında yeni inşa edilen binaların vergisi, eski binalara göre farklı hesaplanıyor. Peki, sıfır ev alanlar ne kadar vergi öder? İşte 5 soruda sıfır evin emlak vergisi..

Satılan evin vergisi çıkar mı?

Milliyet Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Metin Taş, bugünkü köşesinde "Evimi sattım vergi çıkar mı?" başlıklı yazısına yer verdi. İşte detaylar...

Ortak evin vergisi Haberi

Ortak evin vergisi

Ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor. Peki, ortak evin emlak vergisi nasıl ödenir?


-Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. 


-Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Ortak evin emlak vergisi muafiyeti..

Eşi ile birlikte 250 metrekarelik eve 1/2 hisseli sahip olan ev hanımı hissesine 125 metrekare isabet etmesine rağmen evin tamamının üzerinden vergi ödenmesi nedeni ile emlak vergisi muafiyetinden faydalanılamıyor.


Emlak vergisinde bilinmesi gereken bir diğer detay ise, emekli, ev hanımı, engelli ve işsizlerin yarı hissesine sahip olduğu iki meskeninin olduğunu düşünelim. Bu durumda emlak vergisi muafiyeti söz konusu olmuyor.


Ayrıca; Emeklinin, ikamet ettiği konutu dışında, devre mülke hisseli...