27 / 12 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme

Ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme

Hisseli taşınmaz mülk sahipleri ortaklığın giderilmesini bir dava açarak isteyebiliyor. Peki, hangi konularda ortaklığın giderilmesi davası açılabilir?

Ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme!

Ortaklığın giderilmesi davası ile ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıklar ve uyuşmazlıklar mahkeme yoluyla çözülüyor. İşte, ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme!

Anayasa Mahkemesi’nden ortaklığın giderilmesi davası ile ilgili çok önemli karar!

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu yaptığı paylaşımda Anayasa Mahkemesi’nin ortaklığın giderilmesi davasına konu taşınmaz üzerindeki ihtiyati tedbirin uzun süre devam etmesinin mülkiyet hakkını ihlal ettiğine karar verdiğini belirtti.

Kira bedelinin tespiti davasında mahkeme sonraki yılların kira artış oranını da belirler mi?

Avukat Tahsin Taşkın, ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren Kira bedelinin tespiti davasında mahkeme sonraki yılların kira artış oranını belirler mi? sorusunu örneklerle açıkladı. İşte ayrıntılar...

Kira tespit davasında kiracının cevap dilekçesindeki beyanı şaşırttı!

Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan kavgalar mahkemelere taşınırken, kira tespit davasında kiracının cevap dilekçesindeki beyanı şaşırttı. İşte Avukat Tarık Çakmak'ın konu ile ilgili o paylaşımı...

Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir?

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı. Peki ortaklığın giderilmesi davası kime açılabilir? İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...

İzale-i şuyu nedir?

İzalei-i şuyu önemli bir hukuk terimidir ve bir davayı ifade eder. Ortaklığın giderilmesi davası olarak da adlandırılan bu dava kişisel mülkiyete geçilmesini sağlar. Peki izale-i şuyu davası nedir, hangi durumlarda açılı ve nasıl sonuçlanır? İşte izale-i şuyu ile ilgili bilgiler...

İzale-i şüyu ne demek? Ortaklığın giderilmesi için ne yapılmalı?

İzaile-i şüyu, Türkçe karşılığı ortaklığın giderilmesi olarak ifade edilir. Taşınır veya taşınmaz mallarda ortaklığın sona erdirilmesi izale-i şüyu davası ile hukuken gerçekleşir. Kişisel mülkiyete geçişin sağlanmasına yarayan bu davanın resmen bazı kuralları vardır. 

İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022!

Ortaklığın giderilmesi davası, diğer bir ifadeyle izale-i şuyu davası hem taşınır hem de taşınmaz mallar adına açılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, İzale-i Şuyu dava dilekçesi nasıl yazılır? İşte İzale-i Şuyu dava dilekçesi örneği 2022...

Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Ortaklığın Giderilmesi Davası, ülkemizde genellikle miras hukuku bağlamında mirasçılar arasında sıklıkla karşılaşılan bir dava türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?

Miras bırakılan gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras bırakılan gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davası açılıp açılamayacağını kaleme aldı.

TSKB GYO'nun Beyoğlu Tahir Han davası sonuçlandı!

TSKB GYO'nun 53/72 hisse sahibi olduğu İstanbul İli, Beyoğlu İlçesi 77 Ada, 57 Parsel üzerinde yer alan Tahir Han isimli taşınmaza ilişkin olarak 21 Aralık 2005 arihinde açılan "Ortaklığın Giderilmesi Davası"nda mahkemece "Ortaklığın Satış Yolu ile Giderilmesi" kararı verilmiş olup karar kesinleşti.

Ortaklığın giderilmesi davasında nasıl anlaşma yapılmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde ortaklığın giderilmesi davasında anlaşma yapılmasını kaleme aldı.

Ortaklığın giderilmesi davasında tedbir talep edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı.

İzaleyi şuyu davasında satış süreci!

Hisseli gayrimenkul üzerinde bulunan ortaklığın bozulması için izale-i şuyu davası açılıyor. İşte izaleyi şuyu davasında satış süreci...

Ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme Haberi

Ortaklığın giderilmesi davasında görevli mahkeme

Hangi konularda ortaklığın giderilmesi davası açılabilir?


Hisseli taşınmaz mülk sahipleri ortaklığın giderilmesini bir dava açarak isteyebiliyor.  Ortaklığın giderilmesi davasındaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak biliniyor. 


Bu dava paydaşlar dışında 3.kişilere açılamıyor. Gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılmasına ortaklığın giderilmesi olarak ifade ediliyor.


Hukuk Muhakemeleri Kanunun 4. Maddesinin b bendine göre ortaklığın giderilmesi davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinin görev alanına giriyor. Peki, hangi konularda ortaklığın giderilmesi davası açılabilir?


Ortaklığın giderilmesi davası;

Tapulu gayrimenkuller,

Sicile kayıtlı gemiler

Özel yol olarak tapuya kayıtlı olan parseller ve su yerleri

Taşınırlar

Tahvil, tasarruf bonosu ve markalar

Para alacakları

için açılabiliyor. Fakat çoğunlukla gayrimenkuller için ortaklığın giderilmesi davası açılıyor. 


Ortaklığın giderilmesi davası kimlere karşı...