02 / 05 / 2024

oturma iznini kim alır

oturma iznini kim alır

Ruhsatı alınmış binalar için İmar Müdürlüğü'nden alınan belgeye oturma ruhsatı deniyor. Yapı hakkında tüm bilgilere oturma ruhsatında yer veriliyor. Peki, oturma ruhsatını kim alır?

İmar iznine dair merak edilenler! İmar izni nasıl çıkarılır? İmar iznini kim verir?

İmar izni gündemde olan konulardan biridir. İmar iznine dair sorulan birtakım sorular bulunmaktadır. İşte o sorulardan bazıları!

Yapı oturma izni nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir yapının kullanılabilmesi için yapı oturma izninin alınması gerekiyor. Peki, yapı oturma izni nasıl alınır? Yapı oturma iznini kim nereden alınır? İşte yanıtı..

Sapanca ormanlarındaki inşaat iznini kim verdi?

Sapanca ormanlarındaki inşaat izinlerinin, eski adı Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlatılan imar planlarına uygun olarak verildiği ortaya çıktı.

Yapı kullanma iznini kim verir?

Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için alınıyor. Peki, bu izin nasıl alınır? Yapı kullanma iznini kim verir?

Oturma ruhsatını kim verir?

Tüm inşaat çalışmaları bitirilen ve oturuma hazır hale getirilen taşınmaz malların yasal olarak inşaatının bittiğinin belirtilmesi ve içerisinde oturumun başlaması için oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatını kim verir?

Belediye oturma ruhsatı nasıl alınır?

İnşaat çalışmaları biten bir yapıda oturumun başlaması için öncelikle belediyeden oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, belediye oturma ruhsatı nasıl alınır? Belediyeden oturma ruhsatını kim alır?

Oturma ruhsatını kim alır?

Ruhsatı alınmış binalar için İmar Müdürlüğü'nden alınan belgeye oturma ruhsatı deniyor. Yapı hakkında tüm bilgilere oturma ruhsatında yer veriliyor. Peki, oturma ruhsatını kim alır?

Yapı kullanma iznini kim alır?

Yapı kullanma izni, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren belediyenin ilgili birimleri tarafından düzenlenen belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Yapı kullanma iznini kim alır?

Kanye West, 5 milyon dolara eşi Kim Kardashian için katedral yaptıracak!

Kanye West, eşi Kim Kardashian için İspanya ' daki ünlü La Sagrada Familia katedralinin benzerini yaptıracak. Hollywood ' a dikilecek katedral 5 milyon dolara mal olacak...

Kat maliki vekili kim olabilir?

Kat malikleri kurulu toplantısına herhangi bir kat malikinin katılamaması halinde, malik yerine birini atayabiliyor. Peki kat maliki vekili kim olabilir? Kat maliki kimlere vekalet vermeli?

Ücretini alamayan inşaat işçileri oturma eylemi başlattı!

İstanbul Esenyurt Belediyesi'nin desteğiyle RDS Enerji - Reform İnşaat ortaklığının yaptırdığı Startowers inşaatında çalışan, ancak ücretlerini alamayan inşaat işçileri, dün belediyenin önünde oturma eylemi başlattı.

Kentsel dönüşüm risk raporu ücretini kim öder?

Kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen maliklerin; yıkılacak yapılar için öncelikle risk tespiti raporunu alması gerekiyor. Tespit, Bakanlıkça lisanslandırılan kuruluşlar tarafından yapılıyor. Peki, kentsel dönüşüm risk raporu ücretini kim öder?

Otomobil ve minibüste oturma yeri sayıları değişti!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, minibüs ve otomobilin tanımında değişikliğe gitti. Yapılan değişiklikle söz konusu araçların maksimum oturma yeri sayıları sırasıyla 17 ve 9'a çıkarıldı.

oturma iznini kim alır Haberi

oturma iznini kim alır

Oturma ruhsatını kim alır?

Oturma ruhsatı, yapının imşaat çalışmaları tamamlandıktan sonra belediyeden alınması gereken yapı kullanma izni olarak ifade ediliyor. 


Oturma ruhsatı,  inşaat çalışmaları sona eren ve tasdikli projesine uygun olarak inşa edilen binada yasal olarak oturuma izin verildiğini gösteriyor.


Yapıya oturma ruhsatı alınabilmesi için yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatını kim alır?


Normal şartlarda, oturma ruhsatını müteahhitin alması gerekiyor. Bu hususun müteahhit ile yapılan sözleşemede de özellikle belirtilmesi gerekiyor. Konuyla ilgili Yargıtay kararı aşağıda yer alıyor;


T.C.

YARGITAY

15. Hukuk Dairesi


E:2003/2495

K:2003/5405

T:12.11.2003


ESER SÖZLEŞMESİ

İSKAN MÜSADESİNİN ALINMAMIŞ OLMASI

YÜKLENİCİNİN SORUMLULUĞU


Yüklenici, sözleşmeye uygun olarak binayı iskan izni alınmış şekilde tamamlamadığı sürece, iş bedeli olarak kararlaştırılan arsa tapusunu istemeye haklı...