02 / 05 / 2024

oturma ruhsatı yapı kullanım izni belgesi

oturma ruhsatı yapı kullanım izni belgesi

İnşaat çalışmaları biten ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapı için oturma ruhsatının alınması gerekiyor. Peki, oturma ruhsatı nedir? Oturma ruhsatı nereden ve nasıl alınır?

İnşaat ruhsat işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?

İnşaat ruhsatı, yapının inşa edilmesine izin veren bir belge türüdür. Bunun için gerekli evrakların sunulması gerekir. İnşaat ruhsatı belgeleri, yapının alanına göre farklılık gösterir. Peki inşaat ruhsat işlemlerinde gerekli belgeler nelerdir? İşte inşaat ruhsat belgeleri...

Yapı ruhsatı nedir, neden gereklidir? Yapı ruhsatı nasıl alınır?

Yapı ruhsatı bir inşaata başlarken olması gereken ilk belgedir. Bu ruhsat yapının kanun ile belirlenmiş niteliklerde olduğunu ve kanunlara uygun olduğunu ifade eder. Peki, yapı ruhsatı neden gereklidir, nasıl alınır? Yapı ruhsatı alınmazsa ne olur? İşte ayrıntılar…

Büyükşehirlerdeki AVM'lerle ilgili flaş düzenleme!

Bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanan Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile büyükşehir Belediyelerinin alışveriş merkezlerine ruhsat, yapı kullanma ve iş yeri açma belgesi verme yetkisi sınırlandırılarak ilçe belediyelerine devredildi.

Müteahhidi boş arsada ‘çay demleyerek’ protesto ediyor!

3 yıl önce Eskişehir'de konut inşaatına dahil olan 55 yaşındaki Behiye İpek, inşaat başlamayan arsada oturma eylemi yapıyor. 

İzmir'de 4 bin konut kaçak duruma düştü!

İzmir’de yaklaşık 170 dönümlük alanda parselasyon planının iptal olmasından dolayı oturma ruhsatı alınan binalar kaçak duruma düştü. İzmir'de 4 bin konut kaçak duruma düşmüş oldu. 

Oturma izni olmayan ev satın alınır mı?

'Emlak Gurmesi' unvanlı inşaat mühendisi Serdar Dağıstan, konut alımında oturma ruhsatı, kat irtifakı ve kat mülkiyetiyle ilgili detayları paylaştı. İşte o haber....

İmar planı değişirse ruhsat ne olur?

Bir arsa üzerinde inşaat çalışmalarına başlanılabilmesi için belediyeden ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat, yapının mimari projesinin imar planına uygun bir şekilde hazırlanması halinde veriliyor. Peki, imar planı değişirse ruhsat ne olur?

Yapı oturma izni harcı 2015!

Ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlanan bir yapıda oturumun başlayabilmesi için yapı oturma izninin alınması gerekiyor. Bu izin de aynı ruhsat gibi belediyeden alınıyor. Peki, yapı oturma izni harcı 2015 ne kadar?

Yapı ruhsatı nasıl verilir?

Yapı ruhsatı, yapı inşaatları için alınması zorunlu olan izin oluyor. İmar Kanunu gereğince bütün yapılar için istisna dışında belediye veya valiliklerden bu izin alınıyor. Peki, yapı ruhsatı nasıl verilir?

Eski binaya iskan nasıl alınır?

İskan belgesi, ruhsatlı bir binanın projesine uygun olarak bitirilmesi halinde belediye tarafından düzenlenen oturma ruhsatı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, eski binaya iskan alınır mı? Eski binaya iskan nasıl alınır?

Anayasa Mahkemesi: AVM'lere büyükşehir yetkisi Anayasa'ya aykırı değil!

Anayasa Mahkemesi, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesini büyükşehir belediyeleri yetkisine bırakan kanun düzenlemesinin Anayasa'ya aykırı olmadığına karar verdi.

Reysaş GYO Adana Sarıçam'da inşa edeceği deponun yapı ruhsatını aldı!

Reysaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Adana Sarıçam İnşaat Yapı Ruhsatı Alım Bildirimini bugün Kamuyu Aydınlatma Platformu aracılığıyla açıkladı.

Karasi Belediyesi yapı ruhsatında ön onayı kaldırdı!

Karasi Belediyesi imar işlemlerinin daha hızlı ilerlemesi için yapı kontrolde ön onay sistemini kaldırdı. Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ruhsat işleKaresi'de düzenli, planlı ve daha sağlıklı yapıların oluşacağını belirtti.

oturma ruhsatı yapı kullanım izni belgesi Haberi

oturma ruhsatı yapı kullanım izni belgesi

Oturma ruhsatı nedir?

Oturma ruhsatı, inşaat çalışmaları biten ruhsatlı bir projenin,  inşaat çalışmaları bittikten sonra, söz konusu yapıda oturumun başlaması için binaya alınması gereken bir belgedir.


Yapı kullanma belgesi ve iskan izni olarak da bilinen oturma ruhsatı bağlı olunan belediyeden alınıyor. Belediyelerin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimlerine yapılan müracaattan sonra incelemeler bu birim tarafından yapılıyor. 


Yapının ruhsatına uygun olarak zamanında inşa edilmiş olması halinde yapıya oturma ruhsatı veriliyor.


Oturma ruhsatı başvurularında istenen belgeler aşağıda sıralanıyor:


* Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

* Tapu kaydı bilgileri,

* Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

* Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

* Telekom Olur Yazısı,

* Proje Müellifleri Raporu, 

* Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

* Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

* Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

* SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


İskan belgesinin alınacağı yapı eğer...