31 / 12 / 2024

Paylı mülkiyet davasının süresi

Paylı mülkiyet davasının süresi

Paylı mülkiyetin devam ettirme yükümlülüğü yoksa, malın paylaşılması istenebiliyor. Bunun için izale-i şuyu davasının açılması gerekiyor. Peki, paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?

Anayasa Mahkemesi’nden ortaklığın giderilmesi davası ile ilgili çok önemli karar!

Eyüpoğlu - Işıkgör Avukatlık ve Hukuk Bürosu yaptığı paylaşımda Anayasa Mahkemesi’nin ortaklığın giderilmesi davasına konu taşınmaz üzerindeki ihtiyati tedbirin uzun süre devam etmesinin mülkiyet hakkını ihlal ettiğine karar verdiğini belirtti.

Kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını ihlal eder! 

Yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili tartışmalarda sular durulmuyor. Peki kentsel dönüşümde salt çoğunluk kararı mülkiyet hakkını nasıl ihlal edebilir? İşte ayrıntılar...

Başkan Selvitopu'ndan '6306' sayılı yasa çıkışı: Zar zor konut sahibi olanların mülkiyet hakkını tehdit ediyor!

Kentsel dönüşüm tartışmalarının yeniden alevlendiği bir dönemde 6306 sayılı yasanın mutlaka gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Selvitopu, vatandaşın mülkiyet hakkına dikkat çekti.

İnşaat Mühendisleri Odası'ndan yeni kentsel dönüşüm yasasına ilişkin açıklama: Mülkiyet hakkı tedirginliği var! 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası tarafından Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin yapılan açıklamada, kentsel dönüşüm uygulamalarının mülkiyet hakkını gasp etmenin gerekçesi yapılamayacağı vurgulandı. İşte o açıklama...

Kentsel dönüşümde kritik detay: Ödeme gücü olmayan dar gelirlilerin konutlarına devlet ortak olacak! 

Kentsel dönüşüm yasasında yapılan düzenlemeye göre; dönüşüm için 'ödeme gücü olmayan dar gelirli ve yoksul kişilerin evlerine devlet 'paylı mülkiyet esaslarına göre' ortak olabilecek. Peki bu sistem nasıl işleyecek? İşte ayrıntılar...

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkı tartışmaları! Yasa onaylandı, tartışmalar büyüdü!

Kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeler içeren kanun TBMM'de kabul edildi. Eleştirilerin odağında ise mülkiyet hakkının ihlali yer alıyor. İşte tepki çeken yasanın ayrıntıları...

Hisseli tapu paylı mülkiyet midir? Hisseli ev icra yoluyla satılabilir mi?

Hisseli tapuya sahip olan vatandaşların bazı soruları bulunuyor. Bu sorulardan bazıları da hisseli mülkiyet üzerinden yapılabilecek işlemler olmaktadır. İşte bu ve diğer soruların yanıtları…

Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı?

Kat mülkiyetli tapu; inşaatı tamamlanmış ve iskana açılmış binalar için veriliyor. Peki, Kat mülkiyet tapulu ev alınır mı? Kat mülkiyeti tapuda yazar mı? İşte tüm detaylar...

Kapalı Maraş'ta tarihi karar! Osmanlı tapusu mülk davasına dahil edildi!

KKTC’de bir Rum’un Kapalı Maraş’taki mülk davasını gören Taşınmaz Mal Komisyonu, tarihte ilk defa Vakıflar İdaresi’nin Osmanlı döneminden kalma tapusunu dava kapsamına aldı. Kararın emsal teşkil etmesi halinde, Vakıflar İdaresi’nin diğer gayrimenkuller için de itirazda bulunabileceği aktarılıyor. 

Anayasa Mahkemesi'nden emsal mülkiyet hakkı kararı!

Ankara’da önce kentsel rekreasyon alanı, ardından da ticari alan ilan edilen arsa için görülen davada Anayasa Mahkemesi mülkiyet hakkının ihlal edildiği yönünde karar aldı.

Süleyman Soylu'dan mülkiyet sahiplerine kentsel dönüşüm çağrısı!

İstanbul'un Afetlere Hazırlık Değerlendirme Toplantısı'na katılım sağlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, kentsel dönüşüm çalışmalarında, özellikle mülkiyet sahiplerinden biraz daha fazla gayret sarf etmelerini istediklerini dile getirdi.

AYM'den mülkiyet hakkıyla ilgili emsal karar!

AYM, Çorum İskilip'te kamulaştırma bedeli değer kaybına uğratılan başvurucuların mülkiyet haklarının ihlal edildiğine hükmetti

Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı?

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Taksim Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı? İşte Gezi Parkı'nın devri ile ilgili yasal detaylar...

Paylı mülkiyet davasının süresi Haberi

Paylı mülkiyet davasının süresi

Paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?

Bir eşyaya ya da taşınmaza birden çok kimsenin belirli paylarla malik olmaları durumuna paylı mülkiyet deniyor. Medeni Kanun gereğince paylı mülkiyette birden çok kimse, maddî olarak bölünmüş olmayan bir şeyin tamamına belli paylarla malik sayılıyor. 


Paylı mülkiyet hakkına sahip olan paydaşlardan her biri kendi payı bakımından malik hak ve yükümlülüklerine sahip oluyor. Pay devredilebiliyor, rehnedilebiliyor ve alacaklılar tarafından haczettirilebiliyor.


Paylı mülkiyetin devam ettirme yükümlülüğü yoksa, malın paylaşılması istenebiliyor. Bu hakkı kullannak isteyen paydaşların sulh hukuk mahkemesinde izale-i şuyu davası açması gerekiyor. Peki, paylı mülkiyet davası ne kadar sürer?


İzale-i şuyu davasında mahkeme 3 ay gibi süre içerisinde karara varabiliyor. Ancak davanın yargıtaya taşınması halinde bu süreç uzayabiliyor. 


Dava, davacıların dışında kalan paydaşlar aleyhine açılıyor. Bütün paydaşların davalı olarak...