15 / 05 / 2024

rayiç bedel altında tapu satışı

rayiç bedel altında tapu satışı

Rayiç bedel, 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapu dairesinde rayiç bedel altında satış olur mu?

Yeni Evim Kampanyası'nda rayiç bedel ve sıfır konut şartları seçenekleri azaltıyor! Ev alacaklar hemen bakın!

Yeni Evim kampanyası kapsamında yer alan bazı şartlar vatandaşları zorluyor. Rayiç bedel ve sıfır konut şartları seçenekleri azaltıyor! Ev alacaklar hemen bakın! 

Rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır?

Rayiç bedel, gayrimenkul alım satımlarında söz konusu mal varlığının bedelini belirlemektedir. Peki, rayiç bedel nasıl hesaplanır? Kim belirler, hangi kriterlere bakılır? İşte detaylar...

Kervansaray Holding'in gayrimenkulleri rayiç değerlerinin altında mı satıldı?

Kervansaray Yatırım Holding A.Ş.'nin 2013-2015 tarihleri arasında firma bünyesine ait gayrimenkulleri nin  rayiç bedelin altında satıldığı iddia edildi.

Edirne'deki vakıf taşınmazları kiralarına yapılan zam hakkında açıklama!

Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, ildeki tüm vakıf kiracılarına yüksek oranda zamlar yapıldığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını, rayiç bedel altında kalan 299 kiracıdan 18'ine yüzde yüz ve üzerinde zam yapıldığını aktardı...

Rayiç bedel nedir, nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal sahibi vatandaşların özellikle alım satım yapacakken önemli bir unsur olarak ortaya çıkan rayiç bedel hakkında akıllarda pek çok soru bulunuyor. Peki Rayiç bedeli nedir, ne işe yarar?

Altındağ Belediyesi'nden 5.3 milyon TL'ye satılık 3 gayrimenkul!

Altındağ İlçesi sınırları içerisindeki; Sakarya Mahallesi'nde yer alan 3 adet gayrimenkul toplamda 5 milyon 382 bin TL bedel ile satışa çıkarıldı. 

Altındağ'da 1.8 milyon TL'ye arsa hissesi!

Altındağ İlçesi sınırları içerisindeki; Feridun Çelik, mahallesinde bulunan Belediye hissesi 1 milyon 847 bin 900 TL bedel ile ihaleye çıkarılıyor. 

Altındağ Belediyesi'nden 73 milyon TL'lik inşaat ihalesi!

Altındağ Belediyesi tarafından Ankara ili, Altındağ ilçesi, Sakarya Mahallesinde bulunan, mülkiyeti Altındağ Belediyesine ait Konut + Dükkan İnşaatı işi 7 Şubat'ta ihale edilecek. İnşaat işi için muhammen bedel 73 milyon 194 bin TL olarak belirlendi..

Rayiç bedel artışı konut sektörünü etkiledi!

Hürriyet Gazetesi yazarlarında Uğur Gürses bugünkü yazısında rayiç bedel artışının konut sektörüne etkilerini kale aldı. İşte o haber...

Rayiç bedel üzerinden doğrudan satış yapılacak!

İnegöl Mal Müdürlüğü yeni kanun kapsamında arsa ve arazilere 4 Bin metrekareyi aşmamak kaydı ile talepte bulunan hissedarlara rayiç, bedel üzerinden doğrudan satış yapabilecek.

Rayiç bedel ile tapu kaydı arasında ortaya çıkan vergi kaybı önlenecek!

Gayrimenkul satışlarında devletin vergi kaybı önlenecek. Bunun için belediye rayiç bedel ile tapu kaydı arasındaki farka bakılırken, konut satışında tapuda gösterilen tutarın esas alınması planlanıyor.

2b arazilerin satışında rayiç bedel ne kadar?

Orman vasfını kaybetmiş hazine araziler 2b arazisi olarak ifade ediliyor. 2b arazilerin satışı rayiç bedelleri üzerinden yapılıyor. Peki, 2b arazilerin satışında rayiç bedel ne kadar?

Tapu harcı rayiç bedelin altında olursa ne olur?

Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz malların devir süreçlerinde alıcı ve satıcı tarafından harç ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, tapu harcı rayiç bedelin altında olursa ne olur?

rayiç bedel altında tapu satışı Haberi

rayiç bedel altında tapu satışı

Rayiç bedel altında satış olur mu?

Taşımaz malların tapuda kayıtlı değerleri, rayiç bedelleri oluyor. Rayiç bedel ise, 1319 sayılı Emlâk Vergisi Kanunu’nun 29’uncu maddesine göre belirlenen vergi değeri olarak karşımıza çıkıyor.


Yapılan tapu devir işlemleri, rayiç bedel altında olamıyor. Gayrimenkul devir ve iktisaplarında tapu harcı, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, beyan edilen devir ve iktisap bedeli üzerinden hesaplanıyor. 


Buna göre gayrimenkullerin devir ve iktisaplarında ödenecek olan tapu harcının, emlak vergisi değerinden az olmamak üzere, gayrimenkulü devir alanın devredene ödeyeceği gerçek bedel üzerinden beyan edilmesi gerekiyor.Harçlar hem alıcı hem de satıcı tarafından ödeniyor. 


Bu bedel en düşük olarak, devredilen gayrimenkulün emlak vergisi değeri olabilecek ancak; gerçek devir bedelinin emlak vergisi değerinden fazla olması halinde ise, tapu harcının bu gerçek devir bedeli üzerinden hesaplanarak...