02 / 10 / 2024

rayiç bedeli hesaplama

rayiç bedeli hesaplama

Rayiç bedellerin belirlenmesinde birçok faktör etkin rol oynuyor. Peki 'Rayiç bedel ne demek?' diyorsanız haberimizi okuyun...

Bir yerin rayicin altında olup olmadığını nasıl anlarız?

Bir gayrimenkulü ya da malı rayiç bedelinin altında almak yatırımcılar için karlı bir alışveriş olarak ifade ediliyor. Peki bir yerin rayicin altında olup olmadığını nasıl anlarız. Gayrimenkul yatırım uzmanı, ekonomist Tolga Aykut, rayiç bedeli hesaplarken nelere dikkat edilmesi gerekenleri aktardı.

Kiracılar evden çıkmak için para istiyor! Ev sahipleri çileden çıktı! Resmen haraç!

Yüzde 25 kira artış uygulamasıyla milyonlarca ev sahibi mağdur oldu. Evlerinin rayiç bedeli altında kira almak zorunda kalan ev sahipleri kiracılarını evden çıkarabilmek için para ödüyor.

Ev sahiplerinin eli ayağı bağlı: 30 bin TL kirası olan evde kiracısı 3 bin 500 TL'ye oturuyor!

Yüzde 25 kira artış uygulaması milyonlarca ev sahibini mağdur etti. Ev sahipleri evlerini rayiç bedeli altında kiraya vermek zorunda kaldı.

Kiralık evler arap saçına döndü! Ev sahipleri 'kiracı' kelimesini duymak bile istemiyor!

Yüzde 25 kira artışı uygulaması milyonlarca ev sahibini mağdur etti. Evlerinin rayiç bedeli altında kalan kiralar ev sahiplerini zor duruma soktu. Ev sahipleri şimdi 'kiracı' kelimesini bile duymak istemiyor...

5 bin TL'lik kirayı 17 bin TL yapmak isteyen ev sahibinden kiracısına tepki: Evimi gasp edemezsiniz!

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki gerilim her geçen gün artıyor. Ev sahipleri, kiraların evin rayiç bedeli altında kalmasından şikayetçi. Bir ev sahibi 5 bin TL'lik kirayı 17 bin TL yapmak istemesi üzerine kiracısı tepki gösterdi. 

Mağdur ev sahibi isyan etti! Kira bedeli 15 bin TL olan evden 2 bin TL kira almak hak mı?

Kira artışında uygulanan yüzde 25 kira sınırlaması milyonlarca ev sahibini mağdur etti. Evlerinin rayiç bedeli altında kira alan ev sahipleri bu durum karşısında isyan etti.

Kiralık ev sayısı azalıyor! Yakında kiralık ev bulunamayacak! İşte nedeni...

Kiralardaki yüzde 25 artış sınırlaması ile milyonlarca ev sahibi mağdur oldu. Rayiç bedeli altında evlerini kiraya veren ev sahipleri yeni dönemde de evlerini artık kiraya vermek istemiyor.

Eski ve yeni kiracının ödediği kiralar gündeme oturdu! 5 katı fark! Eski kiracının ev sahibi olsanız ne hissedersiniz?

Yüzde 25 kira artış oranı bir çok ev sahibini mağdur etti. Evin rayiç bedeli altında kirada oturan eski kiracılar şanslı olduklarını düşünürken, ev sahipleri karalar bağlıyor. Eski kiracılar uygun rakamlara kirada otururken yeni kiracılar yüksek fiyattan kira ödüyor.

Emlak vergisinde bölgesel rayiç bedeli uygulanacak!

Emlak vergileri artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edileceği ileri sürüldü. Böylece devlet ve gayrimenkullerden ciddi gelir elde edecek.

Boş evler için dairenin rayiç kira bedeli üstünden yaptırım uygulanabilir mi? Vatandaşlar vergilere neler diyor? 

İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, 'Boş evler için dairenin rayiç kira bedeli üstünden yaptırım uygulanabilir mi?' sorusunu gündeme getirdi. İşte ayrıntılar ve vatandaşlardan gelen yorumlar...

Emlak vergisine bölgesel rayiç bedel uygulaması mı geliyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulan taslak kapsamında emlak vergileri ve tapu harçları artık gayrimenkullerin emlak vergisine esas değeri (belediye rayici) değil bölgesel rayiç bedeli üzerinden tahsil edilecek. Devlet ve gayrimenkullerden ciddi gelir elde edeceği kaydedildi.

Konutla ilgili yeni düzenlemelere uzmanından tavsiye: Krediler değişken olmalı!

Konut piyasasıyla ilgili yeni düzenlemeler geliyor. Evin rayiç bedeli ile satılması ve birden fazla evi olanlara ek vergi getirilmesi gibi düzenlemeler gündeme gelirken, uzman isim Murat Ali Calman bunlara ek olarak ' krediler değişken olmalı' tavsiyesinde bulundu.

Rayiç bedeli nedir, nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alım satımı yaparken malın güncel pazar değerini doğru bir şekilde belirlemek oldukça önemlidir.  Rayiç bedel, bir mülkün piyasa değerini yansıtan bir değerlendirme güvencedir ve  değerinin altında satılmasını önler. Bu nedenle taraflar arasında adil işlem yapılması için hesaplanmalıdır.

rayiç bedeli hesaplama Haberi

rayiç bedeli hesaplama


Konutların alım satım bedellerine rayiç bedel deniyor. Rayiç bedelin belirlenmesinde güncel piyasa koşulları etkili oluyor. Yani güncel piyasa koşullarına göre bir konutun alım satım bedelinin belirlenmesinin karşılığı rayiç bedel oluyor. Rayiç bedel; piyasa değeri ve emlak vergisi bedelini baz alan değer olmak üzere ikiye ayrılıyor. 'Rayiç bedel ne demek?' sorusunun detaylı yanıtlarını aşağıda sıralayacağız. 


Rayiç bedel nasıl belirlenir? 

Piyasa koşullarına göre belirlenen rayiç bedelleri etkileyen unsurları şöyle; arz – talep dengeleri, semt, ilçe mahalle, manzara, ulaşım, sokak vs.. 


Bir semtin rayiç bedelinin hesaplanması 

Bir semtin rayiç bedeli hesaplanırken bazı unsurlar etkili oluyor. Bunlardan biri, konutun bulunduğu konum. Yani konutun şehir içinde veya dışında bulunması rayiç bedeli belirleyen önemli bir faktördür. Yanı sıra doğal ve mimari özellikler de rayiç bedelde etkilidir. Ayrıca; 


-Alışveriş merkezleri, dükkanlar,...