20 / 05 / 2024

rehin hakkı ayni hak

rehin hakkı ayni hak

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor. Peki rehin hakkı nedir? Rehin hakkı nasıl kurulur? İşte yanıtı...

Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

Rehin hakkı, taşınmaz ürünlerinde önemli bir hakkı ifade eder. İki farklı türde rehin hakkı, özellikle de alacaklı için önemlidir. Peki rehin hakkı nedir, çeşitleri nelerdir ve ne işe yarar? İşte rehin hakkı ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılması Kararında Değişiklik!

6306 Sayılı Kanun Kapsamında Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar bugünkü 31855 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Mülkiyet hakkı nedir?

Vatandaşlar mülkiyet hakkının ne demek olduğu yakından takip ediyor. Peki mülkiyet hakkı nedir? Eşya üzerinde en geniş yetki sağlayan ayni hak olarak olarak bilinen mülkiyet hakkının kapsamı ve ne olduğu araştırılıyor. Merak edilen mülkiyet hakkının ne olduğu sorusunun yanıtı nedir?

Kaynaşlı Belediyesi'nden 29 yıllık üst hakkı ihalesi!

Kaynaşlı Belediyesi, Kumluca Mahallesi'ndeki 1.055 metrekarelik parsel üzerinde sınırlı ayni hak (üst hakkı) tesisi ile inşaat yapım işi ihale ediyor...

Bandırma Eski Gar Oteli'nin ayni hak tesis ihalesi 23 Kasım'da!

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bandırma İlçesi Haydarçavuş Mahallesi'nde bulunan Eski Gar Oteli'nin 30 (otuz) yıl süre ile sınırlı ayni hakkı tesis edilecek. Altında iki dükkanı ve lokantası olan kagir otelin bedeli 6 milyon TL olarak belirlendi.

İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir?

İntifa hakkı şartları nelerdir?

İntifa hakkı, bir başkasına ait taşınmazı ömrünün sonuna kadar kullanmak ve ondan yararlanmak hakkı oluyor. Sınırlı ayni bir hak olan intifa hakkı, şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı şartları nelerdir?

Oturma hakkının terkini nasıl olur?

Oturma hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veren ayni hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkının terkini nasıl olur?

Gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul nasıl rehin edilir?

İrtifak hakkı devredilebilir mi?

Sınırlı ayni haklardan olan irtifak hakkı tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi? İrtifak hakkı nasıl devredilir?

İrtifak hakkı ayni hak mıdır?

Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği zaman ortaya çıkan yararlanma hakkına irtifak hakkı deniyor. Peki, irtifak hakkı ayni hak mıdır?

İrtifak hakkında süre ne kadardır?

İrtifak hakkı,konusu hak olan eşyadan kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan ayni bir hak olarak tanımlanıyor.Peki,irtifak hakkında süre ne kadardır?İrtifak hakkı süresi nasıl sona erer?

İntifa hakkı ayni hak mıdır?

Bir gayrimenkulü kullanma, yararlanma ve tüketme yetkilerinden kullanma yararlanma yetkilerini bir başkasına tahsis etmesi ile kurulan hakka intifa hakkı deniyor. Peki, intifa hakkı ayni hak mıdır?

rehin hakkı ayni hak Haberi

rehin hakkı ayni hak

Rehin hakkı nedir?

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor.


Feri ayni hak da olarak da bilinen rehin hakkının kurulabilmesi öncelikle ortada geçerli bir alacak hakkının bulunması gerekiyor. Rehin hakkı ile ilgili yasal esaslar, Medeni Kanunda yer alıyor.


I. Taşınmaz rehninin türleri

MADDE 850.- Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir.

II. Güvence altına alınan alacak


1. Ana para

MADDE 851.- Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabilir. Alacağın miktarının belli olmaması hâlinde, alacaklının bütün istemlerini karşılayacak şekilde taşınmazın güvence altına alacağı üst sınır taraflarca belirtilir.


Yurt içinde veya dışında faaliyette bulunan kredi kuruluşlarınca yabancı para üzerinden veya yabancı para ölçüsü ile verilen kredileri güvence altına almak için yabancı...