20 / 05 / 2024

rehin hakkı devredilebilir mi

rehin hakkı devredilebilir mi

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor. Peki rehin hakkı nedir? Rehin hakkı nasıl kurulur? İşte yanıtı...

Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

Rehin hakkı, taşınmaz ürünlerinde önemli bir hakkı ifade eder. İki farklı türde rehin hakkı, özellikle de alacaklı için önemlidir. Peki rehin hakkı nedir, çeşitleri nelerdir ve ne işe yarar? İşte rehin hakkı ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Üst hakkı nedir? Üst hakkı devredilir mi?

Üst hakkı, gayrimenkul alanında önemli terimlerden biri olarak kabul ediliyor. Taşınmaz ürünlerde belirli bir hakkı temsil ettiği için bilinmesi önem taşıyor. Peki üst hakkı nedir, ne anlama gelir, özellikleri nedir ve devredilebilir mi? Üst hakkı terimi ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Tapuda intifa hakkı ne demek? İntifa hakkı nedir?

İntifa hakkı, gayrimenkul konusunda pek çok kişi tarafından merak edilen bir kavramdır. İntifa hakkının ne anlama geldiğini ve devredilebilir mi yoksa devredilemez mi gibi sorular, bu kavramla ilişkili olduğu için net bir cevap aranmaktadır. Peki intifa hakkı nedir ve tapu ne anlama gelir?

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 2B arazisinin ne olduğunu ve intifa hakkının devredilip devredilemeyeceğini kaleme aldı.

Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Tapu tahsis belgesinde tahsis edilen gayrimenkulün doğrudan doğruya ilgiliye mülkiyet hakkı vermiyor. Peki, tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?

Oturma hakkının devri!

Oturma hakkı, bir gayrimenkulün tamamının ya da bir kısmında kullanılabilen hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkı devredilebilir mi? İşte, oturma hakkının devri!

İntifa hakkı devri nasıl olur?

Taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde intifa hakkı kurulabiliyor. Peki, intifa hakkı devredilebilir mi? İntifa hakkı devri nasıl olur?

Gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Devremülk hakkı devredilebilir mi?

Devre mülk hakkı, devre tatil sözleşmeleri ile karıştırılan bir sınırlı mülkiyet hakkı olarak tanımlanabiliyor. Peki, devremülk hakkı devredilebilir mi? İşte, devremülk hakkının devri!

İrtifak hakkı devredilebilir mi?

Sınırlı ayni haklardan olan irtifak hakkı tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona eriyor. Peki, irtifak hakkı devredilebilir mi? İrtifak hakkı nasıl devredilir?

Sükna hakkının devri!

Oturma hakkı olarak da biline sükna hakkı bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Peki, sükna hakkı devredilebilir mi? İşte, sükna hakkının devri!

Geri alım hakkı devredilebilir mi?

Geri alım hakkı ile eğer bir kimse paraya ihtiyacı olduğu için taşınmazını başkasına satarsa, durumu iyileşince taşınmazın bedelini ödeyerek geri alabilme imkanına kavuşabiliyor. Peki, geri alım hakkı devredilebilir mi?

rehin hakkı devredilebilir mi Haberi

rehin hakkı devredilebilir mi

Rehin hakkı nedir?

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor.


Feri ayni hak da olarak da bilinen rehin hakkının kurulabilmesi öncelikle ortada geçerli bir alacak hakkının bulunması gerekiyor. Rehin hakkı ile ilgili yasal esaslar, Medeni Kanunda yer alıyor.


I. Taşınmaz rehninin türleri

MADDE 850.- Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir.

II. Güvence altına alınan alacak


1. Ana para

MADDE 851.- Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabilir. Alacağın miktarının belli olmaması hâlinde, alacaklının bütün istemlerini karşılayacak şekilde taşınmazın güvence altına alacağı üst sınır taraflarca belirtilir.


Yurt içinde veya dışında faaliyette bulunan kredi kuruluşlarınca yabancı para üzerinden veya yabancı para ölçüsü ile verilen kredileri güvence altına almak için yabancı...