27 / 04 / 2024

rehin hakkına itiraz edilir mi

rehin hakkına itiraz edilir mi

Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor. Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabiliyor. Peki, ev sahibinin rehin hakkı var mıdır?

Erken emeklilikte yeni dönem! Kimler yıpranma hakkına sahip? Kimler erken emekli olabilir?

Günümüzde milyonlarca çalışanın hayali, erken emeklilik dönemi. Buna göre bazı meslek grupları için erken emeklilik imkanı var ve bu durumun temel nedenlerinden biri "yıpranma hakkı" olarak adlandırılıyor. Kimler yıpranma hakkına sahip. İşte ayrıntılar...

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiracı cama satılık ilanı astırmama hakkına sahip mi? Kiracılı ev satılırsa ne olur? 

İstanbul'da yaşanan bir ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığı, 'Kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?' sorularını gündeme getirdi. İşte hem ev sahiplerini hem kiracıları ilgilendiren o soruların yanıtları...

Rehin hakkı nedir? Çeşitleri nelerdir?

Rehin hakkı, taşınmaz ürünlerinde önemli bir hakkı ifade eder. İki farklı türde rehin hakkı, özellikle de alacaklı için önemlidir. Peki rehin hakkı nedir, çeşitleri nelerdir ve ne işe yarar? İşte rehin hakkı ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Fatih Haydar Mahallesi 1/5000 ölçekli planına itiraz!

Fatih ilçesi, Haydar Mahallesi, 2192 ada, 38 parsel ile 24, 26, 37 parselin bir kısmına ilişkin 1/5000 ölçekli 30.11.2022 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı itirazı askıya çıkarıldı.

Çatalca Kaleiçi Kentsel Sit Alanı 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Çatalca ilçesi, Kaleiçi Kentsel Sit Alanına ilişkin 1/5000 ölçekli 13.07.2022 tasdik tarihli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı itirazı askıya çıkarıldı.

Ataşehir Mustafa Kemal ve Aşık Veysel Mahallesi 1/5000 ölçekli imar planına itiraz!

Ataşehir ilçesi, 1/5000 ölçekli Mustafa Kemal ve Aşık Veysel Mahallesi, Nazım İmar Planı'na ilişkin 18.01.2022 tasdik tarihli plan itirazı askıya çıkarıldı.

Ecrimisil davasına nasıl itiraz edilir?

Ecrimisil, bir gayrimenkulün sahibinin izni dışında kullanılması işlemidir. Haksız işgal tazminatı olarak da bilinen ecrimisil için dava açılabilir. Peki, Ecrimisil davasına itiraz edilebilir mi? Ecrimisile itiraz nasıl olur?

İzmir Narlıdere'deki kentsel dönüşüm planına halktan itiraz! 

İzmir Narlıdere'de kentsel dönüşüm sürecinde mağdur olan halk dönüşüm planlarına itiraz etti. Dönüşüm planına itiraz eden halk, itirazlarına yanıt alamadıkları için hukuki süreç başlattılar. 

İzmir Bayraklı'daki emsal artışına itiraz!

TMMOB tarafından, emsal artışı kararına ilişkin Bayraklı Belediyesi’ne itiraz dilekçesi verilerek, söz konusu plan notunun iptal edilmesini ve dilekçede Belediye’ye yöneltilen soruların yanıtlandırılmasını istedi.

Thodex finans sorumlusu Rana Azap'ın serbest kalmasına itiraz! 

Thodex soruşturmasına yönelik operasyonda yakalanan ifadesi sonrasında serbest bırakılan şirketin finans sorumlusu Rana Azap için alınan karara savcılık tarafından itiraz edildi. 

Thodex soruşturmasında 6 şüphelinin serbest bırakılmasına itiraz!

400 bin kişinin mağduriyetine neden olan kripto para borsası Thodex'e yönelik yapılan soruşturmasında 6 kişinin serbest bırakılmasına itiraz edildi. 

10 maddede site kat malikleri kurulları kararlarına itiraz!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "10 maddede site kat malikleri kurulları kararlarına itiraz" konulu yazısını Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı?

Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Taksim Gezi Parkı'nın Beyazıt Vakfı’na devri mülkiyet hakkına aykırı mı? İşte Gezi Parkı'nın devri ile ilgili yasal detaylar...

rehin hakkına itiraz edilir mi Haberi

rehin hakkına itiraz edilir mi

Ev sahibinin rehin hakkı!

Rehin Hakkına feri ayni hak da deniliyor.  Feri ayni hak denilmesinin nedeni ise rehin hakkının kurulabilmesi öncelikle ortada geçerli bir alacak hakkının bulunması gerekiyor.  Eğer ortada geçerli bir alacak hakkı yoksa rehin hakkının varlığından da bahsedilemiyor.  


Rehin hakkı,  hak sahibinin bir alacağını teminat altına alan ve alacak tahsil edilemediği takdirde rehin edilen eşyanın paraya çevrilmesi sureti ile elde edilen bedelden alacağını tahsil etmesi yetkisini veren bir ayni hak olarak karşımıza çıkıyor.  


Medeni Kanun kapsamında yer alan sınırlı ayni haklardan birisi de "rehin hakkı" olarak karşımıza çıkıyor. Kiracının kirasının ödememesi durumunda ev sahibinin rehin hakkı oluyor.  Taşınmaz rehni, miktarı Türk parası ile gösterilen belli bir alacak için kurulabiliyor. Söz konusu rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı taşınmazlar üzerinde...