06 / 11 / 2024

rehinli irtifak hakları

rehinli irtifak hakları

İrtifak hakkı, taşınmazlara bağlı; taşınmazın sahibinin değişmesinden etkilenmeyen, kullanma ve semerelerinden yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor. İşte İcra ve İflas Kanunu kapsamında bulunan irtifak hakkı haczi esasları...

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stajyer Avukat Elif Hamzaçebi kat irtifakı sahiplerinin hakları konusunu kaleme aldı. İşte 5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları...

Devlet, kamu taşınmazlarından 4,5 milyar TL kazandı!

Devletin geçen yıl kamuya ait taşınmazların kira, satış ve irtifak haklarından elde ettiği gelir, bir önceki yıla kıyasla yüzde 30,6 arttı ve 4,5 milyar liraya ulaştı.

Milli Emlak Genel Tebliği'nde değişiklik!

Savunma, havacılık ve uzay sanayi alanlarındaki yatırımcılara tesis edilecek irtifak hakları ile verilecek kullanma izinlerinde 1. yıl bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari m2 birim değerinin 1/1000 ile tespit edilecek.

Kat irtifakı ne işe yarar?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince taşınmaz mallar üzerinde kurulabilen haklar üzerinde kat irtifakı da yer alıyor. Bu hak, taşınmaz mal henüz inşa edilmeden ya da tamamlanmadan alınabiliyor. Peki, kat irtifakı ne işe yarar?

İrtifak hakkı sahibinin hakları!

İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescil edilmesi gerekiyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor. İşte irtifak hakkı sahibinin hakları...

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler!

Kat irtifakı ve kat mülkiyeti bağımsız bölümler üzerinde kurulabilen haklar olarak karşımıza çıkıyor. Kat irtifakından mülkiyete geçilebiliyor. Peki, kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş için gerekli belgeler nelerdir?

Gayrimenkullerle hakların kiralanmasında KDV!

Gelir Vergisi Kanunu'nun 70'inci maddesinde yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak gelir vergisine tabidir.

Şahsi irtifak hakkı nedir?

İrtifak hakkı Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işleme deniyor. Peki, şahsi irtifak hakkı nedir?

Kamulaştırma işlemini onaylayan merciler hangileridir?

Kamulaştırma; kamu hizmetlerinin veya teşebbüslerinin yürütülmesi için gerekli olan taşınmaz malları, kaynakları ve irtifak hakları bedellerini nakden ve peşin olarak ödenerek yapılıyor. Peki, kamulaştırma işlemini onaylayan merciler hangileridir?

Zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Bir şey üzerinde fiili hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedi oluyor. Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor. Peki, zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Kat irtifakı hakları nelerdir?

634 sayılı kanun gereğince inşaat çalışmaları hiç başlamamış veya henüz tamamlanmamış yapılar için arsa üzerinde kat irtifakı hakkı kurulabiliyor. Peki, kat irtifakı hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Arsa tapulu ev ne demektir?

Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapının bağımsız bölümleri üzerinde Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre irtifak hakları kurulabiliyor. Bu aşamada karşımıza arsa tapulu evler çıkıyor. Peki, arsa tapulu ev ne demektir?

rehinli irtifak hakları Haberi

rehinli irtifak hakları

İrtifak hakkı haczi!

İrtifak hakkı, taşınmazlara bağlı; taşınmazın sahibinin değişmesinden etkilenmeyen, kullanma ve semerelerinden yararlanma hakkı olarak tanımlanıyor.


İrtifak hakkı haczi ile ilgili yasal hükümler, İcra ve İflas Kanunu kapsamında açıklanıyor:


İrtifak hakkı haciz...

Madde 125 – Artırma şartnamesinde taşınmazın, üzerindeki irtifak hakları, taşınmaz mükellefiyetleri, ipotekler, ipotekli borç senetleri, irat senetleriyle birlikte satıldığı ve borçlunun bu taşınmaz ile temin edilmiş şahsi borçlarının da alıcıya intikal eyliyeceği tasrih olunur. 

İpotek ve ipotekli borç senediyle temin edilmiş olupta bu suretle müşteriye devrolunan borçtan asıl borçlunun kurtulması alacaklının müracaat hakkının mahfuz olduğunu ihaleden itibaren bir sene içinde kendisine bildirmemiş olmasına bağlıdır. (K. M. 803) 

Taşınmaz rehinle temin edilmiş muaccel borçlar, müşteriye devredilmeyip satış bedelinden tercihen ödenir.  Artırma şartnamesinde hangi masrafların müşteriye ait olacağı tasrih olunur. 


İrtifak haklarına mütedair ilamlar: 

Madde...