18 / 05 / 2024

Rehinli tahviller

Rehinli tahviller

Türk Medeni Kanunu kapsamında Dördüncü Ayırım'da; Taşınmaz rehniyle güvence altına alınan ödünç senetler başlığı altında düzenlenen rehinli tahviller nedir? Tahvil nedir? İşte sorularınızın yanıtı....

Kripto varlıklarda yeni dönem başladı...

Borsa Yatırım Fonları (Exchange Traded Funds veya kısaca ETF'ler), birçok değişik varlık sınıfına (hisse senetleri, tahviller, emtialar, endeksler vb.) endekslenmiş yatırım fonları şeklindedir. İşte haberin detayları...

Çin Merkez Bankası'nın sosyal konut inşası için finansmanı artırması bekleniyor!

Goldman Sachs analistleri, Çin Merkez Bankası'nın Aralık ayında program aracılığıyla politika bankalarına 350 milyar CNY fon enjekte etmesinden sonra yayımladıkları araştırma notunda, Çin'in rehinli ek krediler yoluyla sosyal konut inşası için finansmanı artırabileceğini öngördü.

Fed’in faiz kararı küresel piyasalarda olumlu bir hava estirdi!

Faizleri sabit bırakan Fed, finansal koşullardaki sıkılaşmaya ve tahvil getirilerindeki yükselişin faiz artırma ihtiyacını azalttığına dikkat çekti. Fed Başkanı Powell’ın sıkılaştırmada çok yol kat ettiklerini söylemesinin ardından borsa ve tahviller yükseldi. 

Küresel tahviller son 15 yılın zirvesinde!

Amerika 30 senelik hazine tahvili, 2023’ün başından bu yana maksimum seviyesine ulaştığı gibi aynı zamanda 2011 yılından bugüne kadarki en yüksek noktaya ulaştı. Diğer referanslar da 2008 yılı seviyelerine dönüş yaptı.

Sterlin dolar karşısında son 37 yılın en düşüğünde

İngiltere’de piyasa aktörleri daha fazla mali destek beklentileri nedeniyle İngiltere Merkez Bankası’nın (BOE) hızla artan enflasyonla mücadele etme hedefine şüpheyle yaklaşırken, tahviller düştü ve sterlin de 37 yılın yeni en düşük seviyesini gördü.

Enflasyona endeksli tahvil ne demek enflasyona endeksli tahville nasıl para kazanılır?

TÜFE’ye endeksli tahviller özellikle enflasyonda yükseliş beklenen bu dönemde oldukça yoğun ilgi görüyor. Peki Enflasyona endeksli tahvil ne demek enflasyona endeksli tahville nasıl para kazanılır?

Gayrimenkulde öncelik rehinli alacakların oldu!

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren İcra ve İflas Kanunu gereğince gayrimenkulde bina ve arazi vergisi alacakları rehinli alacaklardan sonra gelecek..

Gayrimenkul bedeli rehinli alacaklardan sonra gelecek! 

İcra ve İflas Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Adalet Komisyonunda kabul edildi. Tasarıyla gayrimenkulün aynından doğan amme alacakları o eşya ve gayrimenkul bedelinden tahsilinde rehinli alacaklardan sonra gelecek..

SOCAR'ın tahvilleri kamuoyuna tanıtıldı!

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketinin (SOCAR), ihracını gerçekleştirmeye hazırlandığı tahviller törenle kamuoyuna tanıtıldı.

Rehinli tahvil nasıl olur?

Rehin ile Bir malı, ondan istifadesi, faydalanılması mümkün olan bir hak karşılığında el konuluyor. Gayrimenkullere ipotek ile rehin konulabiliyor. Peki, rehinli tahvil nasıl olur?

Belediyelerle KİT’lere Hazine garantili ihraç!

Belediyeler, belediye şirketleri ve KİT’ler ile Karayolları, TCDD gibi kurumlar finansman ihtiyaçlarını karşılamak için yurtdışı piyasalar da tahvil ihraç edebilecek. Tahviller için Hazine garanti sağlayacak

Rehinli tahviller nedir?

Türk Medeni Kanunu kapsamında Dördüncü Ayırım'da; Taşınmaz rehniyle güvence altına alınan ödünç senetler başlığı altında düzenlenen rehinli tahviller nedir? Tahvil nedir? İşte sorularınızın yanıtı....

Rehinli tahviller Haberi

Rehinli tahviller

Rehinli tahviller nedir?

Rehinli tahvillerin tanımlamasından önce, "tahvil" kelimesinin anlamı nedir, yanıtlayalım. Tahvil; "Devletin veya özel bir kuruluşun ödünç para almak için çıkardığı, yıllık faiz getiren yazılı senet" olarak tanımlanıyor.


Buna karşılık rehinli tahvil ise, ipotek karşılığı tahvil olarak karşımıza çıkıyor. Rehinli tahviller ile ilgili hükümler, Türk Medeni Kanunu kapsamında Dördüncü Ayırımda, taşınmaz rehniyle güvence altına alınan ödünç senetler başlığı altında inceleniyor.


Rehinli tahviller

MADDE 930.- Nama veya hamile yazılı tahviller, aşağıdaki hâllerde taşınmaz rehniyle güvence altına alınabilir:

1. Ödüncün tamamı için ipotek veya ipotekli borç senedi yoluyla rehin kurulması ve alacaklılar ile borçlu için ortak bir temsilcinin atanması,


2. Tahvil çıkarmayı üzerine alan kurum yararına ödüncün tamamı için taşınmaz rehni kurulması ve bu rehinli alacağın da tahvil alacaklıları yararına rehnedilmesi.


B. Seri hâlinde rehin senedi...