08 / 05 / 2024

risk tespit kredisi

risk tespit kredisi

Kentsel dönüşüm kapsamında bir binanın yıkılabilmesi için, risk raporunun alınması gerekiyor. Kentsel dönüşüm kanunu uyarınca yapılacak tespitler için, özel hesaptan tespit kredisi verilebiliyor. İşte kentsel dönüşümde tespit ve yıkım kredileri...

Kiracılar dikkat! Kiraya çıkmadan önce bu raporu mutlaka isteyin!

Deprem felaketi sonrası konutların sağlamlığı daha fazla sorgulanıyor. Artık kiracılar eve çıkarken veya ev alacaklar satış sürecinde binanın risk tespit raporunu soruyor.

Binanız sağlam mı? Risk tespiti nasıl yapılıyor? A'dan Z'ye risk tespiti...

Yaşanılan büyük felaketten sonra yüz binlerce kişi binasının ne kadar güvenli olduğunu öğrenmek istiyor. Peki bunun içi  hangi tespit yöntemi seçilmeli? Binanız sağlam mı? Risk tespiti nasıl yapılıyor? A'dan Z'ye risk tespiti...

BDDK bankaların ticari kredilerine yüksek risk engeli koydu! Kur korumalı ranta 'dur' dedi

Kur korumalı mevduat hesaplarına bankalardan TL kredisi çekerek dövize çeviren şirketlerin sağladığı haksız kazançlar BDDK'yı harekete geçirdi. Kurum, KOBİ'lere verilecek kredilerin risk ağırlığını artırdı.

Riskli yapı tespiti ücreti 2022 ne kadar?

Kentsel dönüşüme girecek riskli bir yapı için öncelikle risk tespit raporu alınıyor. Bina sakinleri rapor için ne kadar ücret ödeyeceklerini araştırıyor. Peki, riskli yapı tespiti ücreti 2022 ne kadar?

Şubat'ta 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi, Şubat ayına yönelik kredi stok rakamlarını açıkladı. Buna Şubat ayında 11 bin kişi ilk kez konut kredisi kullandı. 

Kamu binalarının risk durumu ölçülüyor!

Ülke genelinde 480 bin kamu binasının envanteri hazırlanıyor. Üniversitelerin desteğiyle üretilen modelde bir tabletle binalarda tahribata gerek kalmadan risk durumu tespit ediliyor.

Bina risk tespit kılavuzu 10 soruda tüm detaylarıyla!

İzmir’den sonra dikkatler binaların dayanıklılığına yöneldi. Vatandaşlar, "Acaba evimiz depreme karşı dayanıklı mı?, Binanın risk tespiti nasıl yapılır?, Riskli çıkan binada tapuya şerh konuluyor mu?" gibi soruların yanıtlarını arıyor. İşte 10 soruda risk tespit kılavuzu...

Temmuz 2020'de 100 bin kişi ilk defa konut kredisi kullandı!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan ticari krediler Temmuz'da 2 trilyon 733 milyar TL, bireysel krediler 792 milyar TL olarak kaydedildi. Temmuz 2020'de 100 bin kişi ilk defa konut kredisi kullandı.

Mart ayında 32 bin kişi ilk defa konut kredisi kullandı!

TBB Risk Merkezi'nin "Mart 2020 Bülteni" yayımlandı. Buna göre, bireysel kredilerin yüzde 33'ünü konut kredilerinden oluştu. Mart ayında ise 32 bin kişi ilk defa konu kredisi kullandı...

Ordu Altınordu'da heyelanda 3 bina yıkıldı, 9 binada ise risk tespit edildi!

Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Topluca Mahallesi, son 10 yıldır meydana gelen heyelanlar sebebiyle kayıyor. 3 binanın yıkıldığı, 30 dönüm fındık bahçesinin hasar aldığı, 9 binada ise risk tespit edilen mahallede cami de yıkılmak üzere...

Kamu binalarına tabletli denetim!

Türkiye’de ilk kez uygulanacak risk tespit modeli geliştirdi. Model kapsamında bir tabletle binalarda tahribata gerek kalmadan risk durumuna bakılıyor. Pilot bölge olarak Düzce’de başlayan uygulamanın 81 ile yayılması planlanıyor.

Aralık ayında 37 bin kişi ilk defa konut kredisi kullandı!

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi'nin ‘Aralık 2019 Bülteni’ yayımlandı. Buna göre, bireysel kredileri yüzde 33'ünü konut kredilerinden oluşuyor. Aralık ayında ise 37 bin kişi ilk defa konu kredisi kullandı.

10 bin fabrikaya acil dönüşüm çağrısı!

Deprem sonrası riskli yapılar denildiğinde akla ilk konutlar gelse de fabrikalar da büyük risk altında. Yapılan risk tespit çalışmalarında Avrupa Yakası’ndaki fabrikaların riski yüksekken,  Anadolu Yakası’nda yer alan fabrikaların en az hasara sahip yapılar olduğu bilgisine ulaşıldı…

risk tespit kredisi Haberi

risk tespit kredisi

Kentsel dönüşümde tespit ve yıkım kredileri!

Kentsel dönüşüm kapsamında bir binanın yıkılabilmesi için, binaya deprem risk raporunun alınması gerekiyor. "Risklidir" raporu alınan yapılar yıkılarak yerine yeni ve sağlam yapılar inşa ediliyor.


Bu uygulama kapsamında tespit ve yıkım kredileri verilebiliyor.


Kanunun 3 üncü maddesi uyarınca yapılacak tespitler için, özel hesaptan tespit kredisi verilebilir. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren üç ay içerisinde tespitin yaptırılması ve Bakanlığa gönderilmesi zorunludur. 


Aksi takdirde 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan gecikme zammı uygulanır ve kredinin/borcun tamamı muaccel hale getirilir.


Riskli alanda yer alan veya riskli olduğu tespit edilen yapılar için, Bakanlıkça özel hesaptan yıkım kredisi verilebilir. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren altı ay içerisinde yıkım işleminin yaptırılarak enkazının kaldırılması ve...