28 / 04 / 2024

Riskli yapı yıkımına nasıl karar verilir

Riskli yapı yıkımına nasıl karar verilir

Riskli yapı, muhtemel bir afette içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı yapılar olarak tanımlanabiliyor. Bu tarz yapılar yıkılarak yeniden inşa ediliyor. Peki, riskli yapı yıkım kararı nasıl alınır?

Zeytinburnu'nda kaçak yapı yıkımına izin verilmedi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekiplerinin Zeytinburnu'nda bulunan kaçak plaza yıkım işlemi, mahkeme kararının olmasına rağmen polis ekipleri tarafından engellenerek yıkıma izin verilmedi.

Büyükçekmece'de deprem riski taşıyan blokların yıkımına başlandı

İstanbul Büyükçekmece'de, kentsel dönüşüm projesi kapsamında deprem riski taşıyan 4 blokun yıkımına başlandı.

Adıyaman'da 20 bine yakın binanın yıkımı 2 ayda tamamlanacak!

Adıyaman'da Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen ağır hasarlı yapıların yıkımına başlandı. 

Diyarbakır'daki 400 ağır hasarlı binanın yıkımına başlanacak: Çalışmalar 3 ayda tamamlanacak!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Diyarbakır'daki 400 ağır hasarlı binanın yıkımına yakında başlanacağı açıklandı. Çalışmaların 3 ayda tamamlanması planlanıyor. 

Ümraniye'deki riskli binalar yıkılıyor!

Türkiye'deki depremler sonrası riskli binaların dönüşüm süreci Ümraniye'de de başladı. Yasal süresi dolan riskli binaların yıkımına başlandı.

Adıyaman'da 8 bine yakın ağır hasarlı yapı yıkılacak!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen deprem felaketinde en çok etkilenen iller arasında bulunan Adıyaman'da hasarlı yapıtların yıkımına başlanacak.

O ildeki yapı stoku riskli mahallede yıkım çalışmaları başladı!

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin merkez üssü olan Kocaeli'de yapı stoku açısından riskli bölgeler arasında yer alan Derince ilçesi Deniz Mahallesi'nde yıkım çalışmaları başladı...

İstanbul'da 200 yıl genelev olarak kullanılan binanın yıkımı esnasında tarihi bir keşif yapıldı

İstanbul'un Karaköy semtinde 200 yıl boyunca genelev olarak kullanıldıktan sonra kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımına başlanan binanın altından tarihi bir keşif yapıldı.

Ordu Ünye'de heyelandan zarar gören evlerin yıkımına başlandı!

Ordu Ünye'de meydana gelen heyelan sebebiyle tahliyesi gerçekleşen 14 evden fazla riskli olduğu tespit edilen iki binanın yıkımına başlandı.

Riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?

Oturulan yapının riskli olarak belirlenmesi halinde yıkım için kendilerine belli bir süre veriliyor. Peki, riskli yapı yıkım süresi 2022 ne kadar?

Keçiören'deki Onbirler Apartmanı'nın yıkımına başlandı!

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Keçiören Belediyesi ekipleri Ankara Keçiören'deki Onbirler Apartmanı'nın yıkımına başladı.

Rami Kuru Gıda Hali'nin yıkımına esnaflardan tepki!

Rami Kuru Gıda Hali'nin Başakşehir Şahintepe Mahallesi'nde yapılan İstanbul Gıda Toptancıları Çarşısı'na taşınmasına karar verilmesinden sonra yıkım çalışmaları tam agz sürüyor. Maddi açıdan zararda olduğunu aktaran esnaf ise duruma tepki gösterdi...

Riskli yapı yıkımlarına yeni düzenleme!

Müteahhitlerin mali ve teknik yeterliliklerine göre sınıflandırılmasının ardından şimdi de yıkım müteahhitleri sınıflara ayrıldı. Peki neler değişti? İşte ayrıntılar...

Riskli yapı yıkımına nasıl karar verilir Haberi

Riskli yapı yıkımına nasıl karar verilir

Riskli yapı yıkım kararı nasıl alınır?

Riskli binaların tespiti, maliklerin tapu ve kimlik fotokopisi ile yapacakları üzerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüğü'nce lisanslandırılmış kurum veya kuruluşlar tarafından yapılabilyor. 


6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun temel amacı, afet riski altındaki alanlar ile riskli yapıların dönüşümünü sağlayarak, ülke genelinde, sağlıklı, güvenli ve yaşanabilir çevreler oluşturmak maksadıyla çıkarılmıştır. 


Afetler neticesinde bir daha can kaybı yaşanmaması ve şehirlerin sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülmesi hedefleniyor. 


Riskli yapı, muhtemel bir afette (deprem, sel, heyelan vb.) içerisinde yaşayanların can güvenliklerinin olmadığı yapılar olarak tanımlanabiliyor. 6306 sayılı kanun uyarınca riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından tespit ettirilmesi gerekiyor.


Herhangi bir bina için 6306 sayılı kanun kapsamında risk tespiti yapılabilmesi ve kanun kapsamındaki haklardan yararlanılabilmesi için, binanın ruhsatlı olması gibi...