19 / 05 / 2024

roma hamamı Abdülmecit madalyon

roma hamamı Abdülmecit madalyon

İzmir’de Agora’daki Roma hamamında sürdürülen kazı çalışmaları sırasında bir taşın altındaki tütün çuvalının içinde 19’uncu yüzyıldan kalma, ön yüzünde Abdülmecit’in portresi, arka yüzünde ise tuğrası yer alan madalyon bulundu.

Megagram İnşaat Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Megagram İnşaat Ticaret Limited Şirketi bugün Bakırköy'de Abdülmecit Çoban ve Necati Kaya ortaklığında kuruldu.

Tarihi Roma Hamamı sit alanında yıkım başladı!

Tarihi Roma Hamamı’nın kazı çalışmaları yapılırken sit alanındaki yapıların yıkımı tek tek gerçekleştirildi. Sadece Bülent Doğan’ın işlettiği tesislerde yıkım başlamadı...

Antalya'da tarihi eseri korumak isteyen belediyeye 7 milyon lira ceza!

Antalya Konyaaltı Belediyesi, tarihi Roma Hamamı'nı zarar görmemesi ile tel örgü ile çevresini kapattı. Belediyeye tarihi hamamın bulunduğu arsa sahipleri, özel mülke müdahaleden dava açtı. Mahkeme belediyenin, 7 milyon lira ödemesine karar verdi...

Dolmabahçe Sarayı'na Kültür Hediyelik Eşya Binası yapılacak!

1856'da Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan Dolmabahçe Sarayı'na "hediyelik eşya mağazası" yapılacak. "Kültür Hediyelik Eşya Binası" için 11 Temmuz'da ihaleye çıkılacak.

Yozgat'taki tarihi hamam restore edildi!

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesinde yer alan tarhihi hamam restor edildi. Roma medeniyetinden günümüze kalan hamamın Dünya Kültür Miras Listesi'ne girmesi için UNESCO'ya başvuruldu.

Yozgat'taki tarihi roma hamamı kurtarılacak!

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan ve Kral Kızı olarak bilinen tarihi Roma Hamamı, kış aylarının en soğuk günlerinde bile ve büyüleyici tarihi görüntüsü ile dikkat çekiyor.

Fenerbahçe Üniversitesi'ne 1.5 asırlık tarihi kampüs!

TBMM'den onay alan Fenerbahçe Üniversitesi, Abdülmecit döneminin başhekimi Arhiyeni'nin yaptırdığı Rum Okulu'nun 159 yıllık tarihi binalarında eğitim verecek.

İzmir'deki tarihi Kleopatra Hamamı gün yüzüne çıkıyor!

Bergama Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle, Kleopatra Tesisleri yanında bulunan Helenistik dönemden kalma antik Roma hamamının gün ışığına çıkarılması için çalışma başlatıldı.

İzmir Kleopatra Hamamı günyüzüne çıkarılıyor!

İzmir'in Bergama Belediyesi, Kleopatra Tesisleri yanında bulunan Helenistik Dönem'den kalma antik Roma hamamını gün ışığına çıkarıyor.

Yozgat'taki Roma hamamı turizme kazandırılacak!

YOZGAT’ın Sarıkaya İlçesi'nde bulunan Roma Dönemi'nden kalma hamam kalıntılarının mimari alt yapısı bozulmadan ve arkeolojik potansiyeli korunacak şekilde turizme kazandırılması için yapılan çalışmalar devam ediyor.

Bursa Osmangazi Türbesi'nde restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Bursa Osmangazi Türbesi'nde sandukanın çevresinde bulunan ve 150 yıl önce Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılan sedef korkuluğunun restorasyonu tamamlandı. Bakım ve onarım Kültür Bakanlığı Sanatkarı Sedefkar Zafer Karazeybek tarafından yapıldı.

Bursa İznik'teki sondaj çalışmalarında hamam kalıntıları bulundu!

Bursa İznik'te inşaat sondajı yapıldığı sırada Roma Dönemi'ne ait bir evin hamam kalıntıları ortaya çıktı. Çıkan hamam kalıntılarında 2 metre genişliğinde geometrik bezeneklerin olduğu yer mozaiği bulundu.

Silivri'deki 3 tarihi bina Fenerbahçe Üniversitesi’nin!

YÖK’ün kuruluşunu onayladığı Fenerbahçe Üniversitesi, Sultan Abdülmecit'in başhekimliğine kadar gelen Silivri’nin Selimpaşa Mahallesi'nde Rum Dr. Sarandi Arhiyeni’nin yaptırdığı 159 yıllık binada eğitim verecek.

roma hamamı Abdülmecit madalyon Haberi

roma hamamı Abdülmecit madalyon

Doç. Akın Ersoy başkanlığında sürdürülen Agora kazılarında ortaya çıkarılan o döneme ait eserlerin yanı sıra, bazen süprizlerle de karşılaşılıyor. Roma hamamında çalışmalarını sürdüren arkeologlar, bir taşın altında tütün çuvalı buldu.

Kibritler de çıktı


Çuvalın içinden 19’uncu yüzyıldan kalma, ön yüzünde 31’inci Osmanlı padişahı Abdülmecit’in portresi, arkasında ise tuğrası bulunan madalyon çıktı. Bunun yanı sıra çuvaldan, henüz daha Tekel idaresi kurulmadan önce üretilen inhisar kibritleri, Ece Ayhan’ın şiirlerinde geçen Fransız Serkldoryan sigarası, 1937 yılına ait Türk Hava Kurumu piyangosu bileti, tütün kampanyaları yaprakları, İzmir’in en eski sinemalarından biri olan Teyyare Sineması’nın gazete ilanı, 1936 yılına ait tütün şirketleri belgeleri, tüccarların borç defterleri ve vergi muaf belgeleri de çıktı. Parçalar korumaya alındı.


Milliyet...