10 / 05 / 2024

ruhsat süresi dolmuş binalar

ruhsat süresi dolmuş binalar

Ruhsatı alınan yapının kanunda belirtilen süre zarfında tamamlanması şart. Ruhsat süresi nedir? diyenler haberimizi okusun...

Yıkım ruhsatı süresi!

Yeniden inşa edilecek yapıların yıkımı için öncelikle yıkım izninin alınmış olması gerekiyor. Peki, yıkım ruhsatı için belediyeye başvurduktan sonra izin ne zaman çıkar? Yıkım ruhsatı süresi ne kadardır?

İnşaat ruhsatı süresi ne kadar?

İnşaat ruhsatı, talep sahibi tarafından gerekli belgeler ile birlikte belediyeye başvurulması halinde veriliyor. Ancak bu ruhsatın belli bir süresi oluyor. Peki, inşaat ruhsatı süresi ne kadar?

Bina ruhsatı geçerlilik süresi!

Bir arsa üzerinde bina inşa edilebilmesi için öncelikle belediyeden ruhsat alınıyor. Ruhsat almak için bina projesinin imar planına göre hazırlanmış olması gerekiyor. Bina ruhsatı geçerlilik süresi ne kadardır?

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Şerh şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi süresi ne kadar?

Maketten konut satışında teslim süresi!

Maketten konut satışı, inşaat firmalarının inşaat ruhsatı almadan yaptığı satış işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, maketten konut satışı ne zaman teslim edilir? İşte, maketten konut satışında teslim süresi!

Yapı ruhsatı süresi nedir?

Belediye veya valiliklerden alınan yapı ruhsatının geçerliliği için belli bir süre içinde yapının inşaat çalışmalarına başlanılması ve bitirilmesi gerekiyor. Peki, yapı ruhsatı süresi nedir?

İnşaat ruhsat yenileme süresi ne kadardır?

İnşaata başlamak için ilgili idarelerden alınması gerekli olan belgeye inşaat ruhsatı deniyor. Ruhsat alındıktan belli bir süre sonra inşaata başlanmazsa ruhsatın yenilenmesi gerekiyor. Peki,inşaat ruhsat yenileme süresi ne kadardır?

Kaçak yapıya ruhsat alma süresi!

Kaçak yapı olarak tespit edilen yapının, tespit tarihinden itibaren belediye ve valilik tarafından belirlenen süre içerisinde yapıya ruhsat alınması gerekiyor. İşte, kaçak yapıya ruhsat alma süresi!

İnşaat ruhsat geçerlilik süresi nedir?

Bir yapının inşaat çalışmalarına başlanması için belediyeden yapıya ruhsat alınması gerekiyor. Ruhsat verildikten sonra belli bir süre içerisinde yapı inşaatına başlanılması ve bitirilmesi gerekiyor. Peki, inşaat ruhsat geçerlilik süresi nedir?

Emlak vergisi 2.taksit ödeme süresi uzatıldı mı?

1319 sayılı kanun gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan taşınmaz mallar için emlak vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi 2.taksit ödeme süresi uzatıldı mı?

Yapılandırma süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı!

6552 sayılı Torba Yasası ile tanınan yapılandırma başvuruları 1 Aralık'ta sona erecekti. Ancak, 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile yapılandırma süresi 31 Aralık'a kadar uzatıldı...

Çevre temizlik vergisi yapılandırma süresi uzatıldı!

Çevre temizlik vergisi, Torba Yasa ile yapılandırılabiliyor. Başvurular, 1 Aralık 2014 tarihinde sona erecekti. Ancak, Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile çevre temizlik vergisi yapılandırma süresi uzatıldı...

Emlak vergisi yapılandırma başvuru süresi uzatıldı!

Eylül 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Torba Yasa ile vergi borçları yapılandırılabiliyor. 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile emlak vergisi yapılandırma başvuru süresi uzatıldı...

ruhsat süresi dolmuş binalar Haberi

ruhsat süresi dolmuş binalar


İnşaatı gerçekleştirmek için verilen yapı ruhsatının alımı zorunlu olduğu gibi, yapının belirlenen süre zarfı içinde tamamlanması da şart. Söz konusu bu zorunluluğun yasal dayanağı ise İmar Kanunu'nun 29. maddesinde yer alıyor. İlgili bu maddeye göre, yapı ruhsatı aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanması gerekiyor. Ayrıca bu yapının 5 yıl içinde de bitirilmesi lazım. 


Süre geçildiğinde ruhsat geçersiz oluyor 

Kanunda belirtilen bu süreler aşıldığı takdirde alınan ruhsatın bir hükmü kalmıyor. Yani 2 yıl içinde inşaata başlanmaz veya inşaata başladıktan sonra 5 yıl içinde tamamlanmazsa ruhsat kendiliğinden fesh ediliyor. O yüzden bu sürelerin aşıldığı durumlarda ruhsatı yenilemekte fayda var. 


Rusatı alınan ve inşaatına başlanan yapı 5 yıl içinde bitirilmezse uygulanacak işlemler ise şöyle oluyor; 


1. Parselin imar hakkında değişiklik olmamasıdır. Gerekli belgeler yeniden sunularak...