10 / 05 / 2024

ruhsat süresi nedir

ruhsat süresi nedir

Ruhsatı alınan yapının kanunda belirtilen süre zarfında tamamlanması şart. Ruhsat süresi nedir? diyenler haberimizi okusun...

Askı süresi nedir?

İmar planları birçok taşınmaz, tarla ve arsa sahibini ilgilendiren bir konudur. Bu nedenle imar planları ile ilgili süreçlerin öğrenilmesi elzemdir. Askı süresi de bunlardan biridir ve imar planlarında sıklıkla bahsedilen bir süreçtir. Peki askı süresi nedir ve en fazla ne kadardır?

Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir?

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü haksız yere kullanan kişilerden haksız işgal tazminatı almak ve malın sahibine iade edilmesi amacıyla açılır. Peki, Ecrimisil davasında zamanaşımı süresi nedir? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Ev aldıktan sonra beyanname verme süresi nedir?

Yeni gayrimenkul sahiplerinin sorumlulukları arasında emlak beyannamesi vermek de yer alıyor. Beyanname için verilen sürenin kaçırılmaması gerekiyor. Peki, ev satın aldıktan sonra beyanname süresi nedir?

Kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2022 nedir?

Kira gelir vergisi dönemi başlıyor. Vergi mükelleflerinin öncelikle beyanname vermeleri gerekiyor. İşte kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2022...

İmar barışı süresi!

İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, imar barışı süresi nedir? Başvurular ne zamana kadar yapılacak, belge ne zamana kadar geçerli olacak?

Yapı kayıt belgesinin geçerlilik süresi!

İmar barışı kapsamında mevzuata aykırı yapılara yapı kayıt belgesi alınabiliyor. Peki, yapı kayıt belgesinin geçerlilik süresi nedir?

Kira gelir vergisi beyannamesi süresi 2018!

Konut ve işyeri kiralamalarından elde edilen gelirler için ödenmesi gereken kira gelir vergisinde öncelikle beyanname veriliyor. Peki, kira gelir vergisi beyannamesi süresi 2018 nedir?

Enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi!

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2 Mayıs'ta başlıyor. Enerji kimlik belgesi için yetkili firmalara başvurulabiliyor. Peki, enerji kimlik belgesi geçerlilik süresi nedir?

Yıkım ruhsatı süresi!

Yeniden inşa edilecek yapıların yıkımı için öncelikle yıkım izninin alınmış olması gerekiyor. Peki, yıkım ruhsatı için belediyeye başvurduktan sonra izin ne zaman çıkar? Yıkım ruhsatı süresi ne kadardır?

Mirasçılık belgesi geçerlilik süresi!

Mirasçılık belgesi, bir kimsenin vefat etmesi halinde mirasçıları tarafından alınacak belgelerin başında geliyor. Peki, mirasçılık belgesi geçerlilik süresi nedir? Alındıktan sonra ne kadar süre geçerli olur?

Kiracı tahliye ihbar süresi!

Taşınmaz mal kiralamalarında bazı durumlar kiracının tahliyesine neden olabiliyor. Bu tahliye nedenleri yine aynı kanun kapsamında düzenleniyor. Peki, kiracı tahliye ihbar süresi nedir?

Veraset ilamı çıkarma süresi nedir?

Ölüm halinde, murisin mirasçılarının kim olduğu, mirasçılık hakkına kimlerin sahip olduğunu gösteren belge veraset ilamı oluyor. Peki, veraset ilamı çıkarma süresi nedir? Veraset ilamı ne zaman alınmalı?

Miras davalarında temyiz süresi nedir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu miras davalarında temyiz süresi nedir? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı....

ruhsat süresi nedir Haberi

ruhsat süresi nedir


İnşaatı gerçekleştirmek için verilen yapı ruhsatının alımı zorunlu olduğu gibi, yapının belirlenen süre zarfı içinde tamamlanması da şart. Söz konusu bu zorunluluğun yasal dayanağı ise İmar Kanunu'nun 29. maddesinde yer alıyor. İlgili bu maddeye göre, yapı ruhsatı aldıktan sonra 2 yıl içinde inşaata başlanması gerekiyor. Ayrıca bu yapının 5 yıl içinde de bitirilmesi lazım. 


Süre geçildiğinde ruhsat geçersiz oluyor 

Kanunda belirtilen bu süreler aşıldığı takdirde alınan ruhsatın bir hükmü kalmıyor. Yani 2 yıl içinde inşaata başlanmaz veya inşaata başladıktan sonra 5 yıl içinde tamamlanmazsa ruhsat kendiliğinden fesh ediliyor. O yüzden bu sürelerin aşıldığı durumlarda ruhsatı yenilemekte fayda var. 


Rusatı alınan ve inşaatına başlanan yapı 5 yıl içinde bitirilmezse uygulanacak işlemler ise şöyle oluyor; 


1. Parselin imar hakkında değişiklik olmamasıdır. Gerekli belgeler yeniden sunularak...