28 / 04 / 2024

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı

Bir tarihi kale daha bakımsızlığın ve hoyratlığın kurbanı olmak üzere. İstanbul’daki tarihi kalelerin arasında en özgün mimarisi ile dikkat çeken Rumeli Feneri Kalesi, adeta kaderine terk edilmiş.

Rumeli Feneri Kalesi bakımsızlıktan yok oluyor!

Bir tarihi kale daha bakımsızlığın ve hoyratlığın kurbanı olmak üzere. İstanbul’daki tarihi kalelerin arasında en özgün mimarisi ile dikkat çeken Rumeli Feneri Kalesi, adeta kaderine terk edilmiş.

Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor!

Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'nde, "Osmanlı Müzesi" açılacak. İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi'nde, Üsküp Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında bulunan farklı dönemlere ait tarihi eserler sergilenecek.

Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor!

Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor. İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi, Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'ni süsleyecek.Müze kentin turizm potansiyelinin arttırılması hedefleniyor.

Sivas Kalesi kazı çalışmalarında saat kulesi bulundu!

Tarihi Sivas Kalesi'nde başlatılan kazı çalışmalarının ilk gününde "Geç Osmanlı dönemi"ne ait saat kulesi temeline ulaşıldı.Kalenin doğu tarafındaki çay bahçesinin bulunduğu kısımda 3'ü uzman 8 kişilik ekiple kazı çalışması başlatıldı...

Hoşap Kalesi'nde 4 asırlık sarnıç gün ışığına çıkarıldı!

Hoşap Kalesi'nde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında 2007 yılından bu yana yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor...

Tokat Kalesi'nde Drakula Müzesi kuruluyor!

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat Kalesi'nin milattan sonra 5'inci ya da 6' ncı yüz yılda yapıldığının tahmin edildiğini belirtti...

Tokat Kalesi'nde Drakula Müzesi kurulacak!

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat Kalesi'nin milattan sonra 5'inci ya da 6'ncı yüz yılda yapıldığının tahmin edildiğini belirtti.

Hoşap Kalesi'nde 400 yıllık sarnıç gün ışığına çıkarıldı!

Van Güzelsu Mahallesi'nde bulunan ve sarp kayalıklar üzerine inşa edilen Hoşap Kalesi'nde yürütülen kazı çalışmaları sırasında 400 yıllık sarnıç ortaya çıktı. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top konuyla ilgili açıklama yaptı.

1937 yılında Rumeli Hisarı'nda 2.294 metrekare arsa 140 lira teminatla satılacakmış!

Reşat Altın'ın 11 olduğu 1937 yılında Rumeli Hisarı Mahallesi'nde, Mediha Sultan Sarayı (Balta Limanı)'nın bitişiğinde olan 2 bin 294 metrekare arsa 140 lira teminatla satılığa çıkarılmış.

Sivas Kalesi'nde kazı çalışması başlatıldı!

Sivas Kalesi'nde kazı çalışması başlatıldı. Çalışmaların ilk gününde, Geç Osmanlı dönemine ait saat kulesi temeline ulaşıldı. Sivas Arkeoloji Müzesi Müdürü Kaya: "Kazıyı biraz daha genişleterek saat kulesinin ölçülerine de ulaşmış olacağız" dedi.

Kandiber Kalesi restore edilecek!

Çorum'un Osmancık ilçesindeki 7 bin yıllık Kandiber Kalesi restore edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü bünyesindeki Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından onaylanan restorasyon projesinin ilk etabının ihalesi yapıld

Gevale Kalesi'nde tarih gün yüzüne çıkıyor!

Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Konya Müzeler Genel Müdürlüğü ve Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin iş birliği ile 2012 yılında başlatılan Gevale Kalesi kazı çalışmaları devam ediyor.

Van'daki Zernek Kalesi onarılmayı bekliyor!

Van’ın Gürpınar ilçesinde 400 yıl önce Abbasiler tarafından yapılan Zernek Kalesi onarılmayı bekliyor. Yaklaşık 400 yıl önce Abbasiler tarafından inşa edilen kalenin büyük bir bölümü yıkılırken, geri kalan kısımlarında ise dimdik ayakta.

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı Haberi

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı

Ceneviz kalesi olarak da bilinen Rumeli Feneri Kalesi, Avrupa kıtasının güneydoğusu, Karadeniz’in Marmara denizi ile birleştiği son noktada, yarımadanın kuzeye açılan ucunda 18. yüzyılda Rum mimar tarafından inşa edilmiş. 400 yıl askeri amaçlarla kullanılan ve ayakta kalan Rumeli Feneri Kalesi, bakımsızlıktan ve ziyaretçilerin verdiği zarardan dolayı harabeye dönmüş durumda. Hem güvenlik hem de temizlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan kale  adeta çöplüğü andırıyor.


İHTİŞAMINDAN ESER YOK


Tarihteki işlevi ve ihtişamından çok uzak bir görüntü içinde olan Rumeli Feneri Kalesi şimdilerde insanlara günübirlik vakit geçirmek, çeşitli yerlerinde fotoğraf çektirmek ve kemerleri içinde mangal yakmaktan öte bir işlev göremiyor. Kalenin kuleleri çeşitli tahribatlar sonucu özgün formunu kaybetmiş.


Kulelerin merpen basamaklarında, duvarlarında yıkılma ve iç mekanda bitki oluşumlarıyla adeta bir harabeyi andırmakta. Bu durumdan hem köylüler...