15 / 04 / 2025
fuzul

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı

Bir tarihi kale daha bakımsızlığın ve hoyratlığın kurbanı olmak üzere. İstanbul’daki tarihi kalelerin arasında en özgün mimarisi ile dikkat çeken Rumeli Feneri Kalesi, adeta kaderine terk edilmiş.

Rumeli Feneri Kalesi bakımsızlıktan yok oluyor!

Bir tarihi kale daha bakımsızlığın ve hoyratlığın kurbanı olmak üzere. İstanbul’daki tarihi kalelerin arasında en özgün mimarisi ile dikkat çeken Rumeli Feneri Kalesi, adeta kaderine terk edilmiş.

Ankara Kalesi restore çalışmalarından sonra cazibe merkezi oldu!

Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Projesi’nin içerisinde yer alan Ankara Kalesi, yapılan restore çalışmalarının ardından cazibe merkezi haline geldi. Çevre düzenlemeleriyle de Kale’nin ihtişamı Ankara’ya yansıtılıyor.

Güvercinada Kalesi onarım bekliyor!

Türkiye nın önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda tarihi Güvercinada Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanması için onay beklendiği bildirildi. Kalenin ortasında depo olarak da kullanılan kare şeklinde büyük bir kule yer alıyor.

Foça Kalesi ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu!

UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alınan Foça, 5 bin yıllık tarihiyle yeniden buluşuyor. Kent duvarlarında tamamlanan 1. etap restorasyonunun ardından Foça Kalesi ihtişamlı görüntüsüne yeniden kavuştu.

Foça Kalesi'nin restorasyonunda sıfır çimento kullanıldı!

Yaklaşık 20 yıl arayla yapılan Foça Kalesi restorasyonları görenleri hayrete düşürüyor. 1993 yılında ihale yöntemiyle yapılan sözde restorasyon betonla yapılırken, geçen yıl yapımına başlanan restorasyon da ise sıfır çimento kullanıldı

Foça Kalesi restorasyonları görenleri hayrete düşürüyor!

Yaklaşık 20 yıl arayla yapılan Foça Kalesi restorasyonları görenleri hayrete düşürüyor.1993 yılında yapılan sözde restorasyon betonla yapılırken, geçen yıl yapımına başlanan restorasyon da ise sıfır çimento kullanıldı.

Güvercinada Kalesi restorasyonunun tamamlanması için onay bekliyor!

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda tarihi Güvercinada Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanması için onay beklendiği öğrenildi. Dış surlar tamamlanmasına rağmen ikinci aşama olan iç kale restorasyonuna geçilemiyor...

Kuşadası Güvercinada Kalesi restorasyonu yarım kaldı!

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda bulunan tarihi Güvercinada Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanması için onay beklendiği bildirildi. Kalenin dış surlarının tamamlanmasına rağmen projenin ikinci aşamasına hala geçilemedi.

Tokat Kalesi çay bahçesi oluyor!

Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı'ya esir düşen " Kazıklı Voyvoda " lakaplı Eflak Voyvodası III. Vlad' ın hapsedildiği rivayet edilen Tokat Kalesi, çay bahçesi oluyor...

Güvercinada Kalesi onay bekliyor!

Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kuşadası'nda tarihi Güvercinada Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanması için onay beklendiği öğrenildi. Dış surlar tamamlanmasına rağmen ikinci aşama olan iç kale restorasyonuna geçilemiyor

Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte Urartu dönemine ait ticaret fermanı bulundu!

Van Kalesi'nin kuzeyindeki höyükte Kültür ve Turizm Bakanlığı' nın izniyle 5 yıldır yürütülen kazı çalışmalarında Urartular dönemine ait ticari ilişkilerde kullanıldığı belirlenen ferman bulundu...

Üsküp Kalesi'nde, Osmanlı Müzesi açılacak!

Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'nde, "Osmanlı Müzesi" açılacak. İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi'nde, Üsküp Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında bulunan farklı dönemlere ait tarihi eserler sergilenecek..

Tarihi Üsküp Kalesi'nde Osmanlı Müzesi açılıyor!

Makedonya başkentinin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Üsküp Kalesi'nde, "Osmanlı Müzesi" açılacak. İnşaatı tamamlanmak üzere olan Osmanlı Müzesi'nde, Üsküp Kalesi'ndeki kazı çalışmalarında bulunan farklı dönemlere ait tarihi eserler sergilenecek.

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı Haberi

Rumeli Fener Kalesi bakımsızlığı

Ceneviz kalesi olarak da bilinen Rumeli Feneri Kalesi, Avrupa kıtasının güneydoğusu, Karadeniz’in Marmara denizi ile birleştiği son noktada, yarımadanın kuzeye açılan ucunda 18. yüzyılda Rum mimar tarafından inşa edilmiş. 400 yıl askeri amaçlarla kullanılan ve ayakta kalan Rumeli Feneri Kalesi, bakımsızlıktan ve ziyaretçilerin verdiği zarardan dolayı harabeye dönmüş durumda. Hem güvenlik hem de temizlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan kale  adeta çöplüğü andırıyor.


İHTİŞAMINDAN ESER YOK


Tarihteki işlevi ve ihtişamından çok uzak bir görüntü içinde olan Rumeli Feneri Kalesi şimdilerde insanlara günübirlik vakit geçirmek, çeşitli yerlerinde fotoğraf çektirmek ve kemerleri içinde mangal yakmaktan öte bir işlev göremiyor. Kalenin kuleleri çeşitli tahribatlar sonucu özgün formunu kaybetmiş.


Kulelerin merpen basamaklarında, duvarlarında yıkılma ve iç mekanda bitki oluşumlarıyla adeta bir harabeyi andırmakta. Bu durumdan hem köylüler...