28 / 04 / 2024

Rumeli Feneri Kalesi restorasyon

Rumeli Feneri Kalesi restorasyon

Bir tarihi kale daha bakımsızlığın ve hoyratlığın kurbanı olmak üzere. İstanbul’daki tarihi kalelerin arasında en özgün mimarisi ile dikkat çeken Rumeli Feneri Kalesi, adeta kaderine terk edilmiş.

Sarıyer'de 25.7 milyon TL'ye icradan satılık tarla!

T.C. İstanbul 10. İcra Dairesi, İstanbul ili, Sarıyer ilçesi, Rumeli Feneri Mahallesi, 116 parselde yer alan tarlayı 25 milyon 67 bin 500 TL'ye satıyor. 

Sarıyer’deki Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi 5 yıllığına kiraya verildi!

Sarıyer'deki Feneryolu Kuş Gözlem Kulesi’nin işletmesi Rumeli Feneri Orman ve Doğal Hayatı Koruma Derneği’ne 5 yıllığına kiraya verildi. Dernek, kulenin giriş katında bulunan eğitim salonunu kafeye dönüştürdü, dışarıya masalar koydu. Tuvalet ve mescit de ekledi.

Sarıyer Marmaracık Tabiat Parkı koruma altına alındı!

İstanbul İli, Sarıyer İlçesi, Rumeli Feneri Mahallesi Sınırları İçerisinde Bulunan Marmaracık Tabiat Parkı Doğal Sit Alanı kapsamına giren alanlar kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edildi.

Sarıyer'de 3.8 milyon TL'ye satılık arsa!

İstanbul İli, Sarıyer İlçesi, Rumeli Feneri Köyü, Çamaşırderesi Mevkii'nde yer alan arsa vasıflı taşınmaz 3 milyon 850 bin TL bedel ile icradan satışa çıkarıldı. 

Sarıyer Belediyesi'nden iki yeni park!

Başlattığı ‘VEFA’ projesiyle Sarıyer’in hemen her mahallesine Yeşilçam’ın unutulmaz yüzlerinin ismini veren Sarıyer Belediyesi bu kez iki kurtuluş savaşı kahramanımızın adını Tarabya ve Rumeli Feneri mahallelerinde yaşattı.

3. Köprü ulaşım yolu trafiğe açıldı!

Yapımında sona yaklaşılan ve ICA tarafından yürütülmekte olan, 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yapılan Sarıyer'i Garipçe ve Rumeli Feneri köylerine bağlayan ulaşım yolu araç trafiğine açıldı.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün ulaşım yolu trafiğe açıldı!

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde Sarıyer'i Garipçe ve Rumeli Feneri'ne bağlayan yolun kullanıma açıldığı bildirildi. Söz konusu köprü, projenin 85. kilometresinde. Sarıyer'i Garipçe ve Rumeli Feneri köylerine bağlıyor.

2004 yılında Rumeli Feneri Villaları'nda 2.300 dolar taksitle villa!

2004 yılında Dündar İnşaat'ın Rumeli Feneri'nde inşa edeceği Rumeli Feneri Villaları satışa sunulmuş. Satışa sunulan villalar aylık 2 bin 300 dolardan (3 milyar 437 milyon lira) başlayan fiyatlarla satılıyormuş.

3. Köprünün bağlantı yollarının imar planı iptal edildi!

3. Köprü'nün bağlantı yollarının Beykoz ve Sarıyer Rumeli Feneri'ndeki Boğaziçi geri görünüm ve etkilenme bölgesinde yer alan geçişlerine ilişkin imar planı 8. İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

2000 yılında Kilyos'a rüzgar santrali!

2000 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı İstanbul'a rüzgar santrali kurulması için düğmeye basmış. Bakanlık, Kilyos'ta kurulacak santralden olumlu sonuç alırsa, Rumeli Feneri ve Şile'de de düğmeye basacakmış.

Rumeli Feneri Kalesi bakımsızlıktan yok oluyor!

Bir tarihi kale daha bakımsızlığın ve hoyratlığın kurbanı olmak üzere. İstanbul’daki tarihi kalelerin arasında en özgün mimarisi ile dikkat çeken Rumeli Feneri Kalesi, adeta kaderine terk edilmiş.

Hoşap Kalesi'nde 4 asırlık sarnıç gün ışığına çıkarıldı!

Hoşap Kalesi'nde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında 2007 yılından bu yana yürütülen kazı ve restorasyon çalışmaları devam ediyor...

Tokat Kalesi'nde Drakula Müzesi kuruluyor!

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Tokat Kalesi'nin milattan sonra 5'inci ya da 6' ncı yüz yılda yapıldığının tahmin edildiğini belirtti...

Rumeli Feneri Kalesi restorasyon Haberi

Rumeli Feneri Kalesi restorasyon

Ceneviz kalesi olarak da bilinen Rumeli Feneri Kalesi, Avrupa kıtasının güneydoğusu, Karadeniz’in Marmara denizi ile birleştiği son noktada, yarımadanın kuzeye açılan ucunda 18. yüzyılda Rum mimar tarafından inşa edilmiş. 400 yıl askeri amaçlarla kullanılan ve ayakta kalan Rumeli Feneri Kalesi, bakımsızlıktan ve ziyaretçilerin verdiği zarardan dolayı harabeye dönmüş durumda. Hem güvenlik hem de temizlik konusunda ciddi sıkıntılar yaşayan kale  adeta çöplüğü andırıyor.


İHTİŞAMINDAN ESER YOK


Tarihteki işlevi ve ihtişamından çok uzak bir görüntü içinde olan Rumeli Feneri Kalesi şimdilerde insanlara günübirlik vakit geçirmek, çeşitli yerlerinde fotoğraf çektirmek ve kemerleri içinde mangal yakmaktan öte bir işlev göremiyor. Kalenin kuleleri çeşitli tahribatlar sonucu özgün formunu kaybetmiş.


Kulelerin merpen basamaklarında, duvarlarında yıkılma ve iç mekanda bitki oluşumlarıyla adeta bir harabeyi andırmakta. Bu durumdan hem köylüler...