02 / 05 / 2024

sağ iken reddi miras nasıl yapılır

sağ iken reddi miras nasıl yapılır

Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanmış oluyorlar. Peki mirası red etmek mümkün mü? Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Miras bırakan kişi sağ iken mallarını paylaştırdığı anlaşılırsa diğer mirasçılar ne yapabilir?

Miras yolu ile belli bir miktarda meblağ ve gayrimenkuller kişilere kalabilir. Bu konuda vatandaşlar bazı noktaların aydınlatılmasını bekliyor. İşte detaylar!

Kardeşler arasında gayrimenkul paylaşımı nasıl yapılır? 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, annesi sağ iken gayrimenkulün tapudan satış yapılması sonucunda kardeşlerden biri tarafından açılan davanın sonucunun ne olacağı soruldu.

Türkiye'de sağlık turizminde rekor kırıldı!

Sağlık ve tıbbi nedenlerle Türkiye’ye gelenlerin sayısı geçen yıl zirveye çıktı. Türkiye’ye gelen kişi sayısı, 2003 yılında 139 bin 971 iken, geçen yıl 414 bin 658’e ulaştı. Günde ortalama bin 136 kişi tedavi için Türkiye'ye geldi.

Sağken miras bırakma!

Mirasbırakan sağ iken malını istediği şekilde tasarruf etme hakkına sahip oluyor. Peki, sağken miras bırakılır mı? Sağken miras bırakma nasıl olur? Sağken miras bırakmanın hukiki boyutu nedir?

Sağ iken mirastan feragat!

Miras bırakan çeşitli nedenlerle sağ iken kendi malı üzerinde değişik tasarruflarda bulunabiliyor. Peki, sağ iken mirastan feragat edilir mi? Sağ iken mirastan feragat nasıl yapılır?

Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Miras bırakanın ölmesi ile terekedeki intikale uygun olan özel hukuk ilişkileri Medeni Kanun Kanun gereği otomatik olarak mirasçılara geçiyor. Baba anne sağ iken miras paylaşımı yapılır mı? Baba anne sağ iken miras paylaşımı nasıl olur?

Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Mirasçılar, miras bırakanın ölümü ile mirası bir bütün olarak, kanun gereğince kazanmış oluyorlar. Peki mirası red etmek mümkün mü? Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır?

Miras hukukuna göre, bir kimse vefatından sonra mirasının kalmasını istemediği kişileri, sağ iken bir dava açarak mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, mirasçılıktan çıkarma davası nasıl açılır? İşte yanıtı..

Gayrimenkul satışında hangi yol tercih edilmeli?

Yüksek tapu harcından kaçınmak isteyen veya sağ iken yerlerin paylaşımını düşünen mal sahipleri acaba bağış yolunu mu tercih etmeliyiz sorusunu sıklıkla soruyor. Peki hangi yol tercih edilmeli?

İnşaat devam ederken yapılan satışlar avantaj sağlıyor!

Daire ya da dükkan alacak olan çok kişi, istediği katta ve büyüklükte daireyi veya düşündüğü konumda dükkanı, proje üzerinden ya da kaba inşaat halinde iken alabiliyorlar. Bu alım, fiyat yönünden de ciddi bir avantaj sağlayabiliyor

Sağlam Park Evleri'nde yaşam başladı!

Sağlam Grup tarafından İstanbul Güneşli Kirazlı'da yapılan Sağlam Park Evleri 2 bin 500 metrekare arsa üzerinde yapılıyor. Sağlam Park Evleri, 11 katlı 1 blokta toplam 44 daireden oluşuyor

Kazım Yılmaz Muğla'ya sağlık evi yaptıracak

Muğla’nın Datça ilçesinde 6 okul ve bir lojman yaptıran hayırsever iş adamı Kazım Yılmaz, Palamutbükü’nde sağlık evi inşa ettirmek üzere valilikte protokol imzaladı  

Ataşehir'e Acıbadem Sağlık Grubu da üniversite kuracak!

Ataşehir, finans kuruluşlarından sonra üniversitelerin de yeni gözdesi haline geldi. Ataşehir'de Aziz Yıldırım'm Fenerbahçe Üniversitesi hayali gerçekleşirken, Acıbadem Sağlık Grubu da tıp fakültesi kurmak için kol

sağ iken reddi miras nasıl yapılır Haberi

sağ iken reddi miras nasıl yapılır

Sağken miras reddi nasıl yapılır?

Miras; Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar ile her birinin payını ve bu paylarla ilgili hesap şekillerini gösteren hükümler ve kaidelere deniyor. Peki, sağken miras reddi nasıl yapılır?


Kanunda öngörülen ayrık durumlar saklı kalmak üzere mirasçılar, miras bırakanın ayni haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve miras bırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu oluyorlar.


Yasal mirasçılar; çocuklar, sağ kalan eş, anne, baba, kardeşler olarak birinci derece yakınlar sıralanabilir. Çocukların mirasçı olduğu durumda bütün çocuklar eşit olarak mirastan pay alıyorlar. Fakat miras bırakan mal varlığını aşacak şekilde borca girmiş ya da çok harcamalar yapmış ise mirasçılar mirastan red edebiliyor. Mirasçılar Sulh Hukuk Mahkemesi'ne bir dilekçe yazarak miras reddi davası...