27 / 04 / 2024

Saklı paylı mirasçı nedir

Saklı paylı mirasçı nedir

Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Miras hakkında bilinmesi gerekenler! Mirasta vasiyetnameyi bozan saklı pay ne demektir? 

Miras paylaşımlarında genel olarak çıkan anlaşmazlıklar kapsamında saklı pay meselesi önemli bir konu olarak karşımıza çıkıyor. Bu konu, vasiyetnameleri bile bozan saklı pay! Pek saklı pay nedir bu hak kimlere verilmektedir?

Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Mirastan çıkarma, miras bırakanın yapacağı bir vasiyetname ile saklı paylı mirasçısını mirasından mahrum etmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası nasıl açılır?

Elbirliği Mülkiyeti nedir? Elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir?

Elbirliği mülkiyeti genellikle miras yolu ile elde edilen gayrimenkullerde görülmektedir. Bu tarz mülkiyetlerde tapu üzerinde ortakların isimleri yer alsa da kişilerin payları ve oraları belirtilmemiştir. Peki, elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete nasıl çevrilir? İşte elbirliği mülkiyeti hakkında bil

Mirasçılar dikkat! Gayrimenkul paylaşımında bu hususlara dikkat edin!

Bir kimsenin, ölümü üzerine varislerine kalan malları ve borçlarına miras deniyor. Üzerinde gayrimenkuller bulunan bir kişinin vefat etmesi durumunda mirasçılar mal paylaşımının nasıl olacağını merak ediyorlar. Çocuklar ile eşin mirastaki payı ne kadardır? Saklı pay nedir? İşte miras paylaşımı hakkı

Mirasta 'saklı pay' hakkı!

Türk Hukuku'na göre, bir baba çocuğunu vasiyetname ili mirastan mahrum bırakabiliyor. Ancak varislerin kanunen "saklı pay" miras hakkı bulunuyor.

Babasından miras kalanlar dikkat!

Posta yazarı Tamer Heper '4 kız ve 2 erkekli bir ailede sağlararası tasarrufta ve miras paylaşımında saklı pay ve normal hakedişler minimum ve maksimum ne? Baba bir çocuğunu sağken isterse mirastan men edebilir mi? Çocuğun buna karşı savunma defi var mı?' sorusunu yanıtladı.

Reddedilen evlada miras kalabilir mi?

Hukuksal olarak babanın evladını reddedebildiği bir yasal düzenleme Türk hukukunda yer almıyor. Kanunen "saklı pay" bir miras hakkınız bulunmuyor ve babanız vasiyetnameyle dahi sizi bu paydan mahrum bırakamıyor.

Sağ kalan eşe ölen eşin malından miras kalır mı?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Çocuksuz eşlerden biri öldüğünde, şayet ölenin malı aile birliği içinde kazanılmamışsa sağ kalan eşe ölenin malından miras kalır mı? Saklı payı olur mu? ' sorusunu yanıtladı.

Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

Miras hukuku gereğince mirasbırakan ölüme bağlı bir tasarrufla saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabiliyor. Peki, Saklı paylı mirasçı mirasçılıktan nasıl çıkarılabilir?

9 soruda mirasta saklı pay nedir?

Mirasçısı olan mirasbırakanlar, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, mirasta saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2017 nelerdir?

Mirasta saklı pay oranları 2016!

Miras Hukuku gereğince mirasbırakanların tasarruf özgürlüğünü saklı payların dışında kalan kısım üzerinden kullanması gerekiyor. Peki, saklı pay nedir? Mirasta saklı pay oranları 2016 nelerdir?

Saklı pay sahibi mirasçılar kimlerdir?

Saklı paya sahip mirasçıların, saklı payın ihlali halinde dava açmaları gerekiyor. Peki, saklı pay sahibi mirasçılar kimlerdir? İşte, saklı pay sahipleri...

Saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!

Miras hukukuna göre mirasbırakan malvarlığının tamamını istediği kişiye miras olarak bırakamıyor. Peki, saklı paylı mirasçı nasıl mirastan mahrum bırakılır? İşte, saklı paylı mirasçının mirastan mahrum bırakılması!

Saklı paylı mirasçı nedir Haberi

Saklı paylı mirasçı nedir

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''saklı pay mirasçı'' konulu soruyu yanıtladı.  İşte, Tamer Heper'in yazısı... 

10 yaşındayken hayatta yalnız kaldım. Zira babam annemi öldürmüştü. Bu halde dedemin vefatı halinde annem hayatta olmadığı için bana onun mirası kalır mı? Benim babamdan önce ölümüm halinde benim malvarlığım babama kalır mı? Ben annemi öldüren babama kalmasını istemiyorum. Bu mümkün mü? ● S.K. 

Okuyucumun dedesinin ölümü halinde mirasçıları dedenin alt soyudur. Altsoy, evlatlar ve onların evlatlarıdır.

Okuyucumun annesinin kardeşleri yani teyze ve dayısı varsa onlarla birlikte okuyucum dedesinin mirasçısı olacak. Şayet okuyucumun annesi ve de kendisi tek çocuk idiyse bu durumda tek başına mirasçı olacak. 

BABA MAHFUZ HİSSELİ

Geleyim ikinci soruya. Okuyucum, annesini öldüren babasına miras bırakmak istememekte haklı görünebilir. Ancak okuyucum mektubunda kendisinin...