01 / 05 / 2024

satıcı emlak alım satım vergisi öder mi

satıcı emlak alım satım vergisi öder mi

Taşınmaz malların devir sürecinde işlemin tamamlanması ve tapunun yeni sahibi adına tescil edilebilmesi için emlak alım satım harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, hesaplanan bu emlak alım satım vergisini kim öder? Satıcı emlak alım satım vergisi öder mi?

Araç alım-satımında yeni dönem başlıyor! Artık mahkemeye gitmeye gerek kalmayacak!

Araç alım-satımında yeni dönem resmen başlıyor. Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) bünyesinde MASFEDTAM ismiyle kurulmuş olan tahkim mekanizmasıyla kusurlu araç alım satımındaki uyuşmazlıklar mahkemeye gidilmeden çözülecek.

Konut alım satımında yabancı detayı! Gelir vergisi çıkabilir!

Son zamanlarda ülke genelinde yabancın yatırıcıların gayrimenkul alımında artışlar meydana geldi. Yabancıya konut satışları 2023'te 35 bin oldu. Peki yabancıdan konut alım satışında neye dikkat edilmeli? 

Emlak alırken dikkat edilmesi gereken yasal süreçler nedir?

Emlak alımı birçok vatandaşın hayatında gerçekleştireceği en büyük finansal kararlardandır. Yaşanan bu sürecin heyecan verici yanı sıra bir dizi karmaşık bir süreç ve sıralı prosedürleri de beraberinde getirmektedir. Yasal düzenlemeler prosedürler hakkında bilinmesi gerekenler. İşte haberin ayrıntıl

Yatırımcılar müjde! Papara’da 7/24 altın alım satım dönemi başladı!

Finansal teknoloji şirketi Papara, kullanıcılarına 7/24 altın alım satımı olanağı sunan özelliğini hayata geçirdi. Kıymetli Maden Hesabı ismş verilen yeni ürünle yakın gelecekte platin ve gümüş alım satımının da yapılabileceği kaydedildi.

Kasım ayında yabancıların en çok alım satım yaptığı hisseler hangileri?

Geçtiğimiz hafta borsada hisse alımı yapmaya devam eden yabancılar Kasım ayında da net alıcı konumunda. İşte yabancıların en fazla alım satım yaptığı yaptığı hisseler...

European Apartments Group Gayrimenkul Emlak Alım Satım Danışmanlık Anonim Şirketi kuruldu!

European Apartments Group Gayrimenkul Emlak Alım Satım Danışmanlık Anonim Şirketi Beylikdüzü'nde 50 bin TL sermaye bedeli ile Anton Pankın tarafından kuruldu.

Emlak alım satım sözleşmesi örneği 2022!

Konut, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin satışının emlakçı vasıtası ile gerçekleşmesi durumunda emlakçı ve taraflar arasında alım satım sözleşmesi imzalanıyor. Peki, emlak alım satım sözleşmesi nasıl olur? İşte tüm detaylar...

Runo Emlak Gayrimenkul Alım Satım Ve Kiralama Limited Şirketi kuruldu!

Runo Emlak Gayrimenkul Alım Satım Ve Kiralama Limited Şirketi Bakırköy'de Onur Yıkılmazoğlu tarafından kuruldu.

Emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

Ev satın alınırken bir emlakçı ile çalışılması halinde alınan hizmet karşılığında komisyon ödenmesi gerekiyor. Peki, emlakçıdan ev alırken komisyonu kim öder? Alıcı mı, satıcı mı?

Emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenen vergi oluyor. Peki, taşınmazın satılması halinde o yılın emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder? İşte yanıtı...

Tapuya alıcı mı satıcı mı başvurur?

Gayrimenkullerin devir işlemleri tapu dairesinde gerçekleşiyor. Devir için öncelikle randevu alınması şart. Peki, tapuya alıcı mı satıcı mı başvurur?

Aldemir İnşaat Harita Nakliye Ve Emlak Alım Satım Hizmetleri Sanayii Ticaret Ltd.Şti.Ümraniye Şubesi açıldı!

Aldemir İnşaat Harita Nakliye Ve Emlak Alım Satım Hizmetleri Sanayii Ticaret Ltd.Şti.Ümraniye Şubesi Ümraniye'de 20 bin TL sermaye bedeli ile Özkan Aldemir tarafından açıldı.

Pro Emlakçılık Danışmanlık Oto Alım Satım Kiralama Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Pro Emlakçılık Danışmanlık Oto Alım Satım Kiralama Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi  Sarıyer’de 50 bin TL sermaye bedeli ile  Funda Naçar tarafından kuruldu.

satıcı emlak alım satım vergisi öder mi Haberi

satıcı emlak alım satım vergisi öder mi

Emlak alım satım vergisi kim öder?

Taşınmaz malların devir sürecinde işlemin tamamlanması ve tapunun yeni sahibi adına tescil edilebilmesi için emlak alım satım harcının ödenmesi gerekiyor.


Bu bedel, taşınmaz malın gerçek alım satım bedeli üzerinden binde 20 oranında hesaplanıyor. Örneğin taşınmazın satış bedeli 100 bin TL ise ödenmesi gereken emlak alım satım vergisi de 2 bin TL olarak hesaplanıyor.


Peki, hesaplanan bu emlak alım satım vergisini kim öder? Satıcı emlak alım satım vergisi öder mi? Yoksa emlak alım satım vergisinin tamamını alıcı mı öder?


Kanunen emlak alım satım vergisinin hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Buna göre yukarıda hesaplanan 2 bin TL'lik vergi hem alıcı hem de satıcı tarafından ödenmek üzere toplam 4 bin TL olarak hesaplanıyor.


Ancak uygulamada tarafların aralarında yaptıkları...