13 / 05 / 2024

Sebepsiz zenginleşme yasası

Sebepsiz zenginleşme yasası

Yasa gereğince; Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Peki, sebepsiz zenginleşme nedir? Sebepsiz zenginleşme davası nasıl açılır?

İmar yasasına takılanlar tek tek anlattı: 'İmar yok, kümes bile yapamıyoruz, çözüme bekliyoruz!'

İmar Yasasına Takılanlar Derneği üyeleri, yaşadıkları sorunları tek tek anlattı ve çözüm önerilerini sıraladı. İşte ayrıntılar...

Türkiye genelinde 5 milyona yakın konut yeni yasayla kentsel dönüşüme girmeli! 

Kentsel dönüşüm yasasıyla Türkiye genelinde 5 milyon konutun kentsel dönüşüme girmesi bekleniyor. Deprem bölgesinde ise 850 bin konut dönüştürülecek.  Peki, Yeni yasa kentsel dönüşümü nasıl etkileyecek? 

Kentsel dönüşüm yasasında vatandaşı bekleyen büyük tehlike! Vatandaşın evine ve iş yerine el mi konulacak?

Kentsel dönüşüm yasasının rant yasasına dönüşme tehlikesi gündeme geldi. Kentlerdeki rantı yüksek bölgeler ‘kentsel rezerv alanı’ denilerek kamulaştırılabilecek. Ayrıca, gayrimenkulleri ellerinden alınan vatandaşlar başka semtlere gönderilebilecek.

Emlak fiyatlarına E-ticaret Yasası dopingi! Sektörden düzenleme talebi geldi!

E-ticaret Yasası’nın emlak sektöründe rekabeti olumsuz etkilediği gündeme geldi. Sektör temsilcileri, kanunla sisteme yeni sermayenin girişinin yasaklanmasının sektörün büyüme potansiyelini kötü etkilediğini belirtti. İşte ayrıntılar...

İmar yasasında kapsamlı değişiklik yolda!

imar yasasında kapsamlı bir değişikliğe hazırlanan AK Parti hükümeyi 81 ile özel kalkınma planı, kentsel dönüşüme ilişkin 200 milyarlık dönüşüm ajandası hazırladı....

Adasal bazlı dönüşüme geçilmeli!

Mimar Ahmet Erkurtoğlu, sürecin hızlanması için adasal bazlı dönüşüme geçilip müteahhit yasası çıkarılması gerektiğini söylüyor..

Erka Grup, Kağıthane'de 1400 konutluk dönüşüme başlıyor!

Erka Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mimar Erol Karagöz, Kentsel Dönüşüm Yasası kapsamında Türkiye'ye dönme kararı. Karagöz, Kağıthane'de 9 ayrı projede toplam 1400 konutluk kentsel dönüşüme başladıklarını söyledi.

Yavuz Altop: Yatırımcıya değil, tüketiciye cesaret lazım!

Yataş Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Altop, "Vatandaş zaten borçla evini alıyor, kendimi bir eve atayım da ileride mobilya değiştiririm diyor. Öyle bir zenginleşme yok. Bir de evler küçük küçük. Eşyalar küçülüyor ve birden çok işe yarayacak. " dedi.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi sebepsiz zenginleşme!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi sebepsiz zenginleşme davası ne zaman açılır?

Haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir?

Sebepsiz zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın , başkasının zararına meydana gelen zenginleşme oluyor. Peki, haksız iktisap sebepsiz zenginleşme midir? Bu durumda alacak davası nasıl açılır?

Sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Sebepsiz zenginleşme nedeniyle alacak davası bir dilekçe ile açılabiliyor..

Sebepsiz zenginleşme davası şartları!

Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Bu durumda sebepsiz zenginleşme davası açılabiliyor. İşte sebepsiz zenginleşme davası şartları..

Sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü!

Bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme, sebepsiz zenginleşme oluyor. Peki, buna karşılık açılan sebepsiz zenginleşme davasında ispat yükü kimde oluyor?

Sebepsiz zenginleşme yasası Haberi

Sebepsiz zenginleşme yasası

Sebepsiz zenginleşme nedir?

Sebepsiz zenginleşme veya haksız zenginleşme, bir kimsenin mal varlığında haklı bir nedene dayanmaksızın, başkasının zararına meydana gelen zenginleşme olarak tanımlanıyor.


Kanundan doğan borçlar arasında yer alan sebepsiz zenginleşme esaslar, Borçlar Kanunu'nda Madde 77 ile 82 arasında düzenleniyor.


Yasa gereğince; Haklı bir sebep olmaksızın, bir başkasının malvarlığından veya emeğinden zenginleşen, bu zenginleşmeyi geri vermekle yükümlü oluyor. Bu yükümlülük, özellikle zenginleşmenin geçerli olmayan veya gerçekleşmemiş ya da sona ermiş bir sebebe dayanması durumunda doğmuş oluyor.


Geri vermenin kapsamı

Zenginleşenin yükümlülüğü

Sebepsiz zenginleşen, zenginleşmenin geri istenmesi sırasında elinden çıkmış olduğunu ispat ettiği kısmın dışında kalanı geri vermekle yükümlüdür.


Zenginleşen, zenginleşmeyi iyiniyetli olmaksızın elden çıkarmışsa veya elden çıkarırken ileride geri vermek zorunda kalabileceğini hesaba katması gerekiyorsa, zenginleşmenin tamamını geri vermekle yükümlüdür.


Giderleri isteme hakkı

Zenginleşen iyiniyetli ise, yaptığı zorunlu...