06 / 05 / 2024

şehir planı yapmak

şehir planı yapmak

Kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel gereksinmelerinin bir uyum içinde karşılanmasına yol gösteren ve bunun için geliştirilen planlara şehir planları deniyor. Peki, şehir planları nasıl yapılır?

GYODER'in 'Hatay Yeniden Canlanıyor' projesi tanıtıldı: 5 bin konut ve 2 bin ticari birim yapılacak! 

İngiltere merkezli Foster & Partners dahil 500 dolayında şehir plancısı ve mimarı bir araya getiren TTV’nin öncülüğünde Hatay’da oldukça iddialı bir şehir planı çıktı. GYODER'in Hatay Yeniden Canlanıyor projesi tanıtıldı. İşte ayrıntılar...

1954'te Baruthane sahasına 50 bin kişilik şehir planı! Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar...

1954 yılında İstanbul'da Bakırköy'den Yeşilköy'e kadar uzayan Baruthane sahasında yeni şehrin yapımı planlanmış.

1944 depremin izlerine rastlanıldı! O ilde fay hattının geçtiği alan imara kapatılıyor!

Bolu Karacasu’da başlatılan deprem çalışmalarında 1944 depreminin izlerine rastlandı. İzleri bulunan fay hattı, şehir planına eklenerek, belirlenen bölgeler gelecekte imara kapatılacak.

Afet planınız hazır mı? Doğal afetlere ne kadar hazırsınız?

Son yıllarda dünya ve ülkemiz genelinde artan doğal afetler, insanların güvenliğini tehdit ediyor. Bu nedenle, doğal afetlere karşı hazırlıklı olmak hayati önem taşıyor. Afet planı yapmak, halkın bu konuda hazırlıklı olmasına yardımcı olur.

Kanal İstanbul'un şehir planı 3 ay sonra tamam!

Kanal İstanbul projesiyle ilgili çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Projenin çevresinde inşa edilecek 500 bin nüfuslu şehir için zemin artı dört, toplam beş katlı yapılanma hedefleniyor.

18 kente yeni şehir hastanesi inşa edilecek!

Sağlık Bakanlığı, şehir hastanesi olmayan kentlere de şehir hastanesi inşa edilmesine ilişkin çalışmalar başlatacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yıl sonuna kadar 5 tane daha şehir hastanesi yapacağız. Hedefimiz 30 büyükşehirin 30’una da şehir hastanesi yapmak” dedi...

Yıl sonuna kadar 5 tane daha şehir hastanesi yapacağız!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şehir hastaneleri ile ilgili konuştu. Erdoğan, şehir hastanelerinin çoğunun dış kredi olduğunu belirtti ve "Yıl sonuna kadar 5 tane daha şehir hastanesi yapacağız, hedefimiz, 30 büyükşehirin 30'una da şehir hastanesi yapmak" dedi...

Beykoz'da imar planı yapmak çok zor!

Beykoz'daki mülkiyet ve imar çalışmalarına dair önemli açıklamalarda bulunan Beykoz Belediye Başkanı Çelikbilek, "Beykoz’da imar planı yapmak çok zordur." dedi.

Kars'a yeni imar planı!

Kars Belediye Başkanlığı’nın ‘yeni şehir planı’ Merkez Mahallesi sakinlerini üzdü. Yeni şehir planıyla yüzde 40 imar izni verilen mahalleli toplu olarak Başkan Karaçanta ile görüşecek.

Balıkesir Küçük Sanayi Sitesi imar planına itiraz!

Balıkesir Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi ve çeşitli meslek örgütlerine ait oda başkanları 1/5000'lik şehir planına itiraz ettiklerini açıkladı.

Yöryapı şehir planına uygun binalar inşa edecek!

Yöryapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yörük, “Altyapısı, yeşil alanı ve sosyal imkânları ile planlı, sağlıklı ve sürdürülebilir şehirlerin inşa edilmesi için başta devletimiz olmak üzere özel sektöre, üniversitelere ve bu şehirde yaşayanlara önemli görevler düşüyor.” dedi

Isparta Gül İki Küçük Sanayi Sitesi, 1.2 milyon metrekareye kurulacak!

Isparta'da 1/100.000 şehir planına işlenen Gül İki Küçük Sanayi Sitesi, 1 milyon 200 bin metrekarelik arazi üzerine kurulacak.

Osmaniye'nin yeni imar planı hazırlanıyor!

Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, yeni imar revizyon planı hakkında istişare toplantılarının ilkini gerçekleştirdi. Kara, Osmaniye için tek ve uygulanabilir bir plan yapmak amacıyla uzun süredir hazırlık çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

şehir planı yapmak Haberi

şehir planı yapmak

Şehir planları nasıl yapılır?

Şehir ve bölge planlama en genel anlamda, ülke düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşmede fiziksel/mekânsal gelişmelerin bir plan/düzen çerçevesinde biçimlenmesine katkıda bulunma olarak ifade ediliyor. 


Planlama, belirlenen hedeflere varmak üzere stratejiler geliştirmek, uygulamak ve sonuçlarını denetlemek eylemi olarak ifade ediliyor. Planlama, her işin içinde olduğu gibi şehir düzenlemesinde de söz konusu oluyor. Şehir planlaması, dar anlamda belediye ölçüsünde yapılan fiziksel planlama olarak ifade edilirken; geniş anlamda ise şehircilik ve kentbilim terimlerinin karşılığı oluyor. 


Şehir planlama olarak da ifade edilen şehir planlaması, kentlerin toplumsal, ekonomik ve kültürel gereksinmelerinin bir uyum içinde karşılanmasına yol gösteren ve bunların fiziksel gelişmelerini biçimlendiren planlamaya deniyor. Peki, şehir planı nasıl yapılır?


Şehir plancısı, planlı gelişmenin sağlanması için, yerleşmelerin değişiminde etkili olabilecek mekânsal, sosyal, demografik,...