29 / 04 / 2024

Şerefiye payı hesaplaması

Şerefiye payı hesaplaması

Aynı çatı altında bulunan dairelerin fiyatlarının belirlenmesinde şerefiye payının da etkisi bulunuyor. Peki söz konusu şerefiye payı nedir? Şerefiye payı nasıl hesaplanır? İşte yanıtı ve ayrıntıları...

Altını olanlar dikkat! Merkez Bankası'ndan son dakika kararı geldi

Bankaya haricen girişi olan ve altın girişi ardından açılan yabancı para türünden mevduat/katılım fonlarının 28 Mart 2023 tarihi itibari ile TL payı hesaplamasında dikkate  alınmaması hükmüne varıldı.

Arsa payı nedir? Arsa payı nasıl hesaplanır?

Arsa payı hesaplama, genellikle arsa sahipleri ile müteahhitler arasında gerçekleştirilen bir durumdur. Ancak bazı durumlarda arsa payı hesaplaması, arsaların sahiplerinin başka mal sahipleri ile arasında da gerçekleşebilir.

Mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır?

Mirasta saklı pay hesaplaması, kendisine kalan mirasta tam hakkını almadığını düşünen kimseler tarafından araştırılıyor. Peki, mirasta saklı pay nedir, nasıl hesaplanır? İşte Medeni Kanun hükümleri...

Tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır?

Genellikle kat karşılığı inşaat yaptırmak isteyen kimseler arsa payı hesaplaması için sağlama yapmak isteyebiliyor. Peki, tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır? Arsa payı nasıl hesaplanır?

İmar barışı arsa payı hesaplama 2021!

Tapuda arsa paylarının yasalarda belirtildiği gibi dağıtılması gerekiyor. Arsa tapusu payının hesaplaması ileride yaşanacak sorunları engelliyor. İşte imar barışı arsa payı hesaplama 2021...

Arsa payı hesaplama 2021!

Tapuda arsa paylarının yasalarda belirtildiği gibi dağıtılması gerekiyor. Arsa tapusu payının hesaplaması ileride yaşanacak sorunların önüne geçiyor. Peki arsa payı nasıl hesaplanıyor? İşte arsa payı hesaplama 2021...

Arsa payı hesaplama 2019!

Tapuda arsa paylarının yasalarda belirtildiği gibi dağıtılması gerekiyor. Arsa tapusu payının hesaplaması ileride yaşanacak suistimallerin önüne geçebiliyor.

Tapu hisse payı hesaplaması!

Hisseli tapu bir gayrimenkuldeki ortakların sayısını ve isimlerini gösteren tapu çeşidi olarak karşımıza çıkıyor. Hisseli tapu nasıl bölünür? Tapu hisse payı hesaplaması nasıl yapılır?

Arsa payı hesaplaması nasıl yapılır?

Bir gayrimenkulün kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulurken ana yapının bulunduğu parsel arsasından değerleme oranında arsadan verilen paya arsa payı deniyor. Peki, arsa payı hesaplaması nasıl yapılır?

Şerefiye ile katılma payı arasındaki fark!

Kent yönetimince gerçekleştirilen belli bir işgörünün giderlerinin, tümünün ya da bir bölümünün karşılanabilmesi amacıyla, taşınmaz üyelerinin alınan ücrete katılma payı deniyor. İşte, şerefiye ile katılma payı arasındaki fark!

Kooperatiflerde şerefiye payı nasıl belirlenir?

Şerefiye payı Teknik heyet tarafından belirlenen bir ücret olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Teknik heyeti belirlediği bu ücret nasıl belirlenir? Kooperatiflerde şerefiye payı nasıl belirlenir?

Arsa payı ve şerefiye davaları artacak mı?

Deprem gerçeğinin bir nefes kadar yakın olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Kentsel dönüşüm yasası ile birlikte Türkiye'deki çürük yapıların yenilenmesi konusunda çalışmalar başladı. Arsa payı ve şerefiye davaları artacak mı?

Şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır?

Daire fiyatlarında önemli bir faktöre sahip şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır? Aynı yapıda bulunan daire fiyatlarını etkileyen şerefiye payı ile ilgili merak ettiğiniz sorularınızın yanıtı bu haberde...

Şerefiye payı hesaplaması Haberi

Şerefiye payı hesaplaması

Şerefiye payı nedir?

İnce detaylara sahip olan şerefiye payı, aynı çatı altında bulunan ve aynı özelliklere sahip daireler arasındaki fiyat farkını ifade ediyor. İşyerleri için de geçerli olan şerefiye payını etkileyen unsurlar şu şekilde sıralanıyor;

- Manzara, güneş, açıklık, kat irtifası, gün ışığı..


Şerefiye payı nasıl hesaplanır?

Şerefiye hesaplamaları, yukarıda belirttiğimiz unsurların farklılık göstermesi durumunda söz konusu oluyor. Örneğin, bir apartmanda yer alan üst kattaki iki daireden biri manzarayı görüyor; diğeri görmüyorsa şerefiye payı olarak manzara unsuru ele alınır ve bu unsurun karşılığı olan bedel belirlenerek daire fiyatına eklenir.


Şerefiye hesabı, "Sistem Sayim" programı ile yapılıyor. Bu program sayesinde şerefiye payı sorunsuz ve doğru bir şekilde hesaplanıyor.


Sistem Sayım Programı

Bu program ile, şerefiye bedelleri şu şekilde hesaplanıyor; Kendi içinde entegre bir programa sahip sisteme reel...