03 / 05 / 2024

Şimendifer

Şimendifer

1935 yılında Fransız Mimar Lambert İstanbul için imar planı hazırlamış. Lambert, 'Türkiye Kapısı' adını verdiği Yenikapı'dan Yeşilköy'e kadar bir liman ve Arnavutköy ile Vaniköy arasında bir köprü yapılmasını önermiş.

1939 yılında binalar denizden on metre geride inşa edilecekmiş!

1939 yılında belediye deniz kenarında ve şimendifer güzergahında inşa edilecek binaların denizden on metre geride ve bodrum ile bir kattan ibaret yapılacak binalara inşaat ruhsatı verecekmiş.

1937 yılında Ahırkapı ile Kumkapı arasındaki teneke mahallesi kaldırılacakmış!

1937 İstanbul'da Ahırkapı ile Kumkapı arasında ve şimendifer hattının iki etrafında teneke mahallesi varmış. Bu mahalle Devlet Demiryolları tarafından kaldırılacakmış ve buraya büyük bir fidanlık yapılacakmış.

1930 Haydarpaşa Şimendifer geçidine köprü yapılacakmış!

1930 yılında Nafıa Vekaleti'ne yani Bayındırlık Bakanlığına Haydarpaşa Şimendifer geçidine köprü yapılması için müracaat edilmiş.Emanet'in destekleriyle yapılacak köprünün üstünden de tramvay geçecekmiş.Toplam maliyeti ise 300 bin olacakmış.

Şimendifer Haberi

Şimendifer



M. Lambert'in fikri


Galata'dan Beyoğlu'na helezoni otomobil yolu


Yenikapı'da liman, sahillerde geniş yollar, şimendiferlerin birleşme işi


    Şehircilik mütehassıslarından iki zatın İstanbul'un münakalatı etrafındaki düşüncülerin hülasasını yazmıştık. Bugün de Fransız şehircilik mütehassısı M. Lambert'in fikirlerini kaydediyoruz:

    <<M. Lambert, Yenikapı'dan Yeşilköy'e kadar uzanan şehrin Marmara sahillerini liman mıntıkası olarak kabul ediyor. Ve limanın şimdiki mevkini kati surette muvafık görmüyor. Mütehassısa göre Yenikapı'dan Yeşilköy'e kadar uzanan saha, İstanbul şehri için en münasip bir liman mıntıkasıdır.

    M. Lambert liman mıntıkasının nasıl yapılması lazım geldiğini anlatıyor. Limanın merkezi Yenikapı'dan olacak, liman dört kısma ayrılacaktır. Mütehassıs ticari ve iktisadi bakımdan Yenikapı'ya (Türkiye Kapısı)...