27 / 11 / 2024

Sit alanı nedir hakkında bilgi

Sit alanı nedir hakkında bilgi

Ülkemizde belirlenen sit alanlarına, derecesine göre farklı muhafaza sınırlaması uygulanıyor. Örneğin 1. derece sit alanı korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında olduğu gibi korunması gereken sit alanı oluyor...

Sit alanı nedir? Sit alanı nasıl kaldırılır?

Ülkede yer alan kültürel ve tarihi miraslar, kıymetli ve arkeolojik değere sahip olduğu için koruma altına almaktadır. Özel kanuni düzenlemeler ile koruma altına alınarak zarar görmesi ve halka açık olması söz konusu değildir. Bu konularda sit alanı kavramı zaman zaman duyulur. 

Arsanın sit alanı olup olmadığı nasıl anlaşılır? Sit alanı olduğu nerden öğrenilir?

Arsa konusunda önemli bir konu olan sit alanı, çoğu gayrimenkul işlemlerinde merak edilmektedir. Arsanın sit alanı dahilinde olması, arsa sahiplerini ilgilendirmektedir. Peki sit alanı nedir, arsa sit alanı olduğunda ne olur? İşte buna benzer tüm merak edilen soruların yanıtları haberin devamında…

Sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlar doğal sit alanları oluyor. Peki, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı nedir?

Karmaşık sit alanı nedir?

Sit alanları, özellikleri ve bulunduğu alanlara göre çeşit ve derecelere ayrılıyor. Sit alanlarında yapılaşmaya izin verilmiyor ve koruma altında tutuluyor. Peki, karmaşık sit alanı nedir?

Kırsal sit alanı nedir?

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olan, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan alanlara sit alanları deniyor. Peki, kırsal sit alanı nedir?

Sit alanı koruma kurulu nedir?

Sit alanların korunması adına Bakanlık tarafından Sit alanı koruma kurulu oluşturuluyor. Koruma kurulları sit alanlarının türüne ve derecesine göre koruma imar planları hazırlıyor. Peki, sit alanı koruma kurulu nedir?

Sit alanı dereceleri nedir?

Sit alanları çeşitleri arasında; kentsel sit alanı, tarihi sit alanı, arkeoloji ve doğal sit alanları bulunuyor. Ayrıca, sit alanları 1. derece, 2. derece ve 3. derece sit alanları olarak derecelendiriliyor. Peki, sit alanı dereceleri özellikleri nedir?

Sit alanı kazı cezası nedir?

Korunması gereken sit alanlarında taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını meydana çıkarmak üzere kazı yapma hakkı, sadece Kültür ve Turizm Bakanlığına ait oluyor. Peki izinsiz olarak yapılan sit alanı kazı cezası nedir?

Boğaziçi sit alanı nedir?

Boğaziçi kıyı ve sahil şeridinden, öngörünüm bölgesinden, geri görünüm bölgesinden ve etkilenme bölgelerinden oluşan Boğaziçi sit alanı nedir? Boğaziçi imar planı esasları nelerdir? İşte Boğaziçi sit alanı..

Lüleburgaz Tepealtı Tümülüsü 1. derece arkeolojik sit alanı oldu!

Kırklareli Lüleburgaz İlçesine bağlı Emirali Köyü, Tepealtı Mevkii, sit alanı dışında kalan, tapulama harici alanda tespit edilen Tepealtı Tümülüsü'nün 1. derece arkeolojik sit alanı olmasına karar verildi...

Sivas Kızılyar Tümülüsü 1. derece arkeolojik sit alanı oldu!

Sivas Karamehmetoğlu (Karamehmet) Köyü, Hüyüklü Mevkii'nde, sit alanı dışında bulunan, tapunun İ37bl2b pafta, 137 parselinde kayıtlı, özel mülkiyete ait taşınmaz üzerinde tespit edilen Kızılyar Tümülüsü 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edildi.

Kahramanmaraş Çobantepe Tepeüstü Yerleşimi için 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı kararı!

Kahramanmaraş Türkoğlu ilçesi, Çobantepe Mahallesi, 59 ve 358 parsellerde Kahramanmaraş Müze Müdürlüğü uzmanlarınca tespit edilen Tepeüstü yerleşiminin tesciline ilişkin, 1. derece sit alanı kararı verildi...

Sit alanına itiraz!

Koruma Yüksek Kurulu tarafından sit alanı ilan edilen taşınmazların malikleri bu sit alanı kararına itiraz edebiliyor. Peki sit alanına itiraz kaç gün içinde yapılmalı? Sit alanına nasıl itiraz edilir?

Sit alanı nedir hakkında bilgi Haberi

Sit alanı nedir hakkında bilgi

Sit alanı!

Sit alanı, ülkemizde yer alan tarihi ve güzelliklere sahip ender bulunan ve bu nedenle korunması gereken alanlar, "sit alanı" olark ifade ediliyor. Sit alanı kanununa göre sit alanları önem sırasına göre derecelendiriliyor.


Sit alanları, özelliklerine göre doğal sit alanı, arkeolojik sit alanları, kentsel sit alanları ve tarihi sit alanları olarak 4 gruba ayrılıyor.


Doğal sit alanları

Doğal sit alanı, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait; ender bulunan ve özellikleri ve güzellikleri bakımından ender bulunan; korunması gereken alanlara deniyor.


Arkeolojik sit alanları

Arkeolojik sit alanları, insanlığın varoluşundan günümüze kadar ulaşan eski uygarlıkların ürünlerini, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik ve kültürel özelliklerini yansıtan her türlü kültür varlığının yer aldığı yerleşmeler ve alanlar olarak karşımıza çıkıyor.


Kentsel sit alanları

Kentsel sit alanları, "Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin...