04 / 05 / 2024

Sitede ortak gider kime ait

Sitede ortak gider kime ait

Son senelerde otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu sitelere rağbet arttı. Birçok evin bir araya geldiği bu binalarda otopark, bahçe kullanımında ve bunların bakım harcamalarının ödemelerinde anlaşmazlıklar olabiliyor. Peki ortak alanların kullanımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Sitede ortak gider kime ait?

Posta yazarı Tamer Heper, okuyucusunun 'Bir sitede denetçiyim. Sitede muhtelif giderler var elbet ama problem bunlardan hangisinin kiracıya hangisinin mal sahibine ait olduğu. Örneğin asansör gideri kime ait?' sorusunu yanıtladı.

AVM'ler ile perakendecilerin ortak gider sorunu çözülüyor! Kanun teklifine onay çıktı!

AVM'lerde ortak gider tartışmaları durulmuyor. Ancak sorun çözüme kavuşuyor. İşte ayrıntılar...

AVM'lerde TL devri başladı! Mağazalar ortak giderlerini Türk Lirası ile ödeyecek!

Bakanlık tarafından hazırlanan Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ortak gider katılım payları Türk Lirası üzerinden hesaplanıp, ödenecek.

AVM'lere yeni yönetmelik geliyor! Ortak gider sorunu çözülecek!

Türkiye’de AVM ve markalar arasında senelerdir gündemde olan ortak gider faturalarıyla ilgili düzenlemeye gidiliyor. Peki düzenleme ile neler değişecek? İşte ayrıntılar...

Binalardaki aidat ve ortak gider borcu takiplerinde faiz işler mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde binalarda aidat ve ortak gider borcu takiplerini kaleme aldı.

AVM'lerdeki ortak gider sorunu büyüyor!

Perakendecilerle AVM yönetimleri arasında başlayan ‘ortak alan genel giderleri tartışması’ alevlendi. Taraflardan karşılıklı restler geldi.

Mustafa Aydın'dan AVM'lerde ortak gider açıklaması!

UFRAD Franchising Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın yaptığı açıklamada, “ AVM’lerde ortak gider şeffaflığı, markalarımızın ve sektörümüzün en büyük hakkı” dedi.

AVM'ler için ciro kirası talebi!

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, AVM'lere ilişkin açıklamalarda bulundu. "Bazı AVM yönetimlerinden ciro kirası ya da kira indirimi konusunda beklediğimiz yaklaşımı göremedik" diyen Öncel, bazı AVM'lerde ortak gider protestosu yapılabileceğini dile getirdi.

Sitede ortak alanlar nasıl kullanılmalı?

Site tipi konutlarda fazla sayıda ortak alan bulunuyor. Bu sitelerdeki ortak alanlar çoğu zaman kat malikleri için sorun yaratabilir. Peki, sitelerdeki ortak alanlar nasıl kullanılmalı? İşte detaylar...

Sarıyer'de lüks sitede yolsuzluk iddiası!

Sarıyer'de bulunan bir lüks sitede, denetim kurulu üyeleri tarafından yapılan incelemede gelir gider ve harcamada yolsuzlukların olduğu tespit edildi. 

AVM'ler ve markalar karşı karşıya!

Yılda 4 milyar TL’yi aşan ortak gider faturaları, markalar ile AVM’leri karşı karşıya getirdi. Giderlerin azalmasına rağmen yaptıkları ödemelerin azalmadığını ve şeffaf davranılmadığını belirten markalar, durumun suiistimal edildiğini söylüyor. 

Sitede ortak alanları kullanmayan malikler aidat öder mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'A, B, C bloklarından 32 konut ve bu konutların altında 11 dükkandan oluşan yeni kurulmuş bir sitemiz var. Dükkanlar siteye ait ortak tesis ve alanlardan yararlanamıyor. Toplanan aidata katılmaları gerekiyor mu, gerekiyorsa ne ölçüde katılması lazım?' sorusunu yanıtladı.

Aidat ve ortak gider borcu için faiz uygulanır mı?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir yazınızda gecikme faizi ve gecikme tazminatını konu yapmışsınız ama ben bu konuyu tam anlayamadım. İkisi arasındaki fark nedir? Bizim binada yönetim aylık yüzde 2 faiz uygulayacağını söylüyor. Şimdi bu nedir?' sorusunu yanıtladı.

AVM kiralarında yeni düzenlemeler yolda!

Tüketiciyi ilgilendirmese de kira ve ortak gider alışveriş merkezlerinin ana gündem maddeleri arasında yer aldı. AVM kiralarında yeni düzenlemelerin deveye alınması planlanıyor.

Sitede ortak gider kime ait Haberi

Sitede ortak gider kime ait

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ana gayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında olup, ortaklaşa kullanma ya da yararlanmaya yarayan alanlar ‘ortak yerler’ şeklinde nitelendiriliyor. Posta Gazetesi'nden Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; kat maliklerinin ortak malik sıfatıyla paydaşı oldukları bu yerler üzerindeki yararlanma haklarına da ‘kullanma hakkı’ ismi veriliyor. Ortak yerlerin konusu sözleşme ile tespit ediliyor.

NELER VAR?

Avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, koridorlar, kapıcı evleri ya da odaları, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su saatlerinin korunmasına ilişkin kapalı bölümler, kalorifer daireleri, su depoları, sığınaklar, yangın emniyet merpenleri ortak alanlar arasında bulunuyor.

TAHSİS EDİLENLER

Evlerin dışında olup, doğrudan doğruya o kısıma tahsis edilen kömürlük, otopark gibi eklentiler, ait olduğu bağımsız bölümün bütünleyici parçası olarak görülüyor ve o bölümün maliki bu eklentilerin...