17 / 05 / 2024

sitelerde aidatlar nasıl hesaplanır

sitelerde aidatlar nasıl hesaplanır

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde sitelerde toplantı yapılmadan aidatlara zam yapılıp yapılamayacağını kaleme aldı.

Aidatlara zam dönemi yaklaştı! Apartmanlarda aidat zammı nasıl hesaplanır?

Apartman aidatları için yeni bir zam dönemi yaklaşıyor ve apartmanlarda ortak giderler ve toplanan aidat bedelleri ile ilgili uygulanacak olan zamların nasıl hesaplandığı ve uygulandığı merak edilen konular arasında yer alıyor. Beklenen apartman aidatlarına yapılacak zam ve nasıl hesaplandığı işte a

Yüksek aidatlar nasıl iptal edilir? İşte bilmeniz gerekenler

Yüksek aidatlar bazı sitelerde kiralarla yarışmaya başlarken ortalama binalarda bile 2 bin lirayı bulan aidatlar istenmeye başladı. Peki kat maliklerinin bu aidatlar konusunda yapabilecekleri neler? İşte yanıtı...

Binalarda yönetim nasıl olmalı?

Birçok farklı kişinin yaşadığı apartmanlarda, yüzlerce evli büyük sitelerde kararların alınması zor. Bakım-onarım işleri, tadilatlar, alınan paralar, yönetici seçimi, kararlar alınması derken herkesin ortak bir noktada buluşması güç olabiliyor. Peki binalarda yönetim nasıl olmalı?

Sitelerde ortak alanların kullanımı nasıl olur?

Son senelerde otoparklı, sosyal tesisli, bahçeli, havuzlu sitelere rağbet arttı. Birçok evin bir araya geldiği bu binalarda otopark, bahçe kullanımında ve bunların bakım harcamalarının ödemelerinde anlaşmazlıklar olabiliyor. Peki ortak alanların kullanımı nasıl olur? İşte ayrıntılar...

Sitelerde aidat borçluları nasıl duyurulmalı?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, apartman yöneticilerin aidat borçlularının nasıl duyurulacağını kaleme aldı.

Ödenmeyen aidatlar nasıl tahsil edilir? 

Takvim Gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında ödenmeyen aidatların nasıl tahsil edileceğini sorusunu kaleme aldı. İşte Feride Hilal İmal'in o yazısı...

Sitelerde yönetim planı nasıl değiştirilir?

Posta yazarı Tamer Heper '20 blok 200 haneli bir sitede oturuyorum. Genel girişine uzaktan kumandalı bir demir kapı takıldı. Kapıyı gören birkaç blok yararlanıyor, uzak bloktakiler çok zorlanıyor. Bu hususun düzeltilmesi için yönetim planı değişikliği talebi nasıl yapılır?' sorusunu yanıtladı.

Sitelerde yönetim kurulu nasıl seçilir?

Kat mülkiyetine tabi yapılarda yönetici, kat malikleri kurulunda sayı ve arsa payı çoğunluğu ile seçilmesi gerekiyor. Peki, sitelerde yönetim kurulu nasıl seçilir?

Sitede otopark sorunu nasıl çözülür?

Malikler arasındaki otopark paylaşımı kat mülkiyetinin kurulmadığı ve yönetim planının da olmadığı sitelerde ciddi sorun olabiliyor. Peki, sitede ortak otopark sorunu nasıl çözülür?  

Site yönetimleri aidatları nasıl belirlemeli?

Ultima İnternational Eğitim ve Danışmanlık şirketinde Kalite ve Planlama Koordinatörü Zeynel Kayınova Emlakkulisi.com okurları için site yönetimlerinin aidatı nasıl belirlemesi gerektiğini anlattı. İşte Zeynel Kayınova'nın o yazısı..

Depozito bedelinin iadesi nasıl olur?

Depozito, kiralananda oluşacak hasarlar veya bina aidatlarının ödenmemesi durumunda kiraya vereni korumak amacıyla alınıyor. Peki, depozito bedelinin iadesi nasıl olur?

Apartmanda lüks giderler nasıl karşılanır?

Apartmanda yaşayan kişiler, apartman genel kurulunda da kararlaştırılan genel giderlerine katılmak,aidatlarını ödemekle yükümlü oluyorlar.Peki apartmanda lüks giderler nelerdir?Apartman lüks giderler nasıl karşılanır?

Yazlık site aidatları nasıl belirlenir?

Yazlık sitelerde, günlük temizlik, güvenlik vb. gibi hizmetler için yazlık sakinleri tarafından belli oranlarda aidat ödemesinin yapılması gerekiyor. Peki, yazlık site aidatları nasıl belirlenir? Yazlık site aidatı ne zaman ödenir?

sitelerde aidatlar nasıl hesaplanır Haberi

sitelerde aidatlar nasıl hesaplanır

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde sitelerde toplantı yapılmadan aidatlara zam yapılıp yapılamayacağını yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "806 haneli bir sitede oturuyorum. Site yöneticileri pandemi nedeniyle bu yıl toplantı yapmadı ama aidatlara kendiliğinden zam yaptılar. Bu mümkün mü?" sorusunu yöneltti. 

İşte Tamer Heper'in yanıtı...

***

Günümüzde pek çok binada kat malikleri kurulu toplanamıyor. Zira okuyucuma benzer sitelerde yüzlerce kişinin saatlerce biraraya gelip uzun uzun görüşmesi gerekir ki bu husus bayağı risk yaratır. Hatta böyle bir durumda riske girmek istemeyen kat malikleri toplantıya katılmaz ve alınan kararları tanımadığını ifade edebilir, belki de iptal talebinde bulunur.Dolayısı ile böyle bir salgın düşünülmediği için kat malikleri kurulları açısından yasada belirlenmiş bir kural da yok. Ancak bazı Yargıtay kararlarında; yöneticinin görevinin makul bir...