07 / 05 / 2024

şufa davası hangi mahkemede açılır

şufa davası hangi mahkemede açılır

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde kullanılıyor. Bu hak için dava açılabiliyor. Peki, şufa davası hangi mahkemede açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir?

Posta gazetesi yazarı Tamer Heper bugünkü yazısında ortaklığın giderilmesi davasını kaleme aldı. Peki ortaklığın giderilmesi davası kime açılabilir? İşte Tamer Heper'in konu ile ilgili o yazısı...

Kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Tapu iptal davaları, ayni haklara zarar verecek nitelikte olan, usulsüz ve yolsuzluk iddiaları nedeniyle açılan davalardır. Genelde tescil davası ile açılan bu tür davalardan biri de kardeşler arası tapu iptal davasıdır. Peki kardeşler arası tapu iptal davası hangi şartlarda açılır?

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?

Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Boşanma durumunda çiftler arası mal paylaşımı nasıl yapılır? Mal paylaşımı davası nasıl açılır?

Boşanma sürecinde merak edilen konulardan bir de mal paylaşımdır. Mal paylaşımı davası açılarak, çiftler arasında bazı mallar paylaştırılır. Peki mal paylaşımı nasıl açılır, mal paylaşımı davası nasıl açılır ve hangi mallar paylaşılır? İşte boşanma sürecinde mal paylaşımı detayları…

Tapu iptal davası hangi durumda açılamaz? Tapu iptal davası kaç yıl sürer?

Bazı durumlarda tapu iptal davası açılamıyor. Bunun birçok sebebi olduğu için bu nedenlerin bilinmesi gerekmektedir. Peki tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz ve ne kadar sürer? İşte tapu iptal davası ile ilgili kapsamlı ve önemli bilgiler haberin devamında yer alıyor...

Tapu yanlış ölçüm nasıl düzeltilir? Tapu kaydının düzeltilmesi davası hangi durumlarda açılır?

Tapu yeri tespiti, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün kendi internet sitesi ile sorgulama seçeneklerinden adres girilip, direk arsa ya da arazinin olduğu konuma gidip, sorgulama da yapabilirsiniz. Peki “Tapu yanlış ölçüm nasıl düzeltilir?” İşte detaylar!

Kiracıların çoğu bunları bilmiyor! Ev sahibi hangi hakla kiracıyı çıkarabilir?

Kiracılar, ev sahiplerinin ne zaman tahliye isteyebileceğini araştırıyor. Hangi durumlarda tahliye davası açılır? Bu sıklıkla araştırılıyor. İşte detaylar!

Hangi durumlarda tapu iptal davası açılamaz?

Tapu iptal davaları sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte tapu iptal davasına dair detaylar!

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz?

Tapu iptali davası kanunsuz bir şekilde düzenlenen tapu kaydının yeniden hukuka uygun hale getirilmesi için açılan bir davadır. Peki, Tapu iptal davası hangi durumlarda açılamaz? İşte konu hakkında tüm detaylar...

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Tapu iptal davası hangi durumlarda açılır?

Babam bize 1'er daire verdi. Ben ufak çaplı icra dosyam olduğundan, tapuyu 2 oğlumun üzerine yaptım, sonra oğlumun da icra problemleri çıktı. Daireyi veren babam sağ, kardeşlerim sağ, olayları biliyorlar. Tapu iptal davası açabilir miyim? sorusunu yanıtladı.

İş yeri tahliye davası hangi durumlarda açılır?

Kiracınız yoga ya da pilates stüdyosu... Gelen giden yüzünden gürültü var. Peki iş yerini tahliye davası açtırmak mümkün mü?

4 başlıkta şufa davası devam ederken payın ikinci kez satılması!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Avukat Figen Şimşek, 4 başlıkta şufa davası devam ederken payın ikinci kez satılması konusunu kaleme aldı...

şufa davası hangi mahkemede açılır Haberi

şufa davası hangi mahkemede açılır

Şufa davası hangi mahkemede açılır?

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşların aynı sözleşmesel şartlarla bu payın öncelikle alıcısı olabilme yetkisini kendilerine veren hak oluyor.


Sözleşmeden doğan önalım hakkı tapu kütüğüne şerh edilebiliyor. Şerhte belirtilen sürede ve belirtilen koşullara göre her malike karşı kullanılabiliyor. 


Kütükte koşullar belirtilmemişse taşınmazın üçüncü kişiye satışındaki koşullar esas alınıyor. Şerhin etkisi her durumda, şerhin verildiği tarihin üzerinden on yıl geçmekle sona eriyor.


Şufa hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor. Bu süre içerisinde dava açılarak şufa hakkı kullanılabiliyor. Peki, şufa hakkı davası hangi mahkemede açılır?


Asliye Hukuk Mahkemesi, şufa davalarında görevli mahkeme oluyor. Dava için paydaşın bu...