09 / 01 / 2025

şufa davası masrafı

şufa davası masrafı

Şufa hakkı, bir gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak ifade ediliyor. Peki, şufa hakkı nasıl kullanılır? Şufa davası masrafları nelerdir? İşte şufa hakkı davası yargıtay karar örneği...

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

4 başlıkta şufa davası devam ederken payın ikinci kez satılması!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Avukat Figen Şimşek, 4 başlıkta şufa davası devam ederken payın ikinci kez satılması konusunu kaleme aldı...

7 maddede şufa hakkı!

Şufa hakkı nasıl kullanılır? Görevli ve yetkili mahkeme neresidir? Şufa davasında hak düşürücü süre nedir? Sözleşmeden doğan şufa hakkı nedir? Şufa hakkından feragat etmek veya vazgeçmek mümkün mü? Şufa hakkı nedir? Şufa hakkını kullanma şartları nelerdir?

Alarko ve Ağaoğlu'nun Ortaköy'deki arsa davası çözüldü!

Ortaköy'de üzerinde Alarko Holding’in merkez binasının da yer aldığı arsanın 2/3 hissesini Ali Ağaoğlu’nun şirketlerinden Akdeniz İnşaat, 1/3 hissesini ise Alarko tarafından satın alınmasıyla iki şirket arasında başlayan şufa hakkı davası çözümlendi.

Ortaklığın giderilmesi davası masrafları 2015!

Ortak mülkiyete konu olan taşınmazlarda anlaşmaya varılamadığı takdirde bu uyuşmazlık mahkeme yolu ile çözülebiliyor. Peki, açılan dava için ne kadar masraf yapılır? İşte ortaklığın giderilmesi davası masrafları 2015..

Şufa davasını kimler açabilir?

Şufa hakkı, öncelikle satın alma hakkı oluyor. Hisseli taşınmaz mallarda, bir hissedarın hissesini satmak istemesi halinde doğuyor. Peki, şufa davasını kimler açabilir? Şufa davası nasıl açılır?

Şufa davasında hak düşürücü süre!

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan bir taşınmazda bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde doğuyor. Peki, şufa davasında hak düşürücü süre nedir? Dava ne zaman açılmalı?

Şufa davası hangi mahkemede açılır?

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmaz malın paydaşlarından birinin payını bir üçüncü kişiye satması halinde kullanılıyor. Bu hak için dava açılabiliyor. Peki, şufa davası hangi mahkemede açılır?

Hisseli tapu şufa hakkı davası nasıl açılır?

Paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payım tamamen veya kısmen üçüncü kişiye sarması halinde, diğer paydaşlar önalım hakkım kullanabiliyor. Peki, hisseli tapu şufa hakkı davası nasıl açılır?

Şufa hakkı davası nasıl açılır?

Hisseli bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına şufa hakkı deniyor. Peki, şufa hakkı davası nasıl açılır? İşte yanıtı..

Ortaklığın giderilmesi davası şufa hakkı!

Şufa hakkı, paylı mülkiyete konu olan taşınmazda bir paydaşın payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar tarafından kullanılıyor. Peki, ortaklığın giderilmesi davasında şufa hakkı kullanılır mı?

Şufa davası masrafları!

Şufa hakkı, bir gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak ifade ediliyor. Peki, şufa hakkı nasıl kullanılır? Şufa davası masrafları nelerdir? İşte şufa hakkı davası yargıtay karar örneği...

Şufa davasında KDV uygulaması!

Önalım (şuf 'a) hakkında KDV Uygulaması hakkında, 10/04/2013 tarihli ve 52796708-3065/03-2 sayılı genelge bulunuyor. Peki, şufa davasında KDV nasıl uygulanır? İşte Şufa davasında KDV uygulaması..

şufa davası masrafı Haberi

şufa davası masrafı

Şufa davası masrafları!

Şufa hakkı, ön alım hakkı anlamına geliyor. Bu hak, bir gayrimenkulün satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak ifade ediliyor.


Medeni Kanun kapsamında yer alan esaslara göre, şufa hakkı kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor. Önalım hakkının kullanılabilmesi ve geçerli sonuçlar doğurabilmesi için yasanın öngördüğü biçim ve sürede kullanılması gerekiyor. 


Önalım hakkının kullanılması durumunda, tapuda gösterilen satış bedeli ile alıcı tarafından ödenen tapu harç ve masraflarının ödenmesi gerekiyor. Şufa davası masrafları dahilinde tapudaki ile gerçek bedel arasında fark olması durumunda, hakkın kullanılması ve dava sonucu Yargıtayın vereceği karara göre sonuçlanıyor. Dava örneği aşağıda yer alıyor: 


YARGITAY 

6. Hukuk Dairesi

ESAS NO : 2012/16386 

KARAR NO : 2013/14


Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası...