23 / 12 / 2024

şufa hakkı dilekçe

şufa hakkı dilekçe

Önalım hakkı diğer ifade ile şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor. İşte önalım hakkı dava dilekçe örneği bu haberde...

Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? Ecrimisil davası dilekçe örneği!

Ecrimisil davası, bir gayrimenkulü hakkı olmadan işgal eden kişiden tazminat talep etmek amacıyla açılan dava türüdür. Peki, Ecrimisil davası dilekçesi nasıl yazılır? İşte, ecrimisil davası dilekçe örneği 2022!

Reddi miras nasıl yapılır? İşte reddi miras dilekçe örneği!

Kendisine miras kalan kişiler bu mirası belirli süre zarfı içerisinde reddetme hakkına sahiptirler. Peki, Reddi miras nasıl yapılır? İşte reddi miras dilekçe örneği...

Isparta Emre Mahallesi'nde 7 kat imar izni için 281 dilekçe verildi!

Isparta Emre Mahallesi'nde 7 kat yapılaşma hakkı veren meclis kararı iptal edilmişti. Şimdi de kararın geri getirilmesi için belediyeye 281 dilekçe verildi.

Alikahya Kavanium İztop Park Evleri'nde kat malikleri dilekçe verdi!

Alikahya Kavanium İztop Park Evleri site sakinleri İztop Kooperatifi'nden oluşan site yönetiminden memnun olmadıkları için kat malikleri olarak yeniden site yönetimi oluşturulması için toplu olarak dilekçe verdi.

Aile konutu şerhi için dilekçe örneği 2016!

Aile konutu tapuya şerh edilebiliyor. Aile konutu şerhi için tapu dairesine gerekli belgeler ve bir dilekçe ile müracaat ediliyor. İşte aile konutu şerhi için dilekçe örneği 2016..

İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

İntifa hakkı, sahibine başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı veriyor. Peki, intifa hakkı sahibi taşınmazı ipotek edebilir mi? İntifa hakkı ipoteğe engel midir?

Mirasçılık belgesi dilekçe örneği 2016!

Bir kimsenin vefatının ardından mirasçıları tarafından çıkarılan mirasçılık belgesinde kimlerin hangi oranda mirasçı olduğu görülebiliyor. Bu belge bir dilekçe ile müracaat ederek alınabiliyor. İşte mirasçılık belgesi dilekçe örneği 2016..

İnşaat ruhsatı dilekçe örneği 2016!

İnşaat çalışmalarına başlanılacak bir bina için belediyeden ruhsatın alınmış olması gerekiyor. İnşaat ruhsatı taşınmazın bağlı olduğu belediyeden alınıyor. İşte inşaat ruhsatı dilekçe örneği 2016..

Tüketici hakem heyeti dilekçe örneği!

Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurularda para değeri, belli bir sınıra kadar yapılıyor. Tüketici hakem heyetine bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor. İşte tüketici hakem heyeti dilekçe örneği..

Tüketici mahkemesi dilekçe örneği!

Tüketiciler, Tüketicilerin Korunması Hakkında Kanun esasları gereğince hak kaybı yaşamaları durumunda tüketici mahkemesine bir dilekçe ile başvurabiliyor. İşte tüketici mahkemesi dilekçe örneği..

Tapu cins değişikliği dilekçe örneği!

Tapu üzerinde cins değişikliği işleminin yapılabilmesi işlemin yapılmasında sakınca olmadığına dair Belediye/Valilik yazısı alınıyor. İşte belediye ya da valiliğe verilecek tapu cins değişikliği dilekçe örneği...

Kat mülkiyetine geçmek için dilekçe örneği!

Kat mülkiyeti, inşaat çalışmaları tamamlanmış bir yapının kat, daire, iş bürosu, dükkan gibi bağımsız bölümleri üzerinde bir dilekçe ile yapılan başvuru sonrasında kurulabiliyor. İşte kat mülkiyetine geçmek için dilekçe örneği..

Çevre temizlik vergisi muafiyeti dilekçe örneği!

Taşınmaz malın boş olması halinde çevre temizlik vergisinden de muaf olunuyor. Muafiyet için belediyeye bir dilekçe ile buranın kullanılmadığının belirtilmesi gerekiyor. İşte çevre temizlik vergisi muafiyeti dilekçe örneği..

şufa hakkı dilekçe Haberi

şufa hakkı dilekçe

Önalım hakkı dava dilekçe örneği!

Önalım hakkı diğer ifade ile şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor. Önalım hakkı, kanuni şufa hakkı ve sözleşmeden doğan şufa hakkı olmak üzere ikiye ayrılıyor.


Kanuni Şufa

Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakları vardır. Bu hak kanun tarafından tanındığından kanuni şufa hakkı denmektedir. Kanuni şufa hakkının tapu kütüğüne şerhine gerek yoktur. Taşınmaz malda hisse sahibi olmak bu hakka sahip olmak için yeterlidir. Hissenin çok veya az oluşunun da önemi yoktur. 


Sözleşmeden Doğan Şufa 

Bir taşınmaz malın maliki veya hissedarı tarafından o taşınmaz üzerinde mülkiyet payı bulunmayan bir üçüncü kimseye sözleşme ile tanınan şufa hakkıdır. 


Bu şufa sözleşmesinin noterce düzenlenmiş olması gerekir. Şufa hakkının tapu siciline...