17 / 05 / 2024

Şufa hakkı kullanılamayan zamanlar

Şufa hakkı kullanılamayan zamanlar

Şufa hakkı, bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkına deniyor. Ancak, şufa hakkının kullanılamadığı bazı durumlar bulunuyor. Peki, şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?

Hisseli tapu sahipleri dikkat! Şufa hakkı nedir?

Türkiye'de mülkiyet hukuku denilince, gayrimenkul sahipliğinden satışına kadar geniş bir alanı kapsamaktadır. Buna göre, tapusu hisseli olan kişilerin nelere dikkat etmesi gerekir. 

İşlenmeyen tarım arazilerini üretime kazandırmak için kiralama yönteminde yol haritası belli oldu!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım arazilerinin daha verimli kullanılması ve kullanılamayan arazilerin de üretime kazandırılması için yol haritasını oluşturdu.

Şufa hakkı süresi ne kadar?

 Şufa hakkı, önalım hakkı olarak adlandırılan bir hak olup paylı mülkiyette hissedarın payını satması durumunda öncelikli olarak satın alma yetkisi verir. Bu hak dava ile çözümlenir ve bu dava belirli bir sürece yayılır. Peki şufa hakkı süresi ne kadar olur? İşte şufa hakkı süreci...

Şufa hakkı nedir? Şufa hakkı nasıl engellenir?

Şufa hakkı, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen haklardan biridir. Mal alım satışında mal sahibine hak tanıdığı için önemli bir kavramdır. Peki şufa hakkı nedir, hangi durumlarda geçerlidir veya geçerli değildir, şufa hakkı nasıl engellenir? Şufa hakkı ile ilgili bilinmesi gerekenler…

Vefa hakkı nedir? Vefa hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı olarak da adlandırılan vefa hakkı, gayrimenkul terimlerinden biridir. Bu haktan genelde banka kredisini ödemekte zorlanan kişiler yararlanabilmektedir. Peki vefa hakkı tam olarak nedir ve vefa hakkı nasıl kullanılır? İşte vefa hakkı ile ilgili tüm merak edilenler…

Hisseli tapuda kullanım hakkı! Miras payının kardeşe devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu kullanım hakkı pek çok vatandaşın kafasını kurcalayan konulardan biridir. Bunun dışında devir işlemi de merak edilmektedir. İşte Hisseli tapuya dair merak edilenler!

Geri alım hakkı nedir? Vefa hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır?

Geri alım hakkı nedir? Geri alım hakkı nasıl kullanılır? sorusu sıkça sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte merak edilen soruların detayları!

Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?

Şufa Hakkı başka bir ifade ile önamlım hakkı, bir taşınmaza ilişkin belirli bir kişiye öncelikli satın alma hakkı tanıyan bir hak olarak biliniyor. Peki, Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır? İşte tüm detaylar...

Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?

Şufa hakkı, taşınmazı öncelikle satın alma hakkı oluyor. Bu hakkını kullanmak isteyenler "Tapuda şufa hakkı nasıl kullanılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler...

Önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı, bir gayrimenkulün satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkı oluyor. Peki, önalım hakkı nasıl ve ne zaman kullanılır?

Hisseli gayrimenkullerde şufa hakkı nasıl kullanılır?

Gayrimenkul danışmanı Mehmet Adak, hisseli mülkiyette önalım (şufa) hakkına ilişkin bir yazı kaleme aldı. İşte Mehmet Adak'ın o yazısı...

Peker GYO'dan rüçhan hakkı kullanımı açıklaması!

Peker GYO ortaklarından Hasan Peker şirketimiz bedelli sermaye artırım sürecinde, rüçhan haklarını kullanmaya başladığını ve bu kapsamda 22 milyon 466 bin 399,30 Türk Lirası tutarındaki haklarını kullandığını bildirdi.

Peker GYO'nun rüçhan hakkı kullanım süresi değişti!

Peker GYO'nun 2021/14 sayılı kararı ile rüçhan hakkı kullanım süresi değişti. Yeni pay alma hakları kullanım süresinin 30 gün olarak belirlenmesine karar verildi. 

Şufa hakkı kullanılamayan zamanlar Haberi

Şufa hakkı kullanılamayan zamanlar

Şufa hakkı ne zaman kullanılamaz?

Şufa hakkı, bir hissedarın, hissedar olmayanlara karşı, öncelikli satın alma hakkına deniyor. Şufa hakkı sayesinde, paylı mülkiyetin de konusunu oluşturan taşınmazlardaki payların satışı halinde üçüncü ve yabancı bir kişiden önce paydaşlara öncelik tanınıyor.


Ancak, şufa hakkının kullanılamadığı bazı durumlar söz konusu. Peki, şufa hakkı ne zaman kullanılamaz? Şufa hakkı kullanılamayan durumlar nelerdir?


Bir payın diğer bir paydaşa satılması hali..

Yasal önalım hakkı ancak paydaş olmayan bir üçüncü kişiye satış yapılırken kullanılabilir. Bir paydaşa yapılan satışta diğer paydaşlar yasal önalım hakkına sahip olmuyor.


Cebri icrada yapılan satışlar..

Yasal önalım hakkı cebri artırma  ile yapılan satışlarda kullanılamıyor.


Bağışlama ve miras payının önceden devrinde..

Görünürde satış şeklinde yapılmış olsa da asıl amacı bağışlama, miras payının önceden devri niteliğinde olan temliklerde de önalım hakkı kullanılamıyor.


Trampa yoluyla...