26 / 11 / 2024

sükna oturma hakkı

sükna oturma hakkı

Türk Medeni Kanunu kapsamında 823, 824 ve 825. maddelerde sınırları belirtilen sükna oturma hakkı nedir? Sükna oturma hakkına sahip olan kimselerin yetkileri nelerdir? İşte yanıtı...

Oturma hakkının terkini!

Bir konutun tamamının veya herhangi bir odası gibi bir kısmının bir başkasına tahsis edilmesi, oturma hakkı olarak karşımıza çıkıyor. Oturma hakkının tesisi gibi yasal düzenlemelere Türk Medeni Kanununda veriliyor...

Kısa süreli kira sözleşmelerinde kritik detay! Uzmanı açıkladı…  

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan kriz büyürken, çözüm yolu olarak kısa süreli oturma sözleşmeleri gündeme geldi. Av. Elvan Kakıcı Şimşek, mülk sahibinin haklı bir gerekçesi olmadığı takdirde bu tür sözleşmelerin geçerliliğinin bulunmadığını söyledi.

Elektrikte yeni dönem! Müstakil binalar, apartmanlar ve konut siteleri artık bu hakkı kullanamayacak!

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), tüketim grubuna göre, sübvansiyon kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre; yıllık 5 bin kilovatsaat tüketimi olan konut ve ticarethane aboneleri artık sübvansiyonlu elektrik hakkını kullanamayacak. 

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Aman dikkat hemen evden çıkarılırsınız...

Kira sözleşmesinde 1 senenin dolması ile beraber yapılması gerekenler hakkında hem ev sahiplerine hem de kiracılara bir uyarı geldi. Ev sahipleri ve kiracılar nasıl hareket etmeli merak konusu.

Nuri Alço'nun eşi Burcu Alço'dan ev sahibi açıklaması: 2 sene daha oturma hakkımız var!

Son dönemlerde yaşadığı sağlık sorunları sebebiyle tedavi gören Nuri Alço'nun 2016'dan bu yana kiracı olarak yaşadığı, 3 bin 500 Türk Lirası kira ödediği ev sahibi ile mahkemelik olduğu iddia edilmişti, eşi Burcu Alço, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Kira sözleşmesi hakkında bilmeniz gerekenler! Kiracı boşanması durumunda kira sözleşmesi nasıl işler?

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar her geçen gün artarken, kiracıların da bazı durumlar karşısında yasal uygulamalar ile karşı karşıya kalmaları taraflar arasında sorunların oluşmasına neden oluyor. Buna göre eğer kiracı boşanırsa kira sözleşmesi hakkında ev sahibi ne yapmalıdır?

Mağdur ev sahibi: İstinafta sonuç hemen çıkmıyor, kiracıya bedavadan oturma hakkı veriliyor!

Mağdur bir ev sahibi istinafa giden dosyalar ile ilgili bir paylaşım yaptıı ve sonucun hemen çıkmadığına,kiracıya bedavadan oturma hakkı verildiğine dikkat çekti. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras konusu günümüzde herkesi ilgilendiren bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi kendisine miras kaldığını bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında bilgi sahibi değil. Peki miras kalan evde oturulabilir mi? Miras kalan evde oturma hakkı kime ait?

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

Bir binanın yapı ve düzenlemesinde, kat maliklerine ait olan özel bölümler ile bu özel bölümlere iliştirilmiş ek parçaların dışında, tüm kat malikleri, kiracıları ve sükna hakkı sahipleri tarafından kullanılan ortak alanlar mevcuttur. Peki ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi? 

Doların altını üstünü bilen adam dolarda son noktayı koydu

Dolar konusunda yaptığı başarılı tahminlerle bilinen İslam Memiş kaleme aldığı yazısında dolar hakkında önemli tespitlerde bulundu.

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nedir? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl olmalı?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, inşaat projesinde önem taşıyan bir sözleşme türüdür. Müteahhit ve mülk sahibi ile imzalanan bu proje için belirlenen bazı kurallar vardır. Peki kat karşılığı inşaat sözleşmesi nedir ve nasıl olmalıdır? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi hakkındaki detaylar…

İştira hakkı nedir? İştira hakkı sözleşmesi ne işe yarar?

Hukuki ve gayrimenkul kavramı olan iştira hakkı, özellikle de mülk sahibi olmak isteyenleri ilgilendiriyor. Mülkün satın alım sürecinde bu hakkın önemli olduğu biliniyor. Peki iştira hakkı nedir, iştira sözleşmesi nedir ve ne işe yarar? İşte iştira hakkı ile ilgili tüm detaylar…

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

iRobot Roomba S9+ Plus Robot Süpürge fiyatı ne kadar oldu? İşte 2 Temmuz 2023 fiyat listesi...

iRobot Roomba S9+ Plus Robot Süpürge özellikleri ve fiyatıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Almak isteyenler tarafından araştırılmaya başlanan iRobot Roomba S9+ Plus Robot Süpürge hakkında merak edilen bilgileri sizler için derledik. İşte detaylar...

sükna oturma hakkı Haberi

sükna oturma hakkı

Sükna oturma hakkı nedir?

Sükna oturma hakkı ile ilgili tanımlama Türk Medeni Kanununda 823. maddede "Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir." şeklinde tanımlanıyor.


Aynı maddenin diğer hükümlerine göre, söz konusu hak, bir başkasına devredilemiyor. Ayrıca hak sahibi bu hakkını yasal mirasçılarına, miras olarak bırakamıyor. Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.


Buna göre sükna oturma hakkının sona erme nedenleri, intifa hakkı ile aynı oluyor. Sükna oturma hakkı ile ilgili diğer yasal hükümler aşağıda sıralanıyor;


MADDE 824.- 

Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir.

Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir.

Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip...