16 / 05 / 2024

Sultanahmet Camisinin restorasyon çalışmaları

Sultanahmet Camisinin restorasyon çalışmaları

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 399 yıllık Sultanahmet Camisi'ni tabanından minaresine kadar kontrolden geçirdi. Ertem, "Minarenin bu haliyle can güvenliği açısından tehlike oluşturduğu tespit edildi." dedi.

Sultanahmet Camisi'nin bir kubbesi tamamlandı!

Sultanahmet Camisi'nin restorasyon çalışmasında bir kubbenin inşaatı tamamlandı. Caminin restorasyon çalışması Mehmet Yıldız tarafından yapılıyor.

Sultanahmet Camisi'nin pencereleri restorasyon sırasında kırıldı!

Sultanahmet Camisi'nde başlatılan restorasyon çalışmaları sırasında dışlık pencereler, içlerinden çelik iskele çubukları geçirilmesi amacıyla kırıldı. Bu uygulama tepkilere neden oldu. 

Sultanahmet Camisi'nde kapsamlı restorasyon!

Osmanlı mimarisinin ilk ve tek 6 minareli camisi olan ve içindeki çinileriyle yabancıların "Blue Mosque" diye tanımladıkları Sultanahmet Camisi, tarihinin en kapsamlı restorasyonundan geçiriliyor 

Sultanahmet Camii’nin minaresi söküldü!

Sultanahmet Camii’nde devam eden restorasyon çalışmaları kapsamında bir minare söküldü. 6 minaresiyle meşhur caminin 5 minaresi turistleri şaşırttı.

Sultanahmet Camii'nde dev restorasyon havadan görüntülendi!

Restorasyon çalışmaları hızla devam eden Sultanahmet Camii'nin içinde ibadetin aksamaması için dev platform kuruldu. Dev platform ve caminin son durumu havadan görüntülendi...

Bingöl'deki 600 yıllık cami restore ediliyor!

Bingöl’de önceki yıl yaşanan depremde minaresi ve abdesthanesi zarar gören, 600 yılı aşkın süre önce yapıldığı bilinen tarihi Balaban Bey Camisinin restorasyon çalışması başladı.

Sultanahmet Camisi'nde tarihinin en kapsamlı restorasyonu başladı!

Sultanahmet Camisi Koruma ve Restorasyon Çalışmaları Sözleşmesi imza töreni Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Bir hafta içinde başlaması planlanan restorasyon çalışmalarının ziyaretleri engellemeyecek şekilde yaklaşık 4 yıl sürmesi planlanıyor.

Sultanahmet'teki Arkeoloji Müzesi'nin restorasyonunda sona gelindi!

OSMAN Hamdi Bey tarafından Sultanahmet'te kurulan, İskender Lahdi gibi dünyanın en önemli eserlerinin sergilendiği uygarlık tarihinin 125 yıllık evi olan Arkeoloji Müzesi'ndeki restorasyon tamamlanmak üzere.

Sultanahmet Camii restorasyonunda sona gelindi!

Yabancı turistlerin “Mavi Cami/Blue Mosque” olarak adlandırdığı Sultanahmet Camii’nin, minaresindeki kayma sebebi ile 400 yıl sonra yapılan restorasyon çalışmasında son aşamaya gelindi. Restorasyonun önümüzdeki aylarda bitmesi hedefleniyor.

Sultanahmet Camii’nde restorasyon başladı!

Sultanahmet Camii’nde kayma sebebiyle yaklaşık 1 yıldır sökülü halde duran 400 yıllık sağ ön minarenin konservasyonu için hummalı bir çalışma başlatıldı. Minarenin 532 taşı yeniden örülmek üzere söküldü.

Sultanahmet Camii restorasyonda son durum!

Tarihi Sultanahmet Camii’nin M1 minaresinde 2014 yılında başlayan restorasyon çalışması planlandığı gibi geçen temmuzda tamamlanamadı. Caminin genel restorasyona alınacağı öğrenilirken medresenin dış duvarındaki metal kaplama yazılar tepkilere neden oldu.

Sultanahmet Camisi'nin restorasyon projesi hazır!

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem Sultanahmet Camisi’nin restorasyon programına alınacağını açıkladı. Adnan Ertem İstanbul’da orta ve büyük ölçekli camilerin restorasyonunun tamamlandığını belirtti.

Sultanahmet Camisi restorasyon programına alınabilir!

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul'da şu anda vakıf kültür varlığı olan orta ve büyük ölçekli camilerin restorasyonunun tamamlandığını veya devam ettiğini belirtti.

Sultanahmet Camisinin restorasyon çalışmaları Haberi

Sultanahmet Camisinin restorasyon çalışmaları

Sultanahmet Camisi'ni tabanından minaresine inceleyen Vakıflar Genel Müdürlüğü, kayma nedeniyle can güvenliğini tehdit eden bir minareyi restorasyona aldı.


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 6 minareli tek tarihi camisi olan ve I. Ahmed tarafından mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya 1616 yılında yaptırılan Sultanahmet Camisi'nin, baştan aşağı incelendiğini söyledi.


Caminin öncelikle zeminin röntgeninin çekildiğini belirten Ertem, caminin yapımının üzerinden yüzlerce yıl geçmesine rağmen zeminde ciddi sorun olmadığının belirlendiğini anlattı.


Çalışmalar kapsamında minarelerin statiğinin kontrol edildiğini dile getiren Ertem, ön çalışmalarda caminin 6 minaresinden birinin kaymakta olduğunun görüldüğünü aktardı.


Ertem, "Minarenin bu haliyle can güvenliği açısından tehlike oluşturduğu tespit edildi. Zaman zaman minareden taşlar düştüğü gözlendi ve duruma acil olarak müdahale edildi" diye konuştu.


Vakıflar Genel Müdürü Ertem, ilgili koruma kurulu onayıyla minarenin...