02 / 05 / 2024

taban alanı kat sayısı nasıl bulunur

taban alanı kat sayısı nasıl bulunur

Taban alanı katsayısı olarak ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini söylüyor. Peki buna göre TAKS nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Depolama alanı ihtiyacı 5 senede tam 2 kat artacak!

Hızla artan e-ticaret, enflasyonist ortamda daha çok stok tutma düşüncesi ve tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi etkisiyle depolama alanı ihtiyacının 5 senede tam 2 kat artması bekleniyor.

KAKS nedir? KAKS nasıl hesaplanır?

KAKS, Kat Alan Kat Sayısı olarak da ifade edilen gayrimenkul alanında yer alan bir kavramdır. İnşaat yapımında önemli olan bu kavram, inşa edilecek yapının alanını ifade eder. Bu hesaplama, belirli bir formülasyonla yapılacak inşaata özel yapılır. İşte KAKS hakkında bilinmesi gerekenler...

Türkiye'de konut alan ABD uyrukluların sayısı 8 ayda 3.5 kat arttı!

Türkiye'den konut alan ABD uyrukluların sayısı bu yılın ocak-ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 3,5 katına çıkarak 871 oldu.

Katılımevim’in intibak planı BDDK tarafından onaylandı!

BDDK’ya ilk başvuruyu yapan şirketler arasında yer alan Katılımevim’in intibak planı BDDK tarafından onaylandı...

İzmir Uzundere 3'üncü etap kentsel dönüşüm ihalesi 29 Temmuz'da!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Uzundere projesi için 3'üncü etap ihalesi 29 Temmuz 2021 günü gerçekleşecek. Uzundere Mahallesi Kentsel Dönüşüm Alanı Kat Karşılığı İnşaat Yapım İşi için tahmini bedel 684 milyon 534 bin 738 TL olarak belirlendi.

Samsun Gülsan Sanayi Sitesi yeni millet bahçesi alanına katılacak!

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Gülsan Sanayi Sitesi'nin 2022'de yeni yapılacak modern sanayi sitesine taşınmasına ilişkin konuştu. Demir, mevcut alanın Millet Bahçesi ve Doğu Park içine katılacağını belirtti.

Uludağ Üniversitesi yerleşkesindeki cami ve külliye inşaatı tam gaz!

Uludağ Üniversitesi Görükle Yerleşkesi'nde 10 bin metrekare taban alanında inşaatı devam eden ve cami inşaatının fiziki gerçekleşmesinde yüzde 50'ye ulaşılan projenin külliye kısmında konferans salonu, toplantı odaları, kütüphane de mevcut.

Soner Yalçın'ın Levent'te sit alanındaki villasında kaçak eklenti iddiası!

Soner Yalçın’ın Levent'te sit alanındaki villasında kaçak eklentiler yaptığına ilişkin fotoğraflar ortaya çıktı. otoğraflarda bodrum kat ilave edilen villanın tabanının komple delinip yıkıldığı görülüyor...

Muğla'da kaçak yapıların yıkımları devam ediyor!

Muğla Bodrum Yslıkavak’ta kaçak yapı olduğu belirlenen 4 bin metrekare taban alanına sahip yapılarda yıkım işlemi başlatıldı…

Medipol Üniversitesi'nin sahip olduğu alanın 8 yılda 64 kat büyüdüğü iddiası!

Ankara'daki gayrimenkul tahsisleri ile gündemde olan Medipol Üniversitesi'nin sahip olduğu alan 8 yılda 64 kat büyüdüğü iddia edildi.

Bodrum kat ortak alan mıdır?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '73 adet müstakil villaların bulunduğu bir sitede tripleks daire satın aldım. Tapusunda da tripleks villa yazıyordu ama iki sene sonra yönetim bana benim villanın alt katının ortak alan olduğunu söyledi. Şimdi ben ne yapacağım?' sorusunu yanıtladı.

İngiltere Bakanı Alan Duncan, Yeni Havalimanı'nın açılışına katılacak!

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, İstanbul Yeni Havalimanı'nın açılışına katılacak.

Kandilli'de 18.9 milyon TL'ye icradan satılık gayrimenkul!

İstanbul İli, Üsküdar İlçesi, Kandilli Mahallesi, Rıhtım yolu mevkiinde yer alan kat mülkiyetli gayrimenkul 18 milyon 900 bin TL bedel ile icradan satışa çıkarıldı. 

taban alanı kat sayısı nasıl bulunur Haberi

taban alanı kat sayısı nasıl bulunur

TAKS nasıl hesaplanır?

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın hangi özelliklere sahip olacağına; nasıl yapılacağına ilişkin hususlara imar durum belgesi kapsamında yer veriliyor.


İmar Durum Belgesi'nde TAKS (taban alanı katsayısı) ve KAKS (kat alanı katsayısı) ile ilgili bilgilere de yer veriliyor. Peki bir yapının taban alanının ne kadar olacağı nasıl belirleniyor? TAKS nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


TAKS hesaplama..

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, yukarıda da belirttiğimiz gibi arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. 


TAKS hesabı örneği..

TAKS hesabı; taban alanı çarpı arsa alanı formülü baz alarak yapılıyor. Buna göre 1500 metrekarelik arsanın taban oturumu 450 metrekare olabiliyor.


1500 x 0,30 = 450 metrekare





Işıl Seren...