30 / 04 / 2024

Taban alanına dahil olmayan alanlar

Taban alanına dahil olmayan alanlar

İnşaat taban alanı katsayısı ile kat alanı katsayısı, bir yapının hangi boyutlara sahip olacağına ilişkin kesin hükümler veriliyor. Buna göre TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

Sancaktepe Sarıgazi'de askeri arazi ticaret alanına çevrildi! İBB dava açtı!

Sarıgazi'de rezerv alan ilan edilen 4 dönümlük askeri arsa imar planı değişikliğiyle ticaret alanına çevrildi, mahkeme planı iptal etti.

Bornova Anadolu Lisesi'nin koru alanının inşaat alanına çevrilmesine büyük tepki!

İzmir Bornova Anadolu Lisesi'nin koru alanının inşaat alanına çevrilmesine öğrencilerden büyük tepki geldi Söz konusu inşaat durduruldu fakat belirsizlik hala devam ediyor.

Antalya'da 106 dönümlük tarım alanına konut inşa edileceği iddia edildi! 

Antalya’nın Alanya ilçesi Kargıcak-Karagedik mevkisinde yer alan 106 dönümlük tarım alanının konut alanına çevrilmek üzere yapılaşmaya açılacağı kaydedildi. İşte konu ile ilgili detaylar...

İzmir Gaziemir'deki trafo alanın ticaret alanına çeviren imar planı askıda! 5 kata kadar yapılaşma izni bulunuyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Gaziemir ilçesindeki Optimum Alışveriş Merkezi karşısında yer alan trafo alanını ticaret alanına çeviren imar planlarını askıya çıkardı.

Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi ticaret alanına çevrilecek! 

Antalya'daki Haşim İşcan Kültür Merkezi’nin yaklaşık 10 bin metrekarelik kültür alanın ticaret alanına çevrileceği haberi gündeme bomba gibi düştü. İşte söz konusu çalışmalara ilişkin merak edilenler...

12. Kalkınma Planı'nda afet yönetimi detayı: 15,2 milyon konut ve iş yeri zorunlu deprem sigortasına dahil olacak!

12. Kalkınma Planı kapsamında, ülke genelinde 2028 yılında 15,2 milyon konut ve iş yerinin zorunlu deprem sigortasına dahil olması planlanıyor. 

İnşaat yapanlar, yapacak olanlar dikkat! Otoparktan, konut alanına kadar birçok değişiklik yapıldı!

İnşaat yapanlar ve yapacak olanlar için çok önemli bir haber geldi. Yönetmelikte yapılan değişiklikle bodrum katlarına yapılacak zorunlu otoparktan, ofislerin konut alanına dönüştürülmesine kadar birçok değişiklik yapıldı.

İş Bankası Grubu’ndan faaliyet alanında yenilik! Enerji sektörünü de dahil etti

İş Bankası Grubu’ndan faaliyet alanında yepyeni bir yenilik geldi. İŞ Bankası Grubu faaliyet alanına enerji sektörünü de dahil etti. İşte detaylar…

Kripto para birimleri emeklilik planlarına dahil edilmeli mi?

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen son zamanlarda sık sık gündeme gelen  kripto para birimlerinin emeklilik planlarına dahil edilmek için “çok riskli” bir yatırım olduğunu ve Kongre tarafından ele alınması gerektiğini dile getirdi.

Kripto paralar miras paylaşımına dahil edilebilir mi?

Kripto para piyasasıyla ilgili her geçen gün farklı problemler ve bilgiler ortaya çıkıyor. Şimdi de kripto paraların miras miras paylaşımına dahil edilip edilemeyeceği merak ediliyor. Peki kripto paralar miras kalabilir mi?

Büyükyalı’da yaşayanlar 5 dakikada yaşamın her alanına dokunuyor!

‘İyi Yaşam’ mottosunu benimseyen Büyükyalı projesinde yaşayanlar ‘5 dakikada’ yaşamın her alanına dokunmanın avantajını yaşıyor.

Yedieminlik faaliyetleri özelleştirme kapsamına dahil edildi!

İcra ve iflas kanununun 88. maddesi kapsamındaki yedi eminlik faaliyetleri özelleştirme kapsam ve programına dahil edildi.

Ankara'da Anıtkabir'in yakınındaki parselin ticaret alanına dönüştürülmesine tepki!

Ankara'da Anıtkabir'in hemen yakınındaki Hürriyet İlkokulu içindeki bir parsel ticaret alanına dönüştürüldü. Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı plan değişikliğine tepki gösterdi.

Taban alanına dahil olmayan alanlar Haberi

Taban alanına dahil olmayan alanlar

TAKS: Taban alanı katsayısıdır. Bir yapının taban alanının, arsa alanının ne  kadarına yapılabileceğinin oranını gösterir.

KAKS: Kat alanı katsayısıdır. Başka bir adı da "Emsal"dir. Bir arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını belirler.

KAKS imar planı ve notlarında aksine bir hüküm yoksa net parsel alanı üzerinden hesaplanır.

TAKS, KAKS (emsal) nasıl hesaplanır?

Bir yapı inşaatı yapılırken, yapının sahip olacağı alan için bazı hesaplamaların yapılması gerekiyor. Projenin gerçekleşeceği arsanın imar planı göz önünde bulundurularak yapılan hesaplamalar TAKS hesabı ile KAKS (Emsal) hesabı olarak sıralanıyor. Buna göre, TAKS KAKS emsal nedir? TAKS KAKS emsal hesabı nasıl yapılır?

TAKS nedir?

TAKS, bir yapının taban alanının ne kadar olacağını beliliyor. TAKS nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.

TAKS hesaplama..

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, yukarıda da belirttiğimiz gibi arsadaki inşaatın taban oturum alanının...