02 / 05 / 2024

TAKS hesabı örneği

TAKS hesabı örneği

Taban alanı katsayısı olarak ifade edilen TAKS, inşaatı yapılacak bir yapının taban alanının ne kadar olması gerektiğini söylüyor. Peki buna göre TAKS nasıl hesaplanır? İşte yanıtı...

İşyeri kira artış oranı Şubat 2017 hesabı!

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan TEFE (ÜFE) ve TÜFE oranlarına göre kira bedellerine zam yapılıyor. İşyeri kira artış oranı Şubat 2017 hesabı örneği..

İmar durumu almak için dilekçe örneği!

Bir arsa üzerinde inşa edilecek binanın sınırları TAKS ve KAKS oranları arsanın imar durum belgesinde yer alıyor. İmar durumu almak için belediyeye bir dilekçe ile başvurulabiliyor. İşte imar durumu almak için dilekçe örneği..

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. Peki inşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

TEFE TÜFE kira oranı hesaplama örneği!

Kira zam hesaplamalarında TEFE TÜFE hesabı, 4 Şubat 2011 tarihine kadar yapılan hesaplama formülüydü. Peki kira zammı nasıl hesaplanır? İşte TEFE TÜFE kira oranı hesaplama örneği..

Kira kontratı ihtarname örneği!

Kiracının kirasını ödememesi ya da geciktirmesi gibi durumlarda ev sahibi kiracısına göre haklı bulunuyor. Bu tarz durumlarda ev sahibi kiracısına kira kontratı feshi için ihtarname gönderebiliyor. İşte, kira kontratı ihtarname örneği..

Kira fesihname örneği!

Kiracının kira sözleşmesini fesh edebilmesi için ya kira sözleşmesinin sona ermesi gerekiyor ya da haklı nedenlerle olağanüstü fesih yollarından bir tanesinin gerçekleşmiş olması gerekiyor. İşte, Kira fesihname örneği!

Tapu iptal davası dilekçe örneği!

Tapu iptal davası tapu sicilindeki tescilin düzeltilmesi için açılıyor. Dava için taşınmazın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine dilekçe ile başvuru yapmak gerekiyor. Tapu iptal davası dilekçesi nasıl doldurulur? Tapu iptal davası dilekçe örneği!

İşyeri kira sözleşmesi örneği 2014!

İşyeri sahipleri, işyerini kiraya verdiği zaman kiracısı ile nasıl bir sözleşme imzalar? İşyeri kira sözleşmesinde hangi maddelere yer verilmeli? İşte işyeri kira sözleşmesi örneği 2014..

Ev sahibi tahliye tutanağı örneği!

Tahliye tutanağı ve sahibi ile kiracı arasında imzalanıyor. Ev sahibi tahliye tutanağında neler yer alıyor?Ev sahibi tahliye tutanağı nasıl doldurulur? İşte, Ev sahibi tahliye tutanağı örneği!

Kiracı tahliye tutanağı örneği!

Tahliye tutanağı ile kiracı, belirlenen bir tarihte kiraladığı konutu boşaltacağına dair anlaşma imzalamış oluyor. Kiracı ve ev sahibinin imzaladığı bu tutanak nasıl dolduruluyor? İşte, kiracı tahliye tutanağı örneği!

Evlilik sözleşmesi mal ayrılığı örneği!

Evlenen çiftler, mal ayrılığı rejimi için aralarında sözleşme imzalayabiliyor. Peki, mal ayrılığı sözleşmesi nasıl imzalanır? Sözleşmede hangi maddelere yer verilir? İşte evlilik sözleşmesi mal ayrılığı örneği...

Mal rejimi sözleşmesi örneği!

Evlenmeden önce veya sonra yapılabilen mal rejimi sözleşmesi, taraflar arasında istenildiği şekilde yapılabiliyor. İşte edinilmiş mallara katılma rejimi; Mal ayrılığı rejimi; Paylaşmalı mal ayrılığı rejimi seçenekleri ile mal rejimi sözleşmesi örneği...

Paylaşmalı mal ayrılığı sözleşmesi örneği!

Paylaşmalı mal ayrılığı rejiminde eşlerden her biri, kendi malvarlığı üzerinde yönetim, yararlanma ve tasarruf haklarına sahip oluyor. Peki, paylaşmalı mal ayrılığı sözleşmesi nasıl hazırlanır? İşte paylaşmalı mal ayrılığı sözleşmesi örneği..

TAKS hesabı örneği Haberi

TAKS hesabı örneği

TAKS nasıl hesaplanır?

Bir arsa üzerinde yapılacak binanın hangi özelliklere sahip olacağına; nasıl yapılacağına ilişkin hususlara imar durum belgesi kapsamında yer veriliyor.


İmar Durum Belgesi'nde TAKS (taban alanı katsayısı) ve KAKS (kat alanı katsayısı) ile ilgili bilgilere de yer veriliyor. Peki bir yapının taban alanının ne kadar olacağı nasıl belirleniyor? TAKS nasıl hesaplanır, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


TAKS hesaplama..

Taban Alanı Katsayısı olan TAKS, yukarıda da belirttiğimiz gibi arsadaki inşaatın taban oturum alanının arsaya oranını ifade ediyor. 


TAKS hesabı örneği..

TAKS hesabı; taban alanı çarpı arsa alanı formülü baz alarak yapılıyor. Buna göre 1500 metrekarelik arsanın taban oturumu 450 metrekare olabiliyor.


1500 x 0,30 = 450 metrekare





Işıl Seren...