15 / 05 / 2024

TAKS KAKS hesaplama

TAKS KAKS hesaplama

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. Peki TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS KAKS problemleri!

İnşaat projelerinde; arsa üzerinde nasıl bir yapı tasarlanacağı, kat katlı olacağı ve ne kadarlık bir alan üzerinde kullanılacağının yanıtları TAKS KAKS problemlerinin de yanıtını oluşturuyor...

KAKS nedir? KAKS nasıl hesaplanır?

KAKS, Kat Alan Kat Sayısı olarak da ifade edilen gayrimenkul alanında yer alan bir kavramdır. İnşaat yapımında önemli olan bu kavram, inşa edilecek yapının alanını ifade eder. Bu hesaplama, belirli bir formülasyonla yapılacak inşaata özel yapılır. İşte KAKS hakkında bilinmesi gerekenler...

TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek bina için önem teşkil ediyor. Peki, TAKS ve KAKS (Emsal) nedir, hesaplama nasıl yapılır? İşte detaylı bilgiler...

Yangın merdivenleri TAKS’a ve KAKS’a (Emsal) dahil midir?

Tüm yapıların yangın veya diğer acil durumlarda kullanıcıların hızla kaçışlarını sağlayacak yeterli kaçış yolları ile donatılması gerekiyor. Peki, yangın merdivenleri TAKS’a ve KAKS’a (Emsal) dahil midir?

TAKS KAKS nereden öğrenilir?

TAKS KAKS oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek binanın sınırlarını belirliyor. Peki, TAKS KAKS nereden öğrenilir? TAKS KAKS oranları nasıl hesaplanır? İşte yanıtı..

TAKS KAKS formülü nedir?

Bir arsa üzerinde ne kadar alanda kaç katlı bina inşa edilebileceği, TAKS ve KAKS oranlarına göre yapılan hesaplama neticesinde tespit ediliyor. Peki, TAKS KAKS formülü nedir?

KAKS'a dahil olmayan alanlar!

Bir arsa üzerinde inşa edilecek binanın alan hesaplamaları TAKS ve KAKS ile yapılıyor. KAKS hesabı, inşaatın kesin sınırlarını belirlemek için yapılıyor. Peki, KAKS'a dahil olmayan alanlar nelerdir? Hangi alanlar KAKS hesabına dahil edilmez?

KAKS neye göre belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında yer alan KAKS, arsaya inşa edilecek toplam inşaat alanının belirlendiği bir hesaplama olarak karşımıza çıkıyor. Peki,KAKS neye göre belirlenir? KAKS oranları nelerdir?

İnşaat KAKS hesaplama 2015!

Bir arsa üzerine inşaat yapmadan önce binanın ne kadar alana yayılacağı ve katlar alanı toplamının ne olacağı gibi hesaplamaların yapılması gerekiyor. Peki, KAKS nasıl hesaplanır? İşte inşaat KAKS hesaplama 2015..

KAKS oranları 2015!

Bir arsa üzerinde inşaat yapılacağı zaman inşaatın kesin sınırları yapılacak KAKS ve TAKS hesaplamaları ile tespit ediliyor. İşte İmar yönetmeliklerine göre belirlenen KAKS oranları 2015..

İnşaat KAKS hesaplama örneği!

Kat alanı kat sayısı olan KAKS, yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı olarak karşımıza çıkıyor. Peki, KAKS nasıl hesaplanır? İşte inşaat KAKS hesaplama örneği...

İnşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Bir arsa üzerinde yapılacak inşaatın sahip olacağı alan için TAKS ve KAKS hesaplamaları yapılıyor. Bu hesaplamalar projenin gerçekleşeceği arsanın imar planında yazan oranlar baz alınarak yapılıyor. Peki inşaat TAKS hesabı nasıl yapılır?

Kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015!

Damga vergisi, kişiler veya kuruluşlar arası hukuki işlemlerin geçerliliğini belgeleyen kağıtlardan alınan vergiye deniyor. Peki, kira kontratları için ne kadar ödenir? İşte kira kontratı damga vergisi hesaplama 2015...

Rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015!

Rayiç bedel, mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi gayrimenkullerin belediyede kayıtlı değerleri oluyor. Tapuda yapılan devir işlemleri için bu bedel üzerinden harç ödeniyor. İşte rayiç bedelden tapu harcı hesaplama 2015...

TAKS KAKS hesaplama Haberi

TAKS KAKS hesaplama

TAKS hesaplaması nasıl yapılır?

TAKS (Taban alanı kat sayısı); yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alan taban alanı olarak ifade ediliyor. 


Taban alanı katsayısı, arsanın imar planı yönetmeliğinde belirleniyor. Bu Taban alanı katsayısı (TAKS), belediyece belirleniyor; 0.10 – 0.15 – 0.40 – 0.50 – 0.60 – 0.80 arasında değişebiliyor. Peki, TAKS hesaplaması nasıl yapılır?


Belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi halinde, verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. 


Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.


TAKS hesabına dahil edilmeyen alanlar:

Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alandır. Ana yapının...