23 / 07 / 2024

tapu harcı kanunu

tapu harcı kanunu

492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi kapsamında kişinin kendisinin ikamet etmesi amacıyla satın aldığı konutlarda hanedeki ebeveyn başına 300 bin, çocuk başına ise 150 bin TL'lik kısmın tapu harcından muaf tutulması amaçlanıyor...

Tapu harcı kanunu!

Tapu ve kadastro işlemlerinden alınan harçların yasal esasları 492 sayılı Harçlar Kanunu ile düzenleniyor. Bu kanuna bağlı (4) sayılı tarifede yazılı olanları, tapu ve kadastro harçlarına tabi tutuluyor. İşte tapu harcı kanunu...

Tapu harcı neden alınır?

Tapu dairesinde yapılan devir işlemleri için harç tahsil ediliyor. Harç, işlemlerin nevi ve mahiyetine göre, değer esası üzerinden nispi veya maktu olarak alınıyor. Peki tapuda tapu harcı neden alınır?

Tapu harcında muafiyet düzenlemesi!

TBMM'ye sunulan 492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında kişinin kendisinin ikamet etmesi için aldığı evlerde ebeveyn başına 300 bin, çocuk başına ise 150 bin TL'lik bölümün tapu harcından muaf tutulması öngörülüyor. 

2020'de daha az tapu harcı ödeyeceksiniz!

2020 yılı için tapu harcı gerçek beyanı ve tapuda ekspertiz zorunluluğu kanunu iptal edildi. Tapu harcı değişikliğinin iptal edilmesiyle vatandaşlar 8-10 kat daha az tapu harcı ödeyecek.  

Yeni yapılar tapu harcına tabi!

775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 33. maddesi değişti. Yeni düzenlemeye göre dönüşüm projesi kapsamındaki projeler için harç ödemesi yapılmayacak. Ancak yeni yapıların satışında tapu harcı istisnası satış aşamasında uygulanamıyor.

2018 yılında ev alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek?

28 Aralık'ta yayınlanan Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile 2018 yılı tapu harçları belli oldu. Peki 2018 yılında ev alanlar ne kadar tapu harcı ödeyecek? diyorsanız işte yanıtı...

Tapu harcının ölçüsü 2017!

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri için belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harcının ölçüsü 2017 nedir?

Tapu harcını kim öder 2017?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi oluyor. Peki, tapu harcını kim öder 2017?

Tapu harcı ne kadar 2017?

Yeni yılda yapılacak tapu satış işlemlerinden tahsil edilecek tapu masrafları 78 seri nolu Harçlar Kanunu Genel Tebliği ile belli oldu. Peki, tapu harcı ne kadar 2017?

Trampa işleminde tapu harcı ne kadar?

Tapuda trampa işlemlerinin gerçekleşebilmesi için gerekli belgelerin temini ve tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki, trampa işleminde tapu harcı ne kadar?

Kat mülkiyeti tapu harcı 2015!

Anagayrimenkuldeki bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkına kat mülkiyeti deniyor. Kat mülkiyetinin kurulabilmesi için gereken belgeler ile tapu dairesine müracaat ediliyor. Peki, kat mülkiyeti tapu harcı 2015 ne kadar?

Ölünceye kadar bakma akdi tapu harcı!

Bir taşınmaz malın mülkiyetinin devri karşılığında bir kimsenin diğer birini ölünceye kadar bakıp görüp gözetmeyi taahhüt ettiği sözleşme ölünceye kadar bakma akdi oluyor. Peki, ölünceye kadar bakma akdi tapu harcı ne kadar?

Satış vaadi şerhi tapu harcı!

Satış vaadi sözleşmesi, ilerideki yapılacak satış işleminin taahhüdü niteliğinde olan bir ön sözleşme oluyor. Bu sözleşme ilgili taşınmazın tapusuna şerh edilebiliyor. Peki, satış vaadi şerhi tapu harcı ne kadar?

Tapu harcı pişmanlık zammı 2015!

Ekik ödenen tapu harcının tespit edilmesi halinde Maliye vergi cezası uyguluyor. Peki, tapu harcı pişmanlık zammı 2015 ne kadar? İşte,tapu harcı pişmanlık zammı hesaplaması...

Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar 2015?

Tapu işlemlerinde gayrimenkulün gerçek alım bedelinin beyan edilmesi harcın bu tutar üzerinden hesaplanması gerekiyor. Tapuda yapılan yanlış beyanın tespiti halinde eksik beyan cezası ödeniyor. Tapu harcı eksik beyan cezası ne kadar 2015?

tapu harcı kanunu Haberi

tapu harcı kanunu

492 Sayılı Harçlar Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında kişinin kendisinin ikamet etmesi amacıyla satın aldığı konutlarda hanedeki ebeveyn başına 300 bin, çocuk başına ise 150 bin Türk liralık kısmın tapu harcından muaf tutulması amaçlanıyor.

GENEL GEREKÇE 

Ülkemizde özellikle son yıllarda yaşanan konut kira ve satış fiyatlarındaki fahiş artış herkesin malumudur. Yaşanan ekonomik kriz, dövizdeki durdurulamaz yükseliş, yaşanan krizler birçok sektörü olduğu gibi inşaat sektörünü de durma noktasına getirmiştir. 

2018 yılından bu yana kriz yaşayan inşaat sektörü, artan maliyetlerin altında ezilmekten kurtulamadı. İnşaat maliyetleri bir yılda yüzde 42,48 oranında artarken sektörün krizden çıkması için henüz bir ışık gözükmemekte. Inşaat maliyet endeksindeki yükseliş doğal olarak tüketicinin de konut ya da tamamlanmış inşaat...