16 / 05 / 2024

Tapu masraflarını alan mı satan mı öder

Tapu masraflarını alan mı satan mı öder

Konut, arsa ve arazi gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinde Tapu dairesinde verilen hizmet karşılığında bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. Peki, tapu masraflarını alan mı satan mı öder?

Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Ev sahipleri ve kiracılar, kira artış oranını belirlemek amacıyla kira tespit davasına yöneliyor. Peki kira tespit davası nasıl açılır? Kira tespit davası masraflarını ev sahibi mi öder, kiracı mı?

Ekrem İmamoğlu: 50 yıllık tapu sorunlarını çözdük, kentsel dönüşümü hızlandırdık!

2024 Yerel Seçimleri'ne sayılı günler kala İstanbul'da seçim çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, Ekrem İmamoğlu yaptığı son dakika paylaşımında "50 yıllık tapu sorunlarını çözdük, kentsel dönüşümü hızlandırdık." dedi.

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira tespit davası masraflarını kim öder?

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki kavgalar hız kesmeden devam ederken, kira tespit davası masraflarını kimlerin ödeyeceği de merak ediliyor. İşte ev sahipleri ve kiracılar tarafından merak edilen o sorunun yanıtı...

Tapu masraflarına 2024 zammı!

Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, yılda tapu ve konut vergi masraflarının artacağını yazdı. İşte Hızalan'ın o yazısı...

Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin!

Ev sahipleri ve konut satın alan vatandaşlar bazı ücretlerden kaçmaya hatta bazen hiç ödememeye çalışıyor. Konut alıcı ve satıcıları tapu masraflarını düşürmek için bazı yöntemler deniyor. Ev alıp satacaklar aman dikkat! Tapu işlemlerinde bu hataya sakın düşmeyin...

Kira tespit davası masraflarını kim öder?

Son dönemde kira anlaşmazlığı yaşayan mülk sahibi ve kiracılar, kira tespit davası için harekete geçiyor. Peki, Kira tespit davası masraflarını kim öder? İşte detaylar...

Yılın En Başarılı Holdingi ödülünü alan İsra Holding’ten o ile dev karma proje geliyor!

ASKON tarafından düzenlenen 14. Ekonomi Değerlendirme Programı’nda “Yılın En Başarılı Holdingi” ödülünü alan İsra Holding, Ağrı'da AVM, otel, klinik, rezidans, ofis ve konutların yer aldığı dev bir karma proje inşa edecek.

Tapu kaydının düzeltilmesi/ tapuda isim tahsisi nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi ya da tapuda isim tahsisi, gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bir konudur. Bu düzeltme işlemi birçok nedene bağlı olarak isim hatalarının olması durumunda yapılabilir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi nasıl yapılır ve dava süreci nasıl işler?

Ev satarken tapu harcını kim öder?

Ev satarken tapu harcı ödenmesi gereken bir yükümlülüktür. Bu harç, belirli şekilde hesaplanır. Bu noktada tapu harcının ne olduğunu bilmek önemlidir. Peki tapu harcı ne anlama gelir, kim tarafından nasıl ödenir? İşte ev satarken tapu harcı ödemesi ile ilgili önemli bilgiler...

Tapu kaydının düzeltilmesi davası nedir?

Tapu kaydının düzeltilmesi davası, belirli bir nedenden dolayı açılır. Bu dava, tapuda bazı hataların saptanması sonucunda açılır. Özellikle de tapuda bazı unsurların yanlış kaydedilmesi tapu kaydının düzeltilmesi davasını gerektirir. Peki tapu kaydının düzeltilmesi davası tam olarak nedir?

Ev sahipleri tadilat masraflarını öder mi? Kiracılar bu detayı sakın gözden kaçırmayın! 

Kiracılar sık sık 'Zorunlu tadilat masrafları ev sahibine mi ait? Kiracı yaptığı masrafı ev sahibinden alabilir mi?' sorularının yanıtlarını araştırıyor. Peki ev sahipleri tadilat masraflarını öder mi?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tüm merkez bankaların içinde en çok altın alan ikinci banka oldu!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının şubat ayında 22 ton altın aldığı öğrenildi. Dünya Altın Konseyinden edinilen bilgilere göre, şubat ayında en çok altın satın alan ikinci merkez bankası Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) olarak kayıtlara geçti.

Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır? Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Tapu; Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilmekte olan, arazinin üstüne inşa edilen yapının ya da arazinin bir bölümünün sahibi kim ise onu gösteren resmi bir belgedir. Peki Tapusu olmayan yere nasıl tapu alınır?

Tapu masraflarını alan mı satan mı öder Haberi

Tapu masraflarını alan mı satan mı öder

Tapu masraflarını alan mı satan mı öder?

Konut, arsa ve arazi gibi gayrimenkul alım satım işlemlerinde Tapu dairesinde verilen hizmet karşılığında bazı masrafların ödenmesi gerekiyor. Bu masraflar, tapu harcı, döner sermaye ücretleri ile var olması durumunda  taşınmaz malın veraset ve intikal vergisi ile vakıf taviz bedeli ilişiği olarak sıralanıyor. 


Bu alım satım işlemini ilk defa yapacak olan vatandaşların en çok merak ettiği sorular arasında "Tapu masraflarını alan mı satan mı öder?" sorusu bulunuyor.


Tapu masraflarını kim öder 2014?

Tapu masrafları kanunen hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Ödenmesi gereken tapu harçları, her sene yeniden belirlenen oranlar üzerinden hesaplanıyor.


2014 yılı tapu harç oranları ise binde 20 olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkul alanın da gayrimenkul satanın da satış bedeli üzerinden binde 20 oranında...