30 / 04 / 2024

tapu şerhi kaldırmak

tapu şerhi kaldırmak

Tapuya şerh konulması, taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla konulan uyarı niteli taşıyan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Peki, tapuda şerh nasıl kaldırılır? İşte şerh kaldırma süreci..

Kirada yüzde 25 zam sınırını kaldırmak çare olmaz, sorun kaynağından çözülmeli!

Kira artışlarına getirilen yüzde 25 zam sınırının Temmuz ayında kaldırılıp kaldırılmayacağı konusu gündemdeki yerini koruyor. Hükümet tarafından net bir açıklama yapılmazken, ev sahibi- kiracı sorununun çözümü için yasa değişikliği önerisi geldi.

İnanlar İnşaat mağdurlarına TMSF'den müjde! Gayrimenkul satışıyla tapu hacizleri kaldırılacak! 

İnanlar İnşaat’ın mağdurlarına TMSF’den müjde geldi. TMSF’nin kayyım şeklinde görevlendirildiği İnanlar İnşaat’ın 144 gayrimenkulü paket halinde satılacak. Buradan elde edilen gelirle tapular üzerindeki hacizlerin kaldırılması planlanıyor...

CHP lideri Kılıçdaroğlu'ndan yüksek dolar çıkışı: Derhal kaldıracağız

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ülkede yaşanan enflasyonun artmasındaki en belirgin sebep olan döviz kurundaki yükselişi durdurmak için alınması gereken tedbirleri açıkladı. Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde dolarla ilgili atılacak adımın olağanüstü faizi kaldırmak olduğunu söyledi.

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!

Tapuya şerh koymak, gayrimenkul sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlama amacıyla yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Tapuya konulan şerh tapu siciline işleniyor. Peki, Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar oldu! 2022 tapu şerhi ücreti...

Aile konutu şerhi kaldırma dilekçesi 2022!

Tapuya aile konutu şerhi konulan bir ev eşin rızası olmadan kiralanamıyor ve satılamıyor. Peki, bu şerh nasıl kaldırılır? İşte aile konutu şerhi kaldırma dilekçesi 2022...

Müteahhitlerden tapu harcı kaldırılsın talebi!

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, alınabilir seviyede konut üretebilmesi için malzemede KDV'nin yüzde 8'e düşürülmesi, 150 metrekare altı konutlarda da tapu harcının kaldırılması gerektiğini belirtti. Tellioğlu, "Gereken önlemler alınmazsa İstanbul'da ev fiyatları Mayıs'ta 3 milyon TL'ye ulaşır" dedi.

Aile konutu şerhi kaldırılması dava dilekçesi!

Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi ile ailenin oturduğu konut için özel düzenlemeler ve sınırlamalar yapılıyor. Peki aile konutu şerhi nasıl kaldırılıyor? İşte aile konutu şerhi kaldırılması dava dilekçesi...

Buca'da metruk binalar ortadan kaldırılıyor!

İzmir Buca Belediyesi,  kent genelinde metruk binaları ortadan kaldırmak için çalışmalarına devam ediyor. İlçe genelinde dört ayda 74 metruk bina yıkıldı.

Müteahhittin daireye koyduğu ipotek kaldırılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Dairemizde 1980 yılından faizsiz ipotek konulmuş görünüyor. O dönemki müteahhitler koymuş. Meblağ ise ‘200.000,00 etl’ olarak yazıyor. Bunu kaldırmak istiyoruz. Şimdiki değeri nedir? Yüksek miktar çıkarsa diye korkuyoruz. Nasıl bir işlem yapılabilir?' sorusunu cevapladı.

Tapu ipotek kaldırma dilekçesi 2021!

Kimi zaman karşın borcun ödendiği durumda fek yazısını alamayan kimseler ipotek fekki için dava açabiliyor. Bu dava Sulh Hukuk Mahkemesi'nde açılıyor. İşte tapu ipotek kaldırma dilekçesi 2021 örneği...

Aile konutu şerhi kaldırma dilekçesi 2021!

Türk Medeni Kanunu'nun 194. maddesi ile ailenin oturduğu konuta özel düzenlemeler ve sınırlamalar yapılıyor. Peki aile konutu şerhi nasıl kaldırılır? İşte aile konutu şerhi kaldırma dilekçesi 2021...

Eyüp Sultan Meydanı ve çevresini düzenleme çalışması başlatıldı!

Çalışmalarına devam eden Eyüpsultan Belediyesi, Eyüp Sultan Meydanı ve çevresinde yer alan tarihi yapıların görünümlerini kapatan düzensiz yapılaşmaları kaldırmak için çalışmalara başladı.

Şanlıurfa Büyükşehir'e yeni külliye inşa ediliyor!

Çalışmalarına hız kesmeden devam eden Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Hazreti Eyyüp Peygamber'in mezarının bulunduğu ve adını taşıyan Viranşehir ilçesindeki Eyüp Nebi Beldesini ayağa kaldırmak için çalışmalara başladı.

tapu şerhi kaldırmak Haberi

tapu şerhi kaldırmak

Tapuda şerh nasıl kaldırılır?

Tapuya şerh konulması, taşınmaz mal sahibinin hak sahipliğini kısıtlamak amacıyla konulan uyarı niteli taşıyan bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.


Tapuya konuşan şerhin kaldırılabilmesi için şerhi koyan kimselerin hepsinin onay vermesi gerekiyor. Türk Medeni Kanunu‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemiyor. Bu şekilde konulan şerhler için, taraflardan biri şerhin kaldırılması için dava açabiliyor.


T.C.

YARGITAY

Ondördüncü Hukuk Dairesi

E: 2006/6272

K: 2006/7643

T: 28.06.2006

TAPU KÜTÜĞÜNDEKİ ŞERHİN KALDIRILMASI

Özet: Bir şerhin tapu kütüğüne işlenmesi hakkında yasa hak sahibine doğrudan işlem yapma yetkisi tanımamışsa; şerhin yapılabilmesi için taraflar arasında ayrıca bir şerh anlaşması olmadan, özellikle Türk Medeni Kanunu ‘nun 683. maddesinde malike tanınan yetkileri kısıtlayıcı sonuç doğuracak biçimde tapu kütüğüne şerh düşülemez.


4721 s. TÜRK MEDENÎ KANUNU [Madde 638]

Davacı vekili tarafından,...