02 / 05 / 2024

tapu yoksa aidat ödenir mi

tapu yoksa aidat ödenir mi

Apartman ve konut sitelerinde, malik ve kiracıların genel giderlere Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirtildiği şekilde ödemesi gerekiyor. Peki kat malikinin aidat yükümlülüğü ne zaman başlar?

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Eğer E-devlette yoksa hemen bunu yapın!

Milyonlarca tapu sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisi 2. taksit ödemeleri Mart ayı itibarıyla resmen başlıyor. Peki 2024 yılı emlak vergisi ödeme ekranı E-devlet'te yoksa ne yapmak gerekiyor? 

Tapu sahipleri aman bu süreyi kaçırmayın! Yoksa tüm haklarınız kaybolacak!

Tapu sahiplerine kritik bir hatırlatmada bulunuldu. O işlemi yapmayan kişiler haklarından olacak. İşte detaylar!

Sitelerde mülkiyet yoksa aidat toplanabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Ben 5 yıl önce belediyenin yolları genel kullanıma açması ile site özelliğini kaybeden fazla parselden oluşan bir yerde kiracıyım. Aidat adı altında bu meblağı tahsil etme yetkileri bulunmakta mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Tapu tahsis belgesi olan mı yoksa tapusu olan mı hak sahibidir?

Kimi zaman gecekondusu için tapu tahsis belgesi almasına rağmen bu yerin tapusu bir başkasına satılabiliyor. Peki, bu durumda tapu tahsis belgesi olan mı yoksa tapusu olan mı hak sahibidir? İşte karar örneği..

Tapu harç bedelini kim öder?

Tapu dairesinde gerçekleşen alım satım işlemleri için tapu dairesinde belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, tapu harç bedelini kim öder? Tapu harcı kimin sorumluluğunda, alıcının mı yoksa satıcının mı?

Tapu gerçek satış bedeli nedir?

Taşınmaz mal alım satımlarında, tapu dairesinde verilen hizmete karşılık, tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Peki tapu gerçek satış bedeli nedir? Tapu gerçek satış bedeli rayiç bedel midir? Yoksa taşınmaz için çekilen kredi bedeli midir?

Tapu belgesinde fotoğraf yoksa ne olur?

Tapu belgesi Tapu Müdürlükleri tarafından düzenleniyor. Tapu belgesinin düzenlenmesi için Tapu Müdürlüğüne başvuru yapılması gerekiyor. Tapu Müdürlüklerinde düzenlenen tapu belgesinde fotoğraf olmayabiliyor. Peki, tapu belgesinde fotoğraf yoksa ne olur?

Tapuda fotoğraf yoksa ne olur?

Arazi, arsa işyeri gibi meskenlerin satışları tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu işlemlerinin gerçekleşebilmesi için istenen belgelerin eksiksiz olması gerekiyor. Peki,tapuda fotoğraf yoksa ne olur?

Tapu yoksa emlak vergisi nasıl ödenir?

İnşaat çalışmaları henüz tamamlanmamış bir projeden gayrimenkul alanların emlak vergisi nasıl ödenecek? Tapu yoksa emlak vergisi nasıl ödenir? Emlak vergisini inşaat sahibi mi yoksa evi alan mı öder?

Emlak vergi değeri mi? Tapu senedindeki değer mi?

Kira gelir vergisinde gerçek gider yöntemi kapsamında indirilecek olan yüzde 5'lik indirim emlak vergi değeri üzerinden mi yoksa tapu senedindeki değer üzerinden mi hesaplanıyor? İşte yanıtı

Gayrimenkul bağış işlemi için tapu sicil müdürlüğünden istenen belgeler!

Gayrimenkul bağış işlemi için tapu sicil müdürlüğünden istenen belgeler. Bağışlanacak taşınmaz mala ait, varsa tapu senedi, yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikin sözlü beyanı...

Elinizde tapu yoksa hisselerin durumunu nasıl tayin ettiniz?

Tamer Heper Posta Gazetesi'nde, Dört katlı bir binada beş ortağız. Hisselerin yarısı benim, diğer yarısı dört ortağın. Ancak diğer dört ortak tapularını almaya gelmiyor. Ben mağdur oluyorum, tapuları almayı nasıl sağlarım? sorusunu yanıtladı...

Tamer Heper:Kooperatif ortaklığından ayrılırsanız aidat ödemezsiniz!

Tamer Heper Posta Gazetesi'ndeki bugünki yazısında Kooperatiften tapu alındıktan sonraki aidat ödemelerinden bahsetti...

tapu yoksa aidat ödenir mi Haberi

tapu yoksa aidat ödenir mi

Aidat yükümlülüğü ne zaman başlar?

Apartman ve konut sitelerinde, malik ve kiracıların genel giderlere Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında belirtildiği şekilde ödemesi gerekiyor.


Malik, mülkiyetin sahipliğin kaydedildiği tarihten sonraki giderlerden sorumlu oluyor. Ancak Yapı kullanma izni veya Kat irtifakı belgesi alınma tarihinden önceki giderleri müteahhitin kendisi karşılaması gerekiyor.


Kat irtifakı alındıktan sonra yeni kat malikleri aldıkları aydan itibaren oturmasalar da aidatı ödemek durumunda oluyorlar.


Kat Mülkiyeti Kanunu

Madde 20 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/9 md.) Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça:

a) Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak;

b) Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler...