09 / 01 / 2025

tapudan riskli yapı şerhini kaldırma

tapudan riskli yapı şerhini kaldırma

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak tespit edilen yapıların tapu belgelerine "riskli binadır." şeklinde şerh düşülüyor. Peki riskli yapı şerhi tapudan kaldırılır mı? Ne zaman kaldırılır?

Riskli yapı süreci nasıl sürdürülecek?

Riskli yapılarla ilgili süreç, "tespit başvurusu", "risk tespiti", "riskli yapıların yıktırılması" ve "yıkım sonrası uygulama" olmak üzere, 4 ana aşamadan meydana geliyor.  Peki bu işlemler nasıl yürütülüyor?

Tozkoparan Riskli Yapı Alanı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planı askıda!

İstanbul İli Güngören İlçesi Tozkoparan Riskli Yapı Alanına İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı Ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı askıya çıktı.

Büyükçekmece’de riskli yapılar yıkılıyor!

Büyükçekmece Belediyesi beklenen Marmara depremi uyarılarını dikkate alarak, ilçedeki hasarlı ve riskli yapıları yeniliyor...

13 adımda riskli yapı tespiti!

Deprem bölgesi olan ülkemizde acilen yenilenmesi gereken 1.5 milyon konut bulunuyor. Peki riskli yapı nasıl tespit ediliyor? Kentsel dönüşüm süreci nasıl ilerliyor? İşte tüm merak edilenler...

Riskli yapıların satışı ve kiralanması yasaklanmalı!

21 yıl önce yaşanan Marmara depreminin yıl dönümünde açıklamalarda bulunan Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, ''Riskli yapıların satış, kiralama süreçlerine engeller getirilmeli. Hatta zorunlu olarak dönüşüme alınmalı'' dedi.

Ankara'da 19 bin 670 riskli yapı yenilecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ankara’da kentsel dönüşüm çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Ankara'da toplam 19 bin 670 riskli yapının yenilenmesi planlanıyor.

En çok riskli yapı İstanbul'da tespit edildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, 2019 yılının ilk iki ayında riskli yapı tespiti için 1500 kişi başvuruda bulunurken, 2020'nin aynı döneminde bu sayı 2 bin 413'e ulaştı. En çok riskli yapı İstanbul’da tespit edildi…

Fatih Cankurtaran'da 2 riskli yapı yıkılıyor!

İstanbul Fatih Cankurtaran Mahallesi Terbıyık Sokağı'nda yer alan riskli yapı statüsünde olan 2 binanın yıkımına başlandı...

Avcılar’daki riskli yapıların yenilenmesi planı meclisten geçmedi!

Avcılar Belediye Başkanı Turan Hançerli, İBB Meclisi'ndeki konuşmasında "Avcılar’daki riskli yapıların yenilenmesinin önünü açacak plan notu değişikliği 5’inci ayında da İBB meclisinden geçmedi. Ben Avcılar halkına sizleri şikayet ediyorum" dedi...

Manisa'da riskli yapıları belirleyip, sağlıklı önlemler alabiliriz!

Manisa Akhisar'da peş peşe yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar her an deprem olacakmış gibi tetikte yaşıyor. Mimarlar Odası Akhisar Şube Başkanı Gülden Şataf Erhun, "Bir yapı envanteri oluşturmamız gerekiyor, riskli yapıları belirleyip daha sağlıklı önlemler alınabilir" dedi...

KİPTAŞ’tan riskli yapılar için büyük kampanya!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştirak şirketi KİPTAŞ, riskli yapılarda yaşayan İstanbullular için harekete geçti. Çatalca’dan Eyüp’e 6 farklı projede yer alan 272 sosyal konut, bakanlık tarafından verilmiş “riskli yapı raporu” bulunan vatandaşlar için satışa çıkarılıyor.

Esenler'deki 98 bin riskli yapının 56 bini yenilendi!

Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, 98 bin riskli yapıdan 56 bininin yenilendiği Esenler'de hayata geçirilen kentsel dönüşüm çalışmalarının detaylarını basın mensuplarına paylaştı.

Türkiye'de 197 bin 20 riskli yapıdan 165 bin 556'sı yıkıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca Türkiye genelinde yapılan riskli yapı belirleme çalışmalarında 2012 yılından bugüne kadar tespit edilen 197 bin 20 riskli yapıdan 165 bin 556'i yıkıldı...

tapudan riskli yapı şerhini kaldırma Haberi

tapudan riskli yapı şerhini kaldırma

Riskli yapı şerhi tapudan kaldırılır mı?

Kentsel dönüşüm kapsamında riskli olarak tespit edilen yapıların tapu belgelerine "riskli binadır." şeklinde şerh düşülüyor. Peki riskli yapı şerhi tapudan kaldırılır mı? Ne zaman kaldırılır?


68831067/502 6130 sayılı genelge hükümlerine göre, tapu kütüğüne "riskli" olarak şerh konulan yapının yıkılması halinde; tapudan bu şerh kaldırılabiliyor.


İlgili yazıda; "6306 sayılı Kanun uyarınca riskli olarak tespit edilen yapıların tapu kayıtlarına "riskli yapıdır" şerhinin düşülmesinin maksadı, satış ve kiralamalarda o yapının riskli bir yapı olduğunun bilinmesini sağlamaktır. Belirtilen sebeple, riskli binaların yıktırılmasından sonra, tapu kütüğündeki "riskli yapıdır" şerhinin kaldırılmasında herhangi bir mahzur bulunmamaktadır." denmiştir.


Bu doğrultuda, ilgili birim tarafından aşağıdaki riskli yapı belgesinin doldurularak talep sahibine verilmesi gerekiyor.


Riskli yapı belgesi..

"Riskli yapının bulunduğu,

İl:

İlçe:

Ada:

Pafta:

Parsel:

Adres:


Yukarıda bilgileri bulunan taşınmaz üzerindeki bina 6306 sayılı Kanun kapsamında...