02 / 05 / 2024

tapuya şerh süresi

tapuya şerh süresi

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Şerh şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapuya şerh koymak nasıl olur?

Tapuya şerh koymak şu sıralarda vatandaşlar tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Tapuya şerh koymanın ne anlama geldiği ve Tapuya şerh koymanın nasıl yapıldığına dair araştırılan ayrıntılar!

Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar? İşte 2022 tapu şerhi ücreti!

Tapuya şerh koymak, gayrimenkul sahibinin mal üzerindeki haklarını kısıtlama amacıyla yapılan bir işlem olarak karşımıza çıkıyor. Tapuya konulan şerh tapu siciline işleniyor. Peki, Tapuya şerh koydurma ücreti bu yıl ne kadar oldu! 2022 tapu şerhi ücreti...

Satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, gayrimenkul alım satımında taraflar arası bir ön sözleşme niteliği taşıyor. Peki, satış vaadi sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh edilir mi?

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi ya da sahipleri ile müteahhit ya da müteahhitler arasında imzalanabiliyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya şerh edilir mi? Kat karşılığı inşaat sözleşmesi tapuya nasıl şerh edilir?

Tapu tescil davası zamanaşımı süresi!

Tapuya kayıtlı olmayan taşınmaz malların tescil edilebilmesi için Asliye Hukuk Mahkemelerinde dava açılabiliyor. Dava Hazineye karşı açılıyor. Peki, dava ne zaman açılır? Tapu tescil davası zamanaşımı süresi nedir?

Satış vaadi şerhi süresi!

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile tapuya şerh konulabiliyor. Tapuya satış vaadi şerhi konulabilmesi için gerekli belgeler ile tapuya müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, satış vaadi şerhi süresi nedir?

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Şerh şahsi hakkın sona ermesi veya şerh süresinin dolmuş olması halinde ortadan kalkıyor. Peki, tapu şerhi süresi ne kadar?

İştira hakkı süresi!

İştira hakkı, Bir taşınmaz malı belli bir bedelle belli bir süre içinde malikinden satın alabilmek hakkı oluyor. Bu hak tapuya tescil edilebiliyor. İşte iştira hakkı süresi..

Tapuya şerh koyma şartları!

Tapu kütüğüne konulan şerhler kişisel haklar, temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, tescille ilgili geçici şerhler niteliğinde olabiliyor. Peki, tapuya şerh koyma şartları nelerdir?

Tapuya şerh koyma ücreti 2015!

Tapu kütüğünde, mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile şerh konulabiliyor. Peki, ne kadar masraf ödenir? Tapuya şerh koymak ne kadar? İşte tapuya şerh koyma ücreti 2015...

Tapuya şerh edilebilen haklar!

Tapu üzerine konulacak şerh ile, mal sahibinin haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne kişisel ve temlik hakları belirtilebiliyor. Peki, tapuya şerh edilebilen haklar nelerdir? İşte yanıtı..

Tapuya şerh nasıl yapılır?

Şerh ile taşınmaz mal sahibinin tapusuna, haklarını kısıtlamak adına tapu kütüğüne yazılan kişisel haklar ve temlik hakları yazılabiliyor. Peki, tapuya şerh nasıl yapılır? Şerh için gerekli belgeler nelerdir?

Tapu tahsis belgesini tapuya çevirme süresi!

Kamuya ait arsa ve arazilerine yapılmış gecekondulara ıslah imar planları yapılıncaya kadar devletin güvence vermesi olarak nitelendirilen tapu tahsis belgesinin tapuya çevrilmesi gerekiyor. İşte, tapu tahsis belgesini tapuya çevirme süresi!

tapuya şerh süresi Haberi

tapuya şerh süresi

Tapu şerhi süresi ne kadar?

Tapu üzerinde mal sahibinin haklarını kısıtlama amacı ile belirtme yapılması için tapuya şerh konulabiliyor. Bu şerhler 3 ayrı gruba ayrılıyor: Şahsi hakların şerhi, Malikin tasarruf yetkisinin sınırlanmasına ilişkin şerh, Geçici tescilin şerhi.


Şahsi haklar, genellikle taraflar arasındaki bir borç ilişkisinden doğan haklar olup hak sahibi tarafından ancak borçluya karşı ileri sürebiliyor. Şerh edilebilecek haklar şu şekilde sıralanıyor:


- Sözleşmeden doğan şufa(önalım), iştira(alım), vefa(geri alım), rehinli alacaklının serbest dereceden yararlanma hakkı,

- Adi kira, hasılat kirası ve bağışlayana rücu(geri dönme) şartı,

- Kat irtifakı kurulması vaadi ile gayrimenkul satış vaadi.


Bir şahsi hakkın tapuya şerh edilebilmesi için tarafların o hakkın şerh edilmesi hususunda anlaşmaları gerekiyor. 


Şerh malik veya temsilcisi tarafından yazılı bir şerh istemi üzerine yapılabiliyor.


Tapu şerhi, şahsi hakkın sona ermesi veya...