30 / 04 / 2024

tasarruf ehliyeti nedir

tasarruf ehliyeti nedir

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Carrefour'dan bomba indirim! Galaxy M12'lere Yüzde 18 tasarruf imkanı... İşte 26 Aralık fiyat listesi

Yılbaşı öncesi, CarrefourSA Kart'a Özel %18 Tasarruf ederek telefon sahibi olmak istiyorsanız bu fırsat tam size göre. 2023'e yeni telefonla girmek isteyenler! Bu fırsatı kaçırmayın. Samsung Galaxy M12 64 GB fiyatı nedir? İşte detaylar.

Çılgınlık deyince akla Carrefour gelir! Xiaomi Redmi 10C'ye yüzde 20 tasarruf imkanı... İşte 23 Aralık fiyat listesi 

 Cerrefour'un  kampanyalı ürünleri arasında Xiaomi'nin Redmi 10C modeli bulunuyor. Kampanya dahilinde satılan cihazın meraklıları bu imkandan faydalanmak istiyor.  CarrefourSA Kart'a Özel %20 Tasarruf sunuyor. Peki Xiaomi Redmi 10C'nin fiyatı nedir?

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı'ndan 2 bin 500 TL ödeme ile ev, 1.000 TL ile araba sahibi olma imkanı!

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı ile ayda 2 bin 500 TL’ye ev, 1.000 TL'ye de araba sahibi olma fırsatı sunuluyor. Peki Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı nedir? Yapı Tasarruf Sandığı nasıl işler? İşte Yapı Tasarruf Sandığı ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı ile ayda 2 bin 500 TL’ye ev sahibi olma imkanı!

Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı ile ayda 2 bin 500 TL’ye ev sahibi olma imkanı sunuluyor. Peki Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı nasıl işliyor? Yapı Tasarruf Sandığı nedir? İşte Sinpaş Yapı Tasarruf Sandığı ile ilgili merak edilen her şey...

Yapı Tasarruf Sistemi ile herkes ev sahibi olacak!

Devlet konut almak isteyen vatandaşlar için yapı tasarruf sandığı sistemini oluşturacak. Bu sistemde konut almak isteyen kişiler için konut hesabı benzeri bir hesap açılacak. Peki Yapı Tasarruf Sandığı Sistemi nedir?

Isı Pay Ölçer'le tasarruf mümkün!

Isı Pay Ölçer sistemi sayesinde apartmanlarda daire sakinleri yılda yaklaşık 600 TL tasarruf ederken, çevre korunmasına da katkıda bulunuyor. Isı Pay Ölçer nedir? İşte ayrıntılar...

Saklı pay oranları nedir?

Miras Kanunu'na göre miras bırakan kişi mallarını istediği gibi tasarruf edemiyor. Kanuni mirasçıların korunan hakkına saklı pay deniyor. Peki, saklı pay oranları nedir?

Kira sertifikası, Sukuk nedir?

Tasarruf sahiplerinin birikimlerini ekonomiye kazandırmak amacıyla yeni finansal kavramlar gelişmiştir. Bunlardan birisi de Sukuk. Sukuk nedir?‘’Sukuk Arapça kökenli bir kelime olmakla birlikte karşıladığı anlam kısaca faizsiz bonodur. "Finansal sertifika" olarak da bilinir. Gayrimenkul sektörüne et

Mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir?

Miras Hukuku gereğince, mirasbırakan kimse bırakacağı mirasın bir kısmı üzerinde istediği gibi tasarruf yapabiliyor. Peki, mirasta tasarruf edilebilir kısım nedir? Mirasta tasarruf edilebilir kısım nasıl hesaplanır?

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ecrimisil ihbarnamesi nedir?

İdarenin izni dışında gerçek veya tüzel kişilerce işgal veya tasarruf edilmesi sebebiyle, işgalcinin kusurlu olup olmadığına bakılmaksızın İdarece talep edilen tazminatına ecrimisil deniyor. Peki, ecrimisil ihbarnamesi nedir?

Mirasta tasarruf hakkı nedir?

Miras, bir kimsenin vefat etmesinin ardından geride bıraktığı mal varlığına deniyor. Mirasbırakan malvarlığının belli kısmı üzerinde özgür tasarruf hakkına sahip olabiliyor. Peki, mirasta tasarruf hakkı nedir?

Vasiyetname ile miras bırakma nedir?

Mirasbırakan kimselerin, ölüme bağlı tasarruf işlemleri arasında vasiyet de yer alıyor. Peki, vasiyetname ile miras bırakma nedir? Vasiyetname ile miras nasıl bırakılır? İşte Medeni Kanun esasları..

tasarruf ehliyeti nedir Haberi

tasarruf ehliyeti nedir

Mirasta tasarruf ehliyeti nedir?

Ölüme bağlı tasarruflar arasında vasiyet ve miras sözleşmesi yer alıyor. Bu iki işlemin de yapılabilmesi için tasarruf ehliyetine sahip olunması gerekiyor. 


Tasarruf ehliyeti, vasiyet ve miras sözleşmesinde farklılık gösteriyor. Peki, mirasta tasarruf ehliyeti nedir?


Vasiyette:

Vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekir.


Miras sözleşmesinde:

Miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekir.


Mirasbırakanın yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama etkisi altında yaptığı ölüme bağlı tasarruf geçersizdir.


Ancak, mirasbırakan yanıldığını veya aldatıldığını öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak bir yıl içinde tasarruftan dönmediği takdirde tasarruf geçerli sayılır.


Ölüme bağlı tasarrufta kişinin veya şeyin belirtilmesinde açık yanılma hâlinde mirasbırakanın gerçek arzusu kesin olarak tespit edilebilirse, tasarruf bu arzuya göre düzeltilir.


Miras...