18 / 07 / 2024

Tasfiye halindeki kooperatif özellikleri

Tasfiye halindeki kooperatif özellikleri

Tasfiye halindeki kooperatiflerde organların durumu nedir? Kooperatif paralarının vadeli hesapta ya da döviz hesabında tutulabilir mi? İşte Kooperatifler Kanunu kapsamında yer alan esaslar bu haberde...

TMSF, evim şirketlerine ait lüks araçları satışa çıkardı! Bentley, Porsche, Mercedes, Infiniti...

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, "evim şirketi" şeklinde bilinen, tasfiye halindeki 6 tasarruf finansman şirketine ait araçları satışa çıkardı. Satışa çıkarılan araçlar arasında Bentley, Porsche, Mercedes gibi lüks araçlar yer alıyor.

Tasfiye halindeki tasarruf finansman şirketlerinin akıbeti TBMM gündeminde! 

Tasfiye halindeki tasarruf finansman şirketleri hakkında yürütülen çalışmalar Meclis gündemine taşındı. İyi Parti Samsun Milletvekili Erhan Usta, konuyla ilgili soru önergesi verdi. İşte ayrıntılar...

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun Teklifi 2017!

Tasfiye halindeki Emlak Bankası'nin yeniden faaliyete geçmesi hükmünün de yer aldığı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanun Teklifi için Meclis'te görüşmeler devam ediyor..

Emlak Bankası'nın aktif hale gelmesi yetkililerin elinde!

Tasfiye Halinde Türkiye Emlak Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın, "Emlak Bankası'nın faal hale gelip gelmemesi yetkililerin elindedir. Arzu ettikleri halde canlı hale gelir. Tertemiz bir tasfiye halindeki Emlak Bankası var" dedi.

Tasfiye olmuş kooperatif sitesi kiraya verilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Tasfiye olmuş kooperatif sitesi kiraya verilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...

Erzurum'da kooperatif inşaatı çöktü!

Erzurum’da yapım halindeki kooperatif inşaatında meydana gelen göçükte 2 işçi yaralandı. Alınan bilgiye göre, bugün saat 12.00 sıralarında Erzurum’un Yakutiye ilçesi Şükrüpaşa semtinde beton atılan inşaatın birinci katında göçük meydana geldi.

Kooperatif üyelik dilekçesi 2015!

Kooperatif kuruluşuna üye olmak için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekiyor. Bu kimseler, bir dilekçe ile yönetim kuruluna başvuruyor. İşte kooperatif üyelik dilekçesi 2015...

İştirak halindeki malın haczi!

Birden çok kişinin bir taşınmaz mal üzerinde pay oranları açıkça gösterilmeden malik olmaları durumunda iştirak halinde mülkiyet söz konusu oluyor. Bu şekilde sahip olunan taşınmaz mala haciz gelir mi? İşte iştirak halindeki malın haczi..

Kooperatif ana sözleşmesi 2015!

En az 7 ortak tarafından imzalanacak ana sözleşme ile kurulan kooperatifin ana sözleşmedeki imzalarının noterce onaylanması gerekiyor. İşte kooperatif ana sözleşmesi 2015 örneği...

Bangladeş'te inşaat halindeki çimento fabrikasının çatısı çöktü!

Bangladeşte bulunan inşaat halindeki 5 katlı bir çimento fabrikasının çatısının çökmesi sonucunda en az 4 kişi hayatını kaybetti, 30 işçi kurtarıldı, 40 işçi ise enkazda mahsur kaldı..

Kooperatif ortaklık şartları neler?

Kooperatif, fertlerin tek tek altından kalkamayacak işleri gerçekleştirilen mükemmel bir dayanışma kuruluşu olarak biliniyor. Peki, kooperatiflere nasıl ortak olunur? Kooperatif ortaklık şartları neler?

Kooperatif sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kooperatifler, ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek veya geçimlerine ait ihtiyaçlarını işgücü ve parasal katkılarıyla karşılıklı yardımlaşmak amacıyla kuruluyor. Peki, kooperatif sözleşmesi nasıl feshedilir?

Kooperatif ana sözleşme örneği!

Kooperatif ortaklarının imzalayıp, noterde onaylattırmaları gereken; birbirleri için bağlayıcı nitelik taşıyan sözleşmeye kooperatif ana sözleşmesi deniyor. İşte, kooperatif ana sözleşme örneği!

Tasfiye halindeki kooperatif özellikleri Haberi

Tasfiye halindeki kooperatif özellikleri

Tasfiye halindeki kooperatiflerde organların durumu!

Konut Yapı Kooperatifi Örnek Anasözleşmesinin 44. maddesinde, “Yönetim Kurulunun, kanun ve anasözleşme hükümleri içinde kooperatifin faaliyetlerini yöneten ve onu temsil eden icra organı olduğu; aynı Anasözleşmenin 87. maddesinde de, Tasfiye Kurulunun, tasfiye işlerinin bir an önce bitirilmesi için çalışmakla yükümlü bulunduğu ve yine yukarıda belirtilen maddelerde ayrıca gerek yönetim kurulunun ve gerekse tasfiye kurulunun görev ve yetkilerine ilişkin hükümlere yer verildiği bilinmektedir. 


Yukarıda belirtilen anasözleşme hükümlerinden anlaşılacağı gibi; yönetim kurulu ile tasfiye kurulunun görevleri arasında işlevi bakımından büyük farklılıklar bulunmakta, kooperatifin tasfiye haline girmesiyle tasfiye kurulu seçilmekle birlikte bu durum kooperatif yönetim kurulunun yürütme organı niteliğini değiştirmemekte, ancak yönetim kurulunun görevleri nitelikleri gereği tasfiye kurulunca yapılamayan işlemlerle sınırlı kalmaktadır.


Nitekim, Türk Ticaret Kanununun 440/1 maddesinde yer alan,...